Οι αστρονόμοι παρατήρησαν έναν μακρινό πλανήτη που θα μπορούσε να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από έναν ωκεανό με νερό, σε μια έρευνα, η οποία προσπαθεί να προωθήσει την αναζήτηση κατοικήσιμων συνθηκών πέρα από τη Γη.

Οι παρατηρήσεις, από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της Nasa, αποκάλυψαν υδρατμούς και χημικές υπογραφές μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη, ο οποίος έχει διπλάσια ακτίνα από τη Γη και απέχει περίπου 70 έτη φωτός. Αυτό το χημικό μείγμα συνάδει με έναν υδάτινο κόσμο, όπου ο ωκεανός θα κάλυπτε ολόκληρη την επιφάνεια και μια ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο ωκεανός θα μπορούσε να είναι πάνω από 100 βαθμούς Κελσίου ή και περισσότερο, δήλωσε ο καθηγητής Nikku Madhusudhan, επικεφαλής της έρευνας. Σε υψηλή ατμοσφαιρική πίεση, ένας τόσο καυτός ωκεανός θα μπορούσε να είναι ακόμα υγρός, αλλά δεν είναι σαφές αν θα ήταν κατοικήσιμος, πρόσθεσε.

Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η έρευνα, αμφισβητούνται από μια άλλη επιστημονική ομάδα που έκανε πρόσθετες παρατηρήσεις του ίδιου εξωπλανήτη, ο οποίος είναι γνωστός ως TOI-270 d. Εντόπισαν τα ίδια ατμοσφαιρικά χημικά, αλλά υποστηρίζουν ότι ο πλανήτης θα ήταν πολύ θερμός για υγρό νερό πιθανώς 4.000C  και αντί αυτού θα διέθετε μια βραχώδη επιφάνεια που θα καλύπτονταν από μια απίστευτα πυκνή ατμόσφαιρα υδρογόνου και υδρατμών.

Όποια άποψη και αν επικρατήσει, αυτές οι τελευταίες παρατηρήσεις αναδεικνύουν τις εκπληκτικές γνώσεις που δίνει το James Webb για τη φύση των πλανητών πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Το τηλεσκόπιο καταγράφει το αστρικό φως που έχει φιλτραριστεί μέσα από τις ατμόσφαιρες των πλανητών που βρίσκονται σε τροχιά, ώστε να δώσει λεπτομερή ανάλυση των χημικών στοιχείων που υπάρχουν. Από αυτό, οι αστρονόμοι μπορούν να σχηματίσουν μια εικόνα των συνθηκών στην επιφάνεια ενός πλανήτη  και της πιθανότητας να επιβιώσει εκεί ζωή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.