Το YouTube τα τελευταία χρόνια δεν έχει πάρει τον καλύτερο δρόμο, τόσο για τους θεατές όσο και για τους δημιουργούς. Οι παλιές ωραίες εποχές του φαίνεται να έχουν τελειώσει προ πολλού και η κεντρική σελίδα του YouTube με βίντεο μας ενδιαφέρουν από τα κανάλια που έχουμε κάνει subscribe έχει τελειώσει. Σε εμένα βγάζει συνέχεια τα ίδια και τα ίδια βίντεο, ενώ αρκετές από τις προτάσεις του είναι εντελώς άσχετες με όσα με ενδιαφέρουν, επειδή κάποια στιγμή έπαιξε ένα βίντεο στο αυτόματο, επειδή είχα αφήσει το προηγούμενο ανοιχτό να παίζει. Τώρα, μια νέα λειτουργία υπό ανάπτυξη έχει σαν στόχο να διευκολύνει τους δημιουργούς, ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται, εις βάρος των θαυμαστών τους.

Το YouTube όπως και κάθε πλατφόρμα στο διαδίκτυο σήμερα, ενσωματώνει τεχνητή νοημοσύνη. Αντί όμως να χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να μας βοηθήσει να βρούμε το βίντεο που θέλουμε ή ένα βίντεο που είδαμε πριν αρκετό καιρό, το YouTube θα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για κάτι που κανείς δε ζήτησε, την δημιουργία κειμένου.

Συγκεκριμένα, το YouTube θέλει να προσφέρει στους δημιουργούς μια τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορεί να μιμείται τον τόνο και το στυλ της γραφής τους, για να απαντάει μόνη της στα σχόλια. Έτσι, οι χρήστες θα νομίζουν πως ο αγαπημένος τους YouTuber τους απάντησε, ενώ στην ουσία η όλη διαδικασία θα είναι στον αυτόματο και ένα κομμάτι κώδικα σε έναν server θα προσωποποιείτε πως είναι ο δημιουργός. Δεν λέω, και εμένα θα με βόλευε να έχω κάτι που θα απαντάει στα δεκάδες ερωτήματα που δέχομαι στα σχεδόν 1.000 βίντεο που υπάρχουν στο κανάλι της σελίδας, όμως αυτό θα ήταν κοροϊδία στο κοινό μας που ζητάει μια απάντηση από εμένα και όχι από μια τεχνητή νοημοσύνη.

Η ιδέα είναι να επιτραπεί στους δημιουργούς να δημιουργήσουν αμέσως μια απάντηση σε ένα σχόλιο. Οι εν λόγω δημιουργοί μπορούν να επεξεργαστούν αυτήν την απάντηση εάν το επιθυμούν ή μπορούν απλώς να τη δημοσιεύσουν και να προχωρήσουν γρήγορα στο επόμενο σχόλιο. Σύντομα θα μπορεί να απαντάει στα σχόλια χωρίς καν την έγκριση του δημιουργού, ώστε όλα να μπαίνουν στον αυτόματο πιλότο. Μήπως να μας κάνει και τα βίντεο για να λέει η Google και η τεχνητή νοημοσύνη αυτά που θέλει και να μην μας πρήζει και εμάς με τους κανονισμούς της;

Κατά γενική ομολογία, η δημιουργία κειμένου είναι η πιο βαρετή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η δημιουργία εικόνων και βίντεο με βάση τις προτροπές του χρήστη από την άλλη είναι πιο συναρπαστική λειτουργία, αν και χρήσιμη για πολύ λίγους. Αυτό είναι ένας άλλος τομέας που προσπαθούν να πετύχουν όλες οι εταιρίες τεχνολογίας, που όμως μια πολύ μικρή μερίδα ατόμων θα χρησιμοποιήσει μακροχρόνια και πέρα από το να φτιάξει 10 βίντεο και 10 φωτογραφίες για πλάκα.

Όμως αυτή η νέα λειτουργία του YouTube, δείχνει και το που θέλει να πάει όλο το διαδίκτυο. Στοχεύει στο να αφήσουμε όλη τη διαχείριση περιεχομένου στην τεχνητή νοημοσύνη, για αυτό και οι εταιρίες έχουν επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες χρήστης της τεχνητής νοημοσύνης. Τη δημιουργία κειμένου, την περίληψη κειμένου και την προσαρμογή κειμένου.

