Μια βροχερή Δευτέρα του Μαρτίου, το έτος 1827, ο Γερμανός συνθέτης Λούντβιχ βαν Μπετόβεν πέθανε μετά από παρατεταμένη ασθένεια. Καταβεβλημένος και κατάκοιτος, κόλλησε ίκτερο και πρήστηκαν τα άκρα του και η κοιλιά του, ενώ η αναπνοή ήταν ένας διαρκής αγώνας. Τελικά, ίσως ο μεγαλύτερος συνθέτης της ανθρωπότητας, έφυγε από την ζωή.

Οι συνεργάτες του κάνοντας ταξινόμηση των προσωπικών του αντικειμένων, ανακάλυψαν ένα έγγραφο που είχε γράφει ο Μπετόβεν, 15 λεπτά πριν πεθάνει. Ήταν μια διαθήκη που ζητούσε από τους αδελφούς του να κάνουν γνωστές στο κοινό τις λεπτομέρειες της κατάστασής του.

Έτσι ξεκίνησε η ζωή στον πλανήτη μας!

Σήμερα είναι γνωστό πως ο μεγαλύτερος μουσικός που περπάτησε στον πλανήτη ήταν κωφός στα 40 του. Αυτό αποτελεί μια τεράστια ειρωνεία, που ο ίδιος ήθελε να καταλάβει ο κόσμος, τόσο από προσωπική όσο και από ιατρική άποψη.

Σήμερα, σχεδόν 200 χρόνια μετά τον θάνατό του, μια ομάδα ερευνητών έβαλε στόχο να εκπληρώσει την διαθήκη του, με τρόπους που ο Μπετόβεν δε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Η ομάδα ανέλυσε το DNA του Μπετόβεν, από επικυρωμένα δείγματα των μαλλιών του.

«Ο πρωταρχικός μας στόχος ήταν να ρίξουμε φως στα προβλήματα υγείας του Μπετόβεν, τα οποία περιλαμβάνουν την προοδευτική απώλεια ακοής, ξεκινώντας από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 20 και τελικά τον οδήγησαν στο να είναι λειτουργικά κωφός μέχρι το 1818», δήλωσε ο βιοχημικός Johannes Krause από το Ινστιτούτο Max Planck για την Εξελικτική Ανθρωπολογία, στη Γερμανία. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σε δήλωση Τύπου το 2023.

Η βασική αιτία της κώφωσης δεν ήταν ποτέ γνωστή. Ούτε ο προσωπικός του ιατρός, Dr. Johan Schmidt είχε βρει την αιτία. Από που ξεκίνησε ως εμβοές στην ηλικία των 20 ετών, οδήγησε στην μειωμένη ανοχή στον δυνατό θόρυβο και τελικά σε απώλεια ακοής στα τελικά στάδια, τερματίζοντας ουσιαστικά την καριέρα του Μπετόβεν.

Δεν υπάρχει χειρότερο για έναν μουσικό, κάτι που είχε εκμυστηρευτεί ο ίδιος σε επιστολή προς τα αδέρφια του. Σε αυτήν ανέφερε πως ήταν απελπιστικά πληγωμένος σε σημείο που σκεφτόταν την αυτοκτονία.

Όμως η ακοή δεν ήταν η μόνη που παρουσίαζε προβλήματα. Από τα 22 του χρόνια υπέφερε από έντονους κοιλιακούς πόνους και χρόνιες κρίσεις διάρροιας.

Μπετόβεν
Μια αυθεντική τούφα στα μαλλιά του Μπετόβεν, επικολλημένη σε μια επιστολή με ημερομηνία 1827 και φωτογραφημένη το 2018 από το μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Μπετόβεν, Κέβιν Μπράουν. (Begg et al., Current Biology , 2023)

Έξι χρόνια πριν τον θάνατό τους ξεκίνησαν οι πρώτες ενδείξεις ηπατικής νόσου, που ήταν εν μέρη ένοχη για τον θάνατό του στην νεαρή ηλικία των 56 ετών.

