Η επιφάνεια του Άρη μπορεί να φαίνεται άγονη και βραχώδης, τουλάχιστον βάσει των φωτογραφιών που έχουμε δει, ωστόσο φαίνεται ότι ο κόκκινος πλανήτης κρύβει αρκετά μυστικά. Η τεχνολογία είναι αυτή που βοηθάει στην ανακάλυψη των μυστικών του πλανήτη και μια νέα έρευνα με ραντάρ στην περιοχή Medusae Fossae Formation στον ισημερινό του Άρη αποκάλυψε αυτό που φαίνεται να είναι γιγάντιες πλάκες θαμμένου πάγου νερού, πάχους αρκετών χιλιομέτρων.

Πρόκειται για το περισσότερο νερό που έχει βρεθεί ποτέ γύρω από το κέντρο του πλανήτη Άρη. Η φωτογραφία παρακάτω απεικονίζει το πάχος του πάγου κάτω από το έδαφος.

Υπάρχει τόσο νερό θαμμένο εκεί, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, το οποίο αν έβγαινε στην επιφάνεια και έλιωνε, θα κάλυπτε τον Άρη με έναν ρηχό ωκεανό βάθους 1,5 έως 2,7 μέτρων. Υποδείξεις των θαμμένων κοιτασμάτων εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2007, σε βάθος 2,5 χιλιομέτρων, αλλά οι επιστήμονες δεν γνώριζαν τι ήταν. Τα νέα δεδομένα και τα νέα εργαλεία για την ανάλυση αυτών των δεδομένων αποκάλυψαν πολύ περισσότερα για τα κοιτάσματα αυτά νερού.

Όπου κι αν κοιτάξουμε, αναφέρει χαρακτηριστικά το sciencealert,  ο Άρης παρουσιάζει ενδείξεις ότι πριν από πολύ καιρό υπήρχε νερό, το οποίο έτρεχε στην επιφάνεια σε ποτάμια ή συγκεντρώνονταν σε λίμνες και ωκεανούς.

Η τροχιά του πλανήτη μας αλλάζει και ο λόγος, το λιγότερο, τρομάζει

Δεν υπάρχει νερό σε υγρή μορφή στον Κόκκινο Πλανήτη αυτή τη στιγμή. Το πού πήγε όλο αυτό το νερό παραμένει ένα μυστήριο: εξαφανίστηκε στο διάστημα ως ατμός, ή είναι απομονωμένο στο εσωτερικό του πλανήτη, κλειδωμένο εκεί που δεν μπορούμε να το δούμε; Ο σχηματισμός Medusae Fossae μπορεί να δώσει κάποιες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα.

Οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν πού θα βρουν νερό και για έναν άλλο, πρακτικό λόγο. Όταν τελικά οι άνθρωποι σταλούν στον Κόκκινο πλανήτη, θα χρειαστούν νερό για την επιβίωσή τους.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.