Πάνω που η Qualcomm ανακοινώνει τον πανίσχυρο Snapdragon 8 Elite και όλα κυλούν ομαλά, έρχονται τεράστια προβλήματα για την εταιρία, με όσα έρχονται από την ARM.

Η ARM είναι μια εταιρία από το Ηνωμένο Βασίλειο, που ανήκει στην ιαπωνική SoftBank. Η εταιρία σχεδιάζει τους πυρήνες των CPU που χρησιμοποιούνται στο 95% των smartphones παγκοσμίως. Εκτός από την τεχνολογία για τις CPUs, αναπτύσσει και τις Mali GPUs.

Με την Qualcomm να προσπαθεί εδώ και καιρό να φτιάξει τη δική της αρχιτεκτονική, η κόντρα με την ARM έχει ήδη ξεκινήσει. Τώρα όμως βλέπουμε κλιμάκωση σε αυτή την κόντρα για την τεχνολογία chip.

Η ARM εξέδωσε ειδοποίηση 60 ημερών στην Qualcomm, τερματίζοντας την άδεια για την αρχιτεκτονική της, που επιτρέπει στην Qualcomm να σχεδιάζει chips χρησιμοποιώντας την πνευματική ιδιοκτησία της ARM. Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή η κίνηση θα διαταράξει τις αγορές smartphone και υπολογιστών, καθώς οι δύο εταιρίες είναι μεγάλοι παίκτες στον κλάδο των ημιαγωγών, με τεράστια επιρροή.

Το μήλο της Έριδος φαίνεται να είναι η εξαγορά της Nuvia, από την Qualcomm, το 2021. Η Nuvia είναι μια startup σχεδιασμού chip που ο ιδρυτής της ήταν μηχανικός της Apple. Αυτή η τεχνογνωσία έφερε τον Snapdragon 8 Elite πριν λίγες μέρες. Τώρα η ARM ισχυρίζεται πως οι τεχνικές της Nuvia ξεπερνούν τα όρια της συμφωνίας δανειοδότησης. Η Qualcomm επιμένει πως η αρχική συμφωνία καλύπτει τις δραστηριότητες της Nuvia, με την ARM να απαντάει πως η Qualcomm παραβίασε τους όρους ενσωματώνοντας την τεχνολογία της Nuvia, χωρίς να επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση.

Ένας εκπρόσωπος της Qualcomm μίλησε στο SamMobile:

«Αυτό μια από τα ίδια με την ARM – περισσότερες αβάσιμες απειλές που έχουν σχεδιαστεί για να οπλίσουν έναν μακροχρόνιο συνεργάτη, να παρεμβαίνουν στις CPU κορυφαίων επιδόσεων μας και να αυξήσουν τα ποσοστά δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ανεξάρτητα από τα γενικά δικαιώματα βάσει της άδειας αρχιτεκτονικής μας. Με μια δίκη να πλησιάζει σύντομα τον Δεκέμβριο, το απελπισμένο τέχνασμα του Arm φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να διαταραχθεί η νομική διαδικασία και ο ισχυρισμός τους για τερματισμό είναι εντελώς αβάσιμος. Είμαστε βέβαιοι ότι τα δικαιώματα της Qualcomm βάσει της συμφωνίας της με την ARM θα επιβεβαιωθούν. Η αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά της ARM δεν θα γίνει ανεκτή».

Πρακτικά η ARM κατηγορεί την Qualcomm ότι ενσωμάτωσε κρυφά την τεχνολογία της Nuvia στα προϊόντα της χωρίς να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας. Εάν η ARM αποσύρει τελικά την άδεια χρήσης, η Qualcomm θα αναγκαστεί να σταματήσει την παραγωγή chipsets, όπως ο Snapdragon 8 Elite, που της φέρνουν και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της, φτάνοντας τα 39 δισεκατομμύρια δολάρια.

Qualcomm Snapdragon 8 Elite ARM
Infographic για τον επεξεργαστή εφαρμογών Snapdragon 8 Elite. | Πίστωση εικόνας-Qualcomm]

Η σύγκρουση πρόκειται να επιλυθεί στο δικαστήριο, με τα δύο μέρη να οδηγούνται σε δίκη τον Δεκέμβριο. Η νομική ένταση έχει ήδη επηρεάσει τις τιμές των μετοχών, με τις μετοχές της Qualcomm να υποχωρούν 5% και τη Arm’s να υποχωρούν 1,1% μετά την ανακοίνωση.

Η ARM υποστηρίζει πως τα αμφισβητούμενα σχέδια για chipsets, δημιουργήθηκαν από τη Nuvia πριν την εξαγορά της από την Qualcomm και αυτά δεν έχουν πάρει άδεια από την Qualcomm. Για αυτό θα πρέπει να καταστραφούν ή να λάβουν εκ νέου άδειες.

Σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση της ARM είναι στρατηγική για να αποκτήσει μοχλό πίεσης εναντίον της Qualcomm, πριν την δίκη. Οι περισσότεροι περιμένουν η διαφορά να διευθετηθεί εξωδικαστικά, με την Qualcomm να υπογράφει νέα συμφωνία για την χρήση της αρχιτεκτονικής της ARM.

Η ARM έχει ξεκινήσει την προσφορά σχεδίων ενός πλήρους chip και στοχεύει να αυξήσει τα έσοδά της από τις τεχνολογίες που προσφέρει. Την ίδια στιγμή, η Qualcomm έχει στραφεί προς την ανάπτυξη δική της τεχνολογίας chip, που την κάνει άμεσο ανταγωνιστή της ARM.

Επιτέλους έκδοση νέων ταυτοτήτων από παντού κυριολεκτικά – Η ανακοίνωση

Ακόμα και με την νέα τεχνολογία όμως, η Qualcomm εξακολουθεί να βασίζεται στην τεχνολογία της ARM, όμως προσπαθεί να μειώσει τον βαθμό εξάρτησης της. Αν η ARM προχωρήσει στον τερματισμό της άδειας, η Qualcomm θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα τυπικά σχέδια της ARM, όμως θα πρέπει να επιστρέψει στον σχεδιασμό των chips της, ώστε να δημιουργήσει εναλλακτικές εκ νέου. Αυτό σημαίνει μεγάλες καθυστερήσεις και σπατάλη τεράστιων ποσών για την ανάπτυξη.

Η Qualcomm και η ARM ήταν στο παρελθόν πολύ στενοί συνεργάτες και συνέβαλαν στην άνοδο της βιομηχανίας των smartphones. Τώρα όμως που η Qualcomm προσπαθεί να μπει στα χωράφια της ARM έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόβλημα για την συνεργασία τους. Με τις υλοποιήσεις τεχνητής νοημοσύνης στο τοπίο, η διαμάχη γίνεται ακόμα πιο έντονη.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η κόντρα μπορεί να φέρει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην βιομηχανία τεχνολογίας γενικότερα. Με την Qualcomm να κατασκευάζει και chips για υπολογιστές, περισσότεροι κλάδοι θα χτυπηθούν από αυτή την κόντρα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.