Η Stacey Wales αφιέρωσε δύο χρόνια για να ετοιμάσει την κατάθεσή της στο δικαστήριο, σχετικά με τη δολοφονία του αδερφού της. Ο αδερφός της, Christopher Pelkey, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε έναν καβγά που είχε στο δρόμο, το 2021. Η αδερφή του ένοιωθε πως όσα προγραμμάτιζε να πει, δεν ήταν αρκετά για να αποτυπώσουν την πραγματική φύση του αδερφού της.
Έτσι η Wales αποφάσισε να “φέρεις” στο δικαστήριο τον αδερφό της, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Εκείνη και ο σύζυγός της, δημιουργήσαν μια ψηφιακή εκδοχή του Christopher, σχεδιασμένη από τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να καταθέσει στο δικαστήριο. Για αυτή την εκδοχή του Pelkey χρησιμοποιήθηκε και η φωνή του ίδιου, ενώ δήλωσε πως συγχαρεί τον δράστη, κάτι που η Wales γνώριζε πως θα έκανε ο αδερφός της, αλλά δε μπορούσε να κάνει η ίδια.
«Το μόνο πράγμα που άκουγα συνέχεια στο μυαλό μου ήταν ο Chris και τι έλεγε», είπε η Wales στο CNN. «Έπρεπε να αποστασιοποιηθώ πολύ προσεκτικά για να γράψω αυτό εκ μέρους του Chris, επειδή αυτό που έλεγε δεν είναι απαραίτητα αυτό που πιστεύω, αλλά ξέρω ότι είναι αυτό που θα σκεφτόταν».
Η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να παίζει πρωταρχικό ρόλο στα δικαστήρια των ΗΠΑ, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που αναδημιουργείται το θύμα για να καταθέσει στο δικαστήριο. Οι ειδικοί λένε ότι ο κόσμος θα πρέπει να αντιμετωπίσει ολοένα και περισσότερο ηθικά και πρακτικά ερωτήματα σχετικά με τη χρήση της AI για την αναπαράσταση νεκρών – τόσο εντός όσο και εκτός δικαστηρίων – καθώς η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο ρεαλιστική και ανθρώπινη.
«Όλοι έχουμε ακούσει την έκφραση “το να βλέπεις είναι να πιστεύεις, το να ακούς είναι να πιστεύεις”», δήλωσε ο Paul Grimm, καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke και πρώην δικαστής περιφερειακού δικαστηρίου στο Μέριλαντ. «Αυτού του είδους οι τεχνολογίες έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην πειθώ και την επιρροή, και θα πρέπει πάντα να σταθμίζουμε αν παραμορφώνουν ή όχι τα πρακτικά βάσει των οποίων πρέπει να αποφασίσουν οι ένορκοι ή οι δικαστές με τρόπο που το καθιστά αθέμιτο πλεονέκτημα για τη μία ή την άλλη πλευρά».
Τελικά ο δράστης καταδικάστηκε σε 10.5 χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και συνολικά 12.5 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της κατηγορίας για έκθεση σε κίνδυνο.
«Λατρεύω αυτήν την Τεχνητή Νοημοσύνη. Σας ευχαριστώ γι’ αυτό», είπε ο Δικαστής Lang, όπως φαίνεται σε μια ηχογράφηση της ακρόασης. «Όσο θυμωμένος κι αν είστε εσείς και όσο δικαιολογημένα θυμωμένη κι αν είναι η οικογένεια, άκουσα τη συγχώρεση».
Η Wales και ο σύζυγός της, εκπαίδευσαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης με φωτογραφίες και βίντεο του Chris, ώστε να δημιουργήσουν το αντίγραφό του, το οποίο παρουσιάστηκε στη δίκη.
Όπως και άλλα βίντεο τεχνητής νοημοσύνης που απεικονίζουν ανθρώπους, η αναπαράσταση του Pelkey είναι κάπως διστακτική και αμήχανη και ξεκινά με την παραδοχή ότι δημιουργήθηκε με τη χρήση της τεχνολογίας. Αλλά η Wales είπε ότι πιστεύει ότι αποτύπωσε την ουσία του.
Αυτό το υλικό έχει κρυφή κατάσταση που δεν αποτυπώνεται στον καθρέπτη! Κανείς δεν γνωρίζει γιατί
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί η χρήση τεχνητής νοημοσύνης να λειτούργησε σωστά, όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα δεδομένο και για άλλες υποθέσεις. Πρακτικά το μοντέλο είναι προγραμματισμένο να πει συγκεκριμένα πράγματα, επηρεάζοντας τους ενόρκους με την εμφάνισή του. Δε βλέπουμε πως είχε κάτι να προσφέρει στη δίκη, εκτός από τα γεγονότα που είχαν ήδη αναφερθεί, πέρα από το να συγκινήσει τους ενόρκους για να βγάλουν καταδικαστική απόφαση.
Τέτοιου είδους τεχνολογίες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πολύ προσεκτικά, κάτι το οποίο τονίζουν και οι δικαστές. Πρακτικά ένα avatar τεχνητής νοημοσύνης, δε μπορεί να αντικαταστήσει τον θανούντα σε καμία περίπτωση, ούτε μπορεί να μιλήσει για αυτόν. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, δε μπορούμε ποτέ να γνωρίζουμε αν ο Chris συγχώρεσε τον δολοφόνο του ή αν θα μπορούσε να το κάνει ποτέ, με δεδομένο πως του στέρησε τη ζωή και έριξε την οικογένεια του σε θρήνο.
«Αυτό δεν ήταν αποδεικτικό στοιχείο, οι ένορκοι δεν το είδαν ποτέ. Δεν είχε καν εκδοθεί πριν εκδοθεί η ετυμηγορία ενοχής», είπε η . «Αυτή είναι μια γνώμη. Και ο δικαστής είχε τη δυνατότητα να δει έναν άνθρωπο που δεν είναι πλέον εδώ για αυτό που ήταν».
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.