Το 2007 μια ιατροδικαστική έρευνα σε μια τούς που πιστεύαν πως προέρχεται από τα μαλλιά του Μπετόβεν, έδειξε δηλητηρίαση από μόλυβδο που θα μπορούσε να έχει επισπεύσει τον θάνατό του, ενώ θα μπορούσε να εξηγήσει και τα συμπτώματα που του στοίχησαν την ζωή.

Τότε, ήταν σύνηθες να πίνουν αλκοόλ σε ποτήρια μόλυβδου, ενώ και οι ιατρικές θεραπείες της εποχής περιλάμβαναν την χρήση μόλυβδου. Για αυτό το αποτέλεσμα της έρευνας δεν αποτελούσε έκπληξη.

Όμως τώρα έρχεται η τελευταία μελέτη που καταρρίπτει αυτή την θεωρία, ενώ αποκαλύπτει πως οι τρίχες που εξέτασε η ομάδα του 2007 δεν ήταν του Μπετόβεν, αλλά κάποια άγνωστής γυναίκας.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως η νέα ομάδα χρησιμοποίησε επιβεβαιωμένα αυθεντικές τρίχες του Μπετόβεν και βρήκε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Αρχικά ο θάνατος του Μπετόβεν προήλθε από Ηπατίτιδα Β, που επιδεινώθηκε από την χρήση αλκοόλ και άλλες επικίνδυνες ουσίες για ηπατική νόσο.

Όσο για τα άλλα προβλήματά τους;

«Δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική αιτία για την κώφωση ή τα γαστρεντερικά προβλήματα του Μπετόβεν», είπε ο Krause.

Αυτό μας αφήνει με περισσότερες ερωτήσει, παρά απαντήσεις για την ζωή και τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη. Πως προσβλήθηκε από ηπατίτιδα Β; Γιατί για σχεδόν 2 αιώνες μια τούφα γυναικείων μαλλιών, θεωρούταν πως είναι του Μπετόβεν. Τι κρυβόταν πίσω από τους κοιλιακούς πόνους του και την απώλεια ακοής του;

Η ομάδα εμπνεύστηκε από την επιθυμία του Μπετόβεν να καταλάβει ο κόσμος την απώλεια ακοής του και το αποτέλεσμα είναι μάλλον ατυχές. Όμως υπήρχε μια ακόμα έκπληξη κρυμμένη στα γονίδιά του.

Περαιτέρω έρευνα που συγκρίνει το χρωμόσωμα Υ στα δείγματα μαλλιών με εκείνα των σύγχρονων συγγενών που προέρχονται από την πατρική γραμμή του Μπετόβεν δείχνουν μια αναντιστοιχία. Αυτό υποδηλώνει εξωσυζυγική σεξουαλική δραστηριότητα στις γενιές που οδήγησαν στη γέννηση του συνθέτη.

“Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ένα γεγονός εκτός ζευγαριού πατρότητας στην πατρική του γραμμή μεταξύ της σύλληψης του Hendrik van Beethoven στο Kampenhout του Βελγίου το 1572 περίπου και της σύλληψης του Ludwig van Beethoven επτά γενιές αργότερα το 1770, στη Βόννη της Γερμανίας”, είπε ο Tristan Begg. βιολογικός ανθρωπολόγος τώρα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

9 Μήνες Δωρεάν Συνδρομή στο Ant1+

Αυτό από μόνο του είναι πολλά παραπάνω από όσα ζήτησε ο Μπετόβεν στην διαθήκη του. Δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί τα μυστικά που έκρυβαν οι τρίχες του, που στην συνέχεια θα έκοβαν οι συνεργάτες του στον απόηχο εκείνης της βροχερής Δευτέρας το 1827.

Είναι απλά εντυπωσιακό πως επιστήμη και τεχνολογία μπορούν να ρίξουν φως σε μυστήρια αιώνων!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.