Ο Μεγαλόδων ήταν ο μεγαλύτερος φονιάς των ωκεανών πριν 20 εκατομμύρια με 3.2 δισεκατομμύρια χρόνια. Αν ζούσε σήμερα θα μπορούσε να διαλύσει μέχρι και φάλαινες με ένα δάγκωμα του, καθώς το μέγεθός του ήταν όσο ένα λεωφορείο. Το δυνατό του όμως σημείο ήταν τα σαγόνια του, με τεράστιο άνοιγμα, που απλά θα μπορούσαν να καταπιούν έναν ολόκληρο άνθρωπο, όρθιο.

Ο Μεγαλόδων εξαφανίστηκε πιθανότατα λόγω έλλειψης τροφής, για να διατηρήσει ένα τόσο μεγάλο σώμα, αφού δεν υπήρχαν αρκετά μεγάλα θύματα για να κυνηγήσει, που να μην προϋποθέτουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να σκοτώσει. Στην δύση της ύπαρξής του, ζούσε μαζί με τους λευκούς καρχαρίες που έχουμε μέχρι και σήμερα, όμως το μικρότερο μέγεθος του δεύτερου, σε αυτή την περίπτωση ήταν προσόν, αφού δεν χρειαζόταν τεράστιες ποσότητες τροφής για την επιβίωσή του. Α θέλετε να έχετε μια εικόνα για το πως ήταν ο Μεγαλόδων, φανταστείτε έναν λευκό καρχαρία, αλλά 5 με 6 φορές μεγαλύτερο!

Τώρα, επιστήμονες βρήκαν το ένα απολιθωμένο δόντι Μεγαλόδωντα, στα βάθη του ωκεανού και συγκεκριμένα στα 3090 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Την ανακάλυψη έκανε ένα τηλεχειριζόμενο βαθυσκάφος και μας δείχνει πολλά για την ζωή στους ωκεανούς μας, εκατομμύρια χρόνια πριν.

Ο Μεγαλόδων είχε σαγόνια με 276 δόντια, και όπως βλέπουμε στο δόντι που βρέθηκε, το μέγεθος τους ήταν σαν μια ανθρώπινη παλάμη!

“Αυτό είναι ένα εκπληκτικό εύρημα και είναι ενδιαφέρον από πολλές απόψεις”, δήλωσε ο Nicolas Straube, ερευνητής καρχαριών βαθέων υδάτων στο Πανεπιστημιακό Μουσείο του Μπέργκεν στη Νορβηγία και συν-συγγραφέας της μελέτης. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Historical Biology.

Μια άλλη σημαντική αποκάλυψη από το απολίθωμα, που βρέθηκε στο Θαλάσσιο Εθνικό Μνημείο των Απομακρυσμένων Νήσων του Ειρηνικού, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Χαβάης, ήταν η επικάλυψή του σε ένα μαύρο ορυκτό που ονομάζεται σιδηρομαγγάνιο. Χρειάζονται ένα εκατομμύριο χρόνια για να συσσωρευτούν μόνο μερικά χιλιοστά σε αντικείμενα που βρίσκονται σε τόσο μεγάλα βάθη.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν όλες τις αιτίες που οδήγησαν στην εξαφάνιση του κυρίαρχου των θαλασσών. Εκτός από την έλλειψη τροφής, ίσως κάποιο ρόλο έπαιξε και η αλλαγή στις θερμοκρασίες. Περισσότερα ευρήματα στο μέλλον, ίσως μπορέσουν να δώσουν την απάντηση!

Μπορείτε να δείτε το βίντεο από την εύρεση του δοντιού, μαζί με τον σχολιασμό, παρακάτω.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.