Οι χρήστες Apple Watch έχουν εντυπωσιαστεί όταν διαπιστώνουν ότι το ρολόι τους μπορεί να προβλέψει ασθένειες πριν καν αρχίσουν τα συμπτώματα. Η συσκευή είναι ήδη γνωστή για την ικανότητά της να εντοπίζει καρδιακά προβλήματα. Ωστόσο, η νέα εφαρμογή Vitals, η οποία είναι διαθέσιμη στο WatchOS 11, φαίνεται ότι μπόρεσε να προβλέψει κοινές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του Covid πριν καν εμφανιστούν συμπτώματα.

Το λογισμικό του Vitals αναλύει τον καρδιακό ρυθμό, τον αναπνευστικό ρυθμό, τη θερμοκρασία του καρπού, το οξυγόνο του αίματος και τη διάρκεια του ύπνου ώστε να παρακολουθεί την υγεία καθημερινά. Το Vitals χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο που αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα πραγματικού κόσμου από την Apple Heart and Movement Study, έρευνα που στοχεύει να προωθήσει την κατανόηση των δεσμών μεταξύ της υγείας της καρδιάς και της σωματικής δραστηριότητας.

Οι χρήστες του Reddit άρχισαν αναφέρουν ότι το Apple Watch τους ανακαλύπτει ανεπαίσθητες αλλαγές στο σώμα τους και επισημαίνει πιθανά προβλήματα υγείας πριν καν αυτά εμφανιστούν. Σε ένα νήμα του Reddit με τίτλο «Η εφαρμογή Vitals ήξερε ότι ήμουν άρρωστος 3 ημέρες πριν αρρωστήσω», ένας χρήστης μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο οθόνης των δεδομένων του στο Vitals. Αποκάλυψε ότι μια βασική μέτρηση – η θερμοκρασία του καρπού του – ήταν υψηλότερη από το κανονικό για τρεις ημέρες.

Η εφαρμογή, γενικά, ειδοποιεί τους χρήστες όταν δύο ή περισσότερα από τα ζωτικά τους στοιχεία – καρδιακός ρυθμός, ρυθμός αναπνοής ή θερμοκρασία καρπού – αλλάζουν. Για παράδειγμα, η ειδοποίηση μπορεί να λέει ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο ρυθμός της αναπνοής και η θερμοκρασία του καρπού ήταν υψηλότερα από το κανονικό. Ο χρήστης του Reddit έλαβε ειδοποιήσεις για δύο ημέρες και την τρίτη ημέρα εμφάνισε γρίπη.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, άλλοι χρήστες του Reddit άρχισαν να γράφουν τις δικές τους παρόμοιες εμπειρίες. Στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, ο Rory Evans είχε πει ότι το Apple Watch εντόπισε μερικές αλλαγές στις ζωτικές μετρήσεις του, λίγες μέρες πριν βγει θετικός στον Covid! Οι χρήστες σημείωσαν επίσης ότι η εφαρμογή εντόπισε ασυνήθιστες μετρήσεις που συνδέονται με τους εμβολιασμούς τους προτού αρχίσουν να αισθάνονται παρενέργειες.

Η Apple ανακοίνωσε σιωπηλά το νέο ipad mini

Παρ όλα αυτά, η Apple, ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να διαγνώσει ή να θεραπεύσει ιατρικές παθήσεις. Αντίθετα, η εταιρεία χαρακτηρίζει την εφαρμογή ως εργαλείο για τους χρήστες ώστε να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο στην υγεία τους. Στη συνέχεια, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν εάν θα ενεργοποιήσουν την εμφάνιση ειδοποιήσεων στο ρολόι τους  όταν αυτό κάνει μετρήσεις εκτός των φυσιολογικών τιμών.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.