Έχετε σκεφτεί ποτέ να χρησιμοποιήσετε ένα προστατευτικό οθόνης που προστατεύει το ιδιωτικό σας απόρρητο κατά τη χρήση του smartphone; Αν και δεν είναι κάτι καινούργιο, οι χρήστες αυτών των αξεσουάρ αυξάνονται και καλό θα ήταν να εξετάσετε και εσείς την αγορά ενός τέτοιου για το κινητό σας.
Η ιδέα πίσω από το προστατευτικό οθόνης που εκτός από την αποτροπή της ζημιάς στην οθόνη προσφέρει προστασία του απορρήτου του χρήστη είναι αρκετά απλή. Ένα τέτοιο προστατευτικό κρύβει το περιεχόμενο της οθόνης από τα αδιάκριτα βλέμματα καθώς κάνει την οθόνη πιο σκούρα όταν την κοιτάς υπό γωνία – από το πλάι.
Αν δεν έχετε βρεθεί δίπλα σε κάποιον με τέτοιο προστατευτικό, να σας πω πώς λειτουργεί όλο αυτό. Ουσιαστικά, αν κοιτάξεις την οθόνη από το πλάι, το προστατευτικό “γίνεται” μαύρο, έτσι αντί να βλέπεις τι προβάλλει η οθόνη, βλέπεις μία μαύρη οθόνη λες και η συσκευή είναι ανενεργή.
Γιατί έχει σημασία αυτό; Λοιπόν, προφανώς, δεν είναι κανενός δουλειά να κοιτάει τις ξένες οθόνες. Ωστόσο, κάποιοι το κάνουν με κακόβουλους σκοπούς, και όχι απλά από περιέργεια.
Χωρίς αυτό προστατευτικό οθόνης που προστατεύει το απόρρητο και την ιδιωτικότητα, ο καθένας μπορεί να δει τι παρακολουθείτε, και κυρίως όσα πληκτρολογείτε. Για παράδειγμα, μπορεί εύκολα να “κλέψει” κωδικούς και άλλα ευαίσθητα δεδομένα και στοιχεία.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος, πέρα του ότι μπορεί να οδηγήσει στο άδειασμα του τραπεζικού λογαριασμού ή το επιτυχές ξεκλείδωμα μιας κλεμμένης συσκευής. Άρα, η αγορά ενός προστατευτικού οθόνης που προστατεύει το απόρρητο είναι επένδυση – άλλωστε κοστίζουν πιο πολύ από τα συμβατικά.
Κάτι άλλο που προβληματίζει τους περισσότερους – πέρα από το κόστος, είναι κατά πόσο επηρεάζει την ακρίβεια των χρωμάτων ή τη φωτεινότητα της οθόνης. Από προσωπική εμπειρία, δεν έχω παρατηρήσει σημαντικές διαφορές σε αυτές τις πτυχές, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα και τον τύπο του προστατευτικού, καθώς και τη συσκευή. Τα γυάλινα προστατευτικά είναι γενικά καλύτερα στη διατήρηση του χρώματος από τα πλαστικά.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Από τη μια πλευρά σίγουρα βοηθάει στην ασφάλεια των δεδομένων, από την άλλη προσωπικά το βρήκα πολύ ενοχλητικό στην καθημερινότητα μου. Όταν για παράδειγμα προσπαθείς να μοιραστείς φωτογραφίες και βίντεο με άλλους ή όταν θες να δεις κάποια πληροφορία υπό γωνία όταν έχεις αφήσει το κινητό σε τραπέζι λίγο πιο μακρυά.
Και τέλος για όσους έχουν πάρει ακριβό κινητό, το γεγονός ότι έχεις σκάσει ένα κάρο χρήματα για να πάρεις ένα κινητό με κορυφαία ποιότητα οθόνης σε γωνίες θέασης και φωτεινότητα και να καταλήξεις να έχεις στην ουσία ένα κινητό με μέτρια οθόνη.