Αυτό ακριβώς είναι που περιγράφει η θεωρία του νεκρού διαδικτύου. Μιλάει για ένα σενάριο όπου όλο το διαδίκτυο είναι απλά bots, που απαντούν και δημιουργούν περιεχόμενο, για να σχολιάζουν άλλα bots. Το ίδιο θέλει να κάνει και η νέα λειτουργία του YouTube. Αντί να κάνει κάτι για τα bots που αφήνουν σχόλια spam με απάτες και με διαφημίσεις, θέλει να βάλει περισσότερα bots, που μιμούνται τους δημιουργούς. Αυτό από μόνο του θα κάνει την πλατφόρμα πιο άψυχη. Εγώ, όπως και αρκετοί συνάδελφοι που δραστηριοποιούνται και στο YouTube, όταν μας το επιτρέπει ο χρόνος μας, απολαμβάνουμε τον διάλογο στα σχόλια και στα μηνύματα. Σε καμία περίπτωση δε θέλω ένα bot να απαντάει με ότι βλακείες θέλει στους αναγνώστες μας και στους θεατές μας στο YouTube. Γιατί το bot του Υoutube και άρα της Google, μαντέψτε τι κινητό θα προτείνει να αγοράσετε… Ναι το βρήκατε, το τηλέφωνο της Google, το Pixel 9 Pro. Σας φαίνεται υπερβολή, αλλά δεν είναι καθόλου. Ρώτησα το Gemini, την τεχνητή νοημοσύνη της Google, ποιο Android τηλέφωνο να πάρω με καλή κάμερα, και μου πρότεινε το Pixel 9 XL. Και όχι, το Pixel 9 Pro μπορεί να έχει δυνατή κάμερα, αλλά σίγουρα όχι την καλύτερη.

YouΤube τεχνητή νοημοσύνη

Αυτό ακριβώς είναι που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη αν αντικαταστήσει τους δημιουργούς περιεχομένου. Ψευδείς ισχυρισμούς αντί για εμπεριστατωμένες απόψεις και δοκιμές. Κείμενα που ορίζονται από μια ατζέντα των δημιουργών της εκάστοτε τεχνητής νοημοσύνης. Παραπληροφόρηση και εν τέλη τον θάνατο του διαδικτύου όπως το γνωρίζαμε. Και αν σας φαίνεται πως αυτό είναι κάτι μακρινό, τότε καλό είναι να γνωρίζεται πως έχει ήδη ξεκινήσει.

Τέλος τα ψέματα! Μέχρι τότε όλοι οι πολίτες πρέπει να βγάλουν τις νέες ταυτότητες

Το διαδίκτυο δεν είναι οι εταιρίες και οι πλατφόρμες, αλλά οι άνθρωποι που παράγουν το περιεχόμενο για τις πλατφόρμες. Αν βγει αυτό από την εξίσωση, τότε το διαδίκτυο δεν θα έχει λόγω ύπαρξης, πέρα από τον να πληρώνουμε κανέναν λογαριασμό. Και όταν στερέψει το νέο περιεχόμενο για να εκπαιδευτεί η τεχνητή νοημοσύνη από νέες ειδήσεις και νέα γεγονότα, αφού δε θα υπάρχουν πλέον δημιουργοί, τότε θα έχουμε ένα διαδίκτυο που η πληροφορία θα είναι πλήρως ελεγχόμενη, χωρίς να ακούγονται διάφορες απόψεις και χωρίς καθόλου ψυχή. Θα είναι ένα διαδίκτυο που τα AI Bots θα δημιουργούν περιεχόμενο, στο οποίο θα σχολιάζουν άλλα bots.

Όταν άκουσα πρώτη φορά τη θεωρία του νεκρού διαδικτύου, μου φάνηκε γελοία. Τώρα, αρκετό καιρό μετά, είναι ένα σενάριο που όλα δείχνουν πάει να γίνει πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η λογική λέει ότι θα μπορεί να το ενεργοποιεί ο εκάστοτε δημιουργός για παράδειγμα,κάποιοι σίγουρα το βάλουν μόνιμα ενεργό άλλοι ίσως όχι ,δεν βαριέσαι..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.