Εμφανίστηκε η ζωή ανεξάρτητα σε διαφορετικούς πλανήτες του γαλαξία μας, ή εξαπλώθηκε από κόσμο σε κόσμο; Μια νέα έρευνα, προσπαθεί να δώσει την απάντηση στο ερώτημα αυτό, τονίζοντας συγκεκριμένα, ότι η ζωή θα μπορούσε να εξαπλωθεί μέσω μιας βασικής απλής οδού: της κοσμικής σκόνης. Η Γη έχει ηλικία τουλάχιστον 4.53 δισεκατομμυρίων ετών και ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι ζωή υπάρχει εδώ και 3.5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Ωστόσο όμως από που προήλθε, είναι αυτό που βασανίζει περισσότερο τους επιστήμονες.

Η νέα έρευνα τονίζει ότι η κοσμική σκόνη θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για την εξάπλωση της ζωής σε όλο τον γαλαξία. Η ζωή δηλαδή, μπορεί να προέκυψε αλλού και να μεταφέρθηκε στη νεαρή Γη.  Λαμβάνοντας υπόψη την υπόθεση ότι τα σωματίδια πλανητικής σκόνης μπορούν να διαφύγουν από τη βαρυτική έλξη ενός πλανήτη, εξετάζουμε τη δυνατότητα των κόκκων σκόνης να εγκαταλείψουν το σύστημα του αστέρα μέσω της πίεσης ακτινοβολίας, αναφέρεται στη μελέτη

Η ιδέα ότι η ίδια η ζωή θα μπορούσε να ταξιδέψει στο διάστημα με κομήτες και αστεροειδείς είναι γνωστή. Αλλά πώς θα μπορούσε η κοσμική σκόνη να επιτύχει το ίδιο πράγμα;

Για να μπορεί η σκόνη να μεταφέρει ζωή, πρέπει να προέρχεται από έναν πλανήτη που φιλοξενεί ζωή. Αυτό μπορεί να συμβεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Μια δημοσίευση του 2017 στο περιοδικό Astrobiology έδειξε πώς η διαστημική σκόνη υπερυψηλής ταχύτητας μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη γήινη σκόνη, δημιουργώντας ισχυρές ροές. Ένα μικρό μέρος των σωματιδίων της πλανητικής σκόνης μπορεί να επιταχυνθεί αρκετά ώστε να ξεφύγει από τη βαρύτητα του πλανήτη.

Μόλις απελευθερωθεί από τη βαρύτητα του πλανήτη, η σκόνη βρίσκεται στη συνέχεια στο έλεος της αστρικής πίεσης ακτινοβολίας.

Αν ένα παρόμοιο σενάριο λάβει χώρα και σε άλλα συστήματα, τα σωματίδια της πλανητικής σκόνης, όντας ήδη ελεύθερα από το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη, θα μπορούσαν να διαφύγουν από το σύστημα του άστρου μέσω της πίεσης της ακτινοβολίας και της αρχικής ταχύτητας, εξαπλώνοντας τη ζωή στο σύμπαν, εξηγούν οι συγγραφείς.

Η ζωή θα πρέπει να είναι πολύ ανθεκτική για να επιβιώσει σε έναν κόκκο σκόνης καθώς ταξιδεύει στο διαστρικό διάστημα. Θα πρέπει να αποφύγει κινδύνους όπως η ακτινοβολία και η θερμότητα. Αν η ίδια η ζωή δεν θα μπορούσε να το κάνει, ίσως θα μπορούσαν να το κάνουν τα πολύπλοκα μόρια που οδηγούν στη ζωή.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί πλανήτες εκεί έξω με πρώιμη ζωή. Και πάλι όμως το βασικό ερώτημα παραμένει. Πως εμφανίστηκε η ζωή και πόσο συχνά εμφανίζεται εκεί έξω;

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.