Οι ερευνητές μπορεί να έχουν κάνει μια τεράστια ανακάλυψη στη σχέση ανάμεσα στο κόκκινο κρέας και τον καρκίνο, και να έχουν βρει έναν τρόπο να παρέμβουν σε αυτή τη σύνδεση. Πιο συγκεκριμένα, παρά τους σαφείς δείκτες και τις ενδείξεις ότι το κόκκινο κρέας μπορεί να συνδεθεί με ορισμένους τύπους καρκίνου, οι επιστήμονες προσπάθησαν να βρουν τον ακριβή μηχανισμό που ευθύνεται για αυτή τη σύνδεση.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Cancer Discovery, οι ερευνητές κατάλαβαν γιατί η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος αποτελεί το τρίτο πιο κοινό τύπο καρκίνου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ευθύνεται για περίπου το 10% των περιπτώσεων καρκίνου σε όλο τον κόσμο και είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο.

Οι ερευνητές που συμμετείχαν, λοιπόν, στη συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποιήσαν δείγματα καρκίνου του παχέος εντέρου και ανακάλυψαν ότι ο σίδηρος που υπάρχει στο κόκκινο κρέας επανενεργοποίησε ένα ένζυμο που ονομάζεται τελομεράση, μέσω μιας πρωτεΐνης που ανιχνεύει τον σίδηρο, γνωστή ως Pirin. Αυτή η πρωτεΐνη φαίνεται να οδηγεί την εξέλιξη του καρκίνου, καθώς συνδέεται με την τελομεράση και τα τελομερή, τα οποία βοηθούν στην προώθηση της ανάπτυξης του καρκίνου. Αυτά τα κομμάτια χρωμοσωμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικά επειδή κατασκευάζονται από αλληλουχίες DNA και πρωτεΐνες και απαιτούνται για την κυτταρική διαίρεση.

καρκίνου ρύποι παχέως εντέρου καρκίνο καρκίνος καρκίνων καρκίνου

Τα τελομερή προκαλούν κυτταρική διαίρεση και τελικά, το σώμα μας απελευθερώνει τελομεράση, η οποία βοηθά στην αναδόμηση των τελομερών και στην αποκατάσταση της κυτταρικής διαίρεσης. Τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα για να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα. Η μελέτη του συστήματος αυτού βοήθησε τους ερευνητές να βρουν τη σχέση μεταξύ κόκκινου κρέατος και καρκίνου, καθώς βρήκαν ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν πολύ κοντά τελομερή.

Δείτε πως νέα ιατρική τεχνολογία σε iPhone βοηθά στη διάγνωση καρκίνου του λαιμού!

Όταν λοιπόν ο σίδηρος από το κόκκινο κρέας αλληλεπιδρά με το σώμα, απελευθερώνει πρωτεΐνες που αναγκάζουν τα κύτταρα να δημιουργήσουν τελομεράση, επιτρέποντάς τη διαίρεση και την ανάπτυξη όγκων. Οι επιστήμονες μπόρεσαν επίσης να προσδιορίσουν έναν τρόπο να σταματήσουν αυτή τη σύνδεση, στοχεύοντας το Pirin και αποτρέποντας τη δέσμευση του σιδήρου με αυτό. Η κατανόηση αυτή των ερευνητών θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία νέων προγραμμάτων θεραπείας του καρκίνου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο PubMed.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.