Ορισμένες από τις παλαιότερες μαύρες τρύπες του σύμπαντος περνούν από την κοσμική μας γειτονιά τουλάχιστον μία φορά κάθε δεκαετία, μετακινώντας πλανήτες στο πέρασμά τους. Αυτή ακριβώς την άποψη διατυπώνει μια νέα επιστημονική μελέτη.

Οι μαύρες τρύπες, ονομάζονται οι περιοχές τεράστιας βαρύτητας που παγιδεύουν ακόμη και το φως, και αποτελούν ένα από τα πιο μυστηριώδη αντικείμενα του διαστήματος. Εξίσου μυστήριες είναι αυτές που περιγράφονται ως primordial black holes (PBHs). Οι αστρονόμοι έχουν υποθέσει ότι αυτές σχηματίστηκαν όταν πυκνές, θερμές περιοχές του διαστήματος κατέρρευσαν στο δευτερόλεπτο αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2023 αναφέρει ότι οι PBH μάλλον επηρεάζουν τα αντικείμενα στο ηλιακό σύστημα. Αν μια τέτοια μαύρη τρύπα, πετάξει δίπλα από έναν πλανήτη, ξεκινάει αυτός ο πλανήτης να ταλαντεύεται ή να αλλάζει η τροχιά της πορείας του.

Κάναμε λάθος για τη Σελήνη, είχε πολύ περισσότερο νερό από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα

Κάτι τέτοιο με τη σειρά του σημαίνει, ότι οι αποστάσεις των πλανητών από τον ήλιο, θα αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Η μέτρηση αυτών των περιοδικών αλλαγών στην απόσταση θα μπορούσε να αποκαλύψει το πέρασμα μιας μαύρης τρύπας.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές υπολόγισαν πρώτα πόσο κοντά θα έπρεπε να περάσει μια μαύρη τρύπα από ένα αντικείμενο στο ηλιακό σύστημα για να αλλάξει την κίνησή του. Διαπίστωσαν ότι η απόσταση αυτή θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλη, έως και μερικές αστρονομικές μονάδες ή AUs (μία AU είναι η απόσταση της Γης από τον ήλιο).

Χρησιμοποιώντας δεδομένα σχετικά με τις θέσεις των πλανητών και ορισμένων φεγγαριών από τη βάση δεδομένων JPL Horizons, οι ερευνητές πραγματοποίησαν προσομοιώσεις για να υπολογίσουν πώς θα άλλαζαν οι τροχιές των πλανητών ή των φεγγαριών, υποθέτοντας ότι μια μαύρη τρύπα με τη μάζα ενός αστεροειδούς πλησίαζε σε απόσταση 2 AUs από τον ήλιο. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ετών, οι τροχιές των πλανητών και των φεγγαριών θα ταλαντεύονταν κατά περίπου 1 ή περισσότερες ίντσες ή ακόμη και αρκετά μέτρα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καιρός να μετονομάσουν οι άρχοντες του πλανήτη , την “κλιματική” σε “πλανητική αλλαγή” , για να πλησιάσουν τα…επερχόμενα…

  2. Τεράστιες και ασυληπτες δυνάμεις στον ανθρώπινο νου…καθορίζουν την λειτουργία του σύμπαντος …εμείς ηλιθια πιστεύουμε ότι έχουμε τέτοια επίδραση στον πλανήτη μας !

  3. Για ολα αυτα φταινε τα πλαστικά καλαμάκια του καφέ. Γινανε χάρτινα μεν αλλα τωρα ειναι ήδη αργά. Η μαυρη τρυπα έρχεται !

  4. Το παραμύθι είναι αυτό που λες. Η αλήθεια είναι αυτή πού λέει τό άρθρο. Έχουμε χαψει όλοι το παραμύθι για πράσινη ενέργεια κ πράσινα αλογα! Η σελήνη απομακρύνεται από την Γη κάποια εκατοστά τον χρόνο. Έχει τεραστιες επιπτώσεις αυτό για το κλίμα στην Γη. Τα πάντα ρει πού είπε ο Ηράκλειτος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.