Η γνωστή υπηρεσία VPN, Hotspot Shield, αριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες σε όλο το κόσμο που την εμπιστεύονται καθημερινά για τη προστασία των ψηφιακών δεδομένων τους. Μέσω τεχνολογιών εικονικών δικτύων η εταιρεία ισχυρίζεται πως παρέχει την απόλυτη ανωνυμία στους πελάτες της, προστατεύοντάς τους από οποιουδήποτε είδος διαδικτυακής λογοκρισίας.

Όμως, ένα group ακτιβιστών υπέρ της ανωνυμίας έρχεται να καταθέσει μια καταγγελία, 14 σελίδων μάλιστα, η οποία αναφέρει πως έπειτα από μελέτη του λογισμικού που παρέχει η εταιρεία στους χρήστες της κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα δεδομένα τα οποία συλλέγονται από την Anchor, την εταιρεία πίσω από το Hotspot Shield, είναι ιδιαιτέρως πολλά και μπορούν να αποκαλύψουν τόσο τη ταυτότητα όσο και τη κίνηση των πελατών της.

Συγκεκριμένα, η αναφορά σχολιάζει πως η εταιρεία δουλεύοντας σε συνεργασία με άλλες οντότητες χρησιμοποιεί cookies σε όλες τις σελίδες που επισκέπτεται ο χρήστης έτσι ώστε να συλλέγει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα για να δημιουργεί αψεγάδιαστα διαφημιστικά προφίλ.

Η αναφορά αν μη τι άλλων περιλαμβάνει:

             For example, when a user connects through the VPN to access specific commercial web domains, including major online retailers like www.target.com and www.macys.com, the application can intercept and redirect HTTP requests to partner websites that include online advertising companies.

Για παράδειγμα, όταν ένας χρήσης συνδέεται διαμέσου του VPN έτσι ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε συγκεκριμένες διευθύνσεις δικτύου, συμπεριλαμβανομένων και διάσημων online πωλητές όπως το www.target.com και το www.macys.com, η εφαρμογή μπορεί να παρεμβαίνει στις αιτήσεις HTTP και να τις ανακατευθύνει σε συνάδελφες ιστοσελίδες οι οποίες σχετίζονται με διαφημιστικές εταιρείες.

Η ομάδα που έκανε την καταγγελία επιθυμεί το Federal Trade Commision να εξετάσει με τη σειρά του το λογισμικό και να στοχεύσει στον εντοπισμό “άσκησης πρακτικών που εξαπατούν το χρήστη“, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Ξένοι δημοσιογράφοι και ερευνητές προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την Anchor για το ζήτημα αλλά τα email τους δεν βρίσκουν τους παραλήπτες τους.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.