Όπως γνωρίζουμε τα ονόματα των αστερισμών έχουν μια τεράστια δόση φαντασίας. Για παράδειγμα ο Λέων, με πολύ φαντασία μοιάζει με λιοντάρι. Ο Ορίων μοιάζει με κυνηγό, στο περίπου. Βέβαια όλα αυτά όπως είπαμε με τεράστια δόση φαντασίας, που σπάνια μπορείτε να δείτε πως κατέληξαν σε αυτά τα ονόματα.

Το ίδιο θα συμβεί και αν δείτε τους πέτρινους δίσκους, που ανακαλύφθηκαν στην Ιταλία και χρονολογούνται στα 2400 χρόνια πριν. Αυτοί οι πέτρινοι δίσκοι φαίνεται να είναι οι παλαιότεροι χάρτες του ουρανού, καθώς τα διακριτικά σημάδια πάνω τους, ταιριάζουν με τις θέσεις 28 φωτεινών αστεριών. Οι δίσκοι φαίνονται σαν ταλαιπωρημένες πέτρες, όμως από ότι φαίνεται, έχουν σκαλιστεί για να παρουσιάζουν τις θέσεις των αστεριών στον ουρανό.

Οι δίσκοι βρέθηκαν στην θέση του προϊστορικού Rupin piccolo, ένα φρούριο σε λόφο, στην βορειοανατολική Ιταλία.  Υπήρχαν σημάδια από σμίλη σε όλη την πέτρα και προτάθηκε ότι αυτά μπορεί να σχηματίζουν σημάδια για να αντιπροσωπεύουν φωτεινά αστέρια στον νυχτερινό ουρανό.

Τα σημάδια δείχνουν την θέση των αστεριών όπως φαίνονται από διάφορες περιοχές της Γης και υπήρχαν 29 διακριτά σημάδια. Εννέα από αυτά ταιριάζουν με τον αστερισμό του σκορπιού, πέντε με τον Ωρίωνα, μαζί με τα αστέρια της ζώνης του.

Στην πίσω πλευρά του δίσκου υπήρχαν άλλα πέντε σημάδια που θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν την Κασσιόπη, αλλά υπήρχε ένα σημάδι που δεν μπορούσε να εξηγηθεί! Όλα τα σημάδια αντιπροσωπεύουν όλα τα αστέρια των γνωστών αστερισμών που έχουν καταγραφεί, δίνοντας αξιοπιστία στο εύρημα.

Επιστήμονες βρήκαν το τεραστιο δόντι του μεγαλύτερου φονιά των ωκεανών

Όμως αυτό το σημάδι στα βόρεια του Ωρίωνα, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι και σήμερα, οπότε ίσως αντιπροσωπεύει κάτι που δεν υπάρχει πλέον εκεί. Ίσως παρουσιάζει κάποιο nova ή supernova, που δεν έχει καταγραφεί σε κάποιο ιστορικό ή επιστημονικό κείμενο της εποχής, που ούτως η άλλως είναι περιορισμένα.

Με βάση την ακρίβεια που έχουν όλα τα άλλα σημάδια, σε σχέση με τον ουρανό όπως τον γνωρίζουμε, οι πιθανότητες για την καταγραφή κάποιου supernova είναι μεγάλες. Θα χρειαστεί παραπάνω μελέτη για να δούμε ισχύει κάτι τέτοιο.

Ακόμα δεν έχει επαληθευτεί αν οι δίσκοι είναι όντως ένας χάρτης του ουρανού, όμως τα 28 σημάδια από τα 29, πέφτουν ακριβώς στις θέσεις των αστέρων στον ουρανό, που είναι σχεδόν απίθανο να είναι μια απλή σύμπτωση.

Οι δίσκοι χρονολογούνται κάπου ανάμεσα στο 1800 και 400 π.Χ. και αν είναι όντως αστρικοί χάρτες, θα πρέπει να είναι από τους αρχαιότερους στον κόσμο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.