Επιστήμονες έχουν σκαρφιστεί ένα ακόμα σχέδιο ριζικής αλλαγή του κλίματος, που θα μπορούσε να μας σώσει από ένα ιδιαιτερα καταστροφικό σενάριο από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το σχέδιο επικεντρώνεται γύρω από τον παγετώνα “Doomsday” ή τον παγετώνα Thwaites, που αν λιώσει θα αυξήσει την στάθμη της θάλασσας εκθετικά.

Ο λόγος που επικεντρώνονται σε αυτόν τον παγετώνα είναι πως αυτή τη στιγμή λειτουργεί σαν ασπίδα για άλλους παγετώνες, που βρίσκονται σε ψυχρότερα μέρη του πλανήτη. Έτσι, αν λιώσει και καταρρεύσει, θα ανοίξει τον δρόμο για τα θερμότερα νερά προς τους υπόλοιπους πάγους, οδηγώντας σε περεταίρω λιώσιμο και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Σύμφωνα με τις μελέτες, η κατάρρευση του Doomsday θα φέρει ένα φαινόμενο ντόμινο για τους άλλους παγετώνες, ανεβάζοντας την στάθμη της θάλασσας κατά τρία μέτρα. Αυτό θα πλημμύριζε τις ακτές και θα έθαβε τις παράκτιες πόλεις κάτω από τόνους νερού. Το σχέδιο που σκέφτηκαν οι επιστήμονες μπορεί τουλάχιστον να επιβραδύνει τα πράγματα.

Όμως η υλοποίηση του σχεδίου δεν είναι φθηνή, καθώς περιλαμβάνει την χρήση υποβρύχιων φραγμάτων, που θα περιορίσουν την ροή θερμότερου νερού, προς τον Doomsday. Αυτά τα φράγματα, θα είναι σαν κουρτίνες και θα εκτείνονται 100 χιλιόμετρα στον κατά μήκος του πυθμένα. Ο John More, παγετωνολόγος και ερευνητής γεωμηχανικής πίσω από το σχέδιο, λέει πως αυτό θα μπορούσε πραγματικά να λειτουργήσει.

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς θα χρειαστούν 50 δισεκατομμύρια δολάρια για να υλοποιηθεί.

Ο More είχε προτείνει στο παρελθόν την κατασκευή ενός τεράστιου τοίχου για αυτό το σκοπό, όμως το νέο σχέδιο είναι πιο εύκολο να αφαιρεθεί, σε περίπτωση που είχε αρνητικές συνέπειες στο τοπικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τον More, οποιαδήποτε παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον θα πρέπει να έχει και σχέδιο Β, ώστε να απομακρυνθεί εύκολα στην περίπτωση που πάει στραβά.

Ο More ήδη σχεδιάζει τα πρωτότυπα για να αποδείξει πως μπορεί να δουλέψει το σχέδιό του. Αρχικά, ο ίδιος και άλλοι επιστήμονες, θα δοκιμάσουν ένα σετ κουρτινών 10 μέτρων στο νορβηγικό φιόρδ, με πιθανή εγκατάσταση τους σε περίπου δύο χρόνια. Αν τα πράγματα πάνε καλά εκεί και δούμε διαφορές, ο More θα ζητήσει χρηματοδότηση από τα μεγαλύτερα έθνη στον κόσμο, ώστε να συγκεντρώσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον More, το σχέδιο του μπορεί να ακούγεται ακριβό, όμως είναι αρκετά φθηνότερο από το κόστος της παράκτιας άμυνας αυτή τη στιγμή, που απαιτεί 50 δισεκατομμύρια για κάθε μέτρο ανόδου τις επιφάνειας της θάλασσας.

Αστρονόμοι ανιχνεύουν έναν ολόκληρο ωκεανό που βράζει στο βαθύ διάστημα

Ήδη, το λιώσιμο Thwaites συμβάλλει στο 4% της παγκόσμιας ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Από το 2000, οι Thwaites έχουν χάσει περισσότερους από ένα τρισεκατομμύριο τόνους πάγου. Αλλά απέχει πολύ από το να είναι ο μοναδικός παγετώνας που αντιμετωπίζει πρόβλημα και μας τελειώνει ο χρόνος για να τους σώσουμε. Μήπως θα έπρεπε τα κράτη να δουν την λύση του More πιο δυναμικά;

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.