Επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα έναν πλαστικοφάγο μύκητα που ονομάζεται Parengyodontium album (P. album) στο Great Pacific garbage patch (GPgp). Αυτός ο μύκητας φαίνεται να τρώει κάποια από τα πλαστικά στο GPgp, όπως αναφέρεται λεπτομερώς σε σχετική μελέτη.

Αν και ο P. album τρώει ορισμένα πλαστικά, όπως το πολυαιθυλένιο με βάση τον άνθρακα που εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία, το κάνει αργά και δεν μπορεί να συμβαδίσει με την ποσότητα πλαστικού που εισέρχεται στον ωκεανό κάθε χρόνο.

Εξακολουθεί να είναι σημαντικό για τους καταναλωτές να μειώσουν τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης, αλλά η ανακάλυψη αυτού του πλαστικοφάγου μύκητα υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για τον καθαρισμό των πλαστικών στους ωκεανούς.

Μικροπλαστικά σε θρόμβους αίματος, σε καρδιά, εγκέφαλο, και πόδια, επιδεινώνουν τη θρόμβωση

Οι παραδοσιακές μέθοδοι καθαρισμού του Great Pacific garbage patch θα μπορούσαν να βλάψουν τη θαλάσσια ζωή, οπότε οι επιστήμονες αναζητούν πιο βιώσιμες λύσεις. Το γεγονός ότι ο Parengyodontium album επηρεάζει μόνο τα πλαστικά που εκτίθενται σε υπεριώδες φως είναι σημαντικό, επειδή το υπεριώδες φως ήδη διασπά το πλαστικό μηχανικά.

Η ανακάλυψη των βακτηρίων που τρώνε πλαστικό έδωσε στους επιστήμονες την ελπίδα ότι η λύση στο πρόβλημα των πλαστικών αποβλήτων του πλανήτη μας μπορεί να είναι εφικτή.

Ορισμένοι ερευνητές έχουν αναπτύξει ακόμη και αυτοκαταστρεφόμενα πλαστικά που διασπώνται στις χωματερές, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της ποσότητας των πλαστικών αποβλήτων που παράγουμε. Αυτές οι εξελίξεις είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του συντριπτικού προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης στη Γη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Και μετά από 20 χρόνια θα αποδειχθεί ότι οι “εμμπιστήμονες” πάλι μλκια έχουν κάνει και θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτό το βακτήριο που ξαφνικά και εντελώς τυχαία θα μεταδίδεται και στον άνθρωπο…

    Ευχαριστουμε δεν θα πάρουμε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.