Έχοντας δημοσιευθεί στο X από την ESA, το video αποτελεί ένα compilation μεμονωμένων φωτογραφιών του πλανήτη μας που έχουν ληφθεί κάθε ημέρα την ίδια χρονική στιγμή από τους Meteosat Second Generation γεωστατικούς δορυφόρους μεταξύ έτους 2023 και 2024.

Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή λένε, απλά πλημύρισε η Σαχάρα [Βίντεο]

Το άκρως εντυπωσιακό video διάρκειας μόλις 11 δευτερολέπτων αποτελεί μια απίστευτη οπτικοποίηση του πως αλλάζει η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Όπως θα παρατηρήσεις και στο video η γραμμή μετακινείται. Είναι ο λόγος που έχουμε εποχές, που οι ημέρες μικραίνουν ή μεγαλώνουν, με τη Γη να έχει κλίση με τον άξονά της περίπου 23,5°.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τις εαρινές και τις φθινοπωρινές ισημερίες ο πλανήτης φωτίζεται άνισα από τον Ήλιο καθώς περιφέρεται γύρω του. Τα ηλιοστάσια σηματοδοτούν τα σημεία στα οποία αυτό συμβαίνει στο μέγιστο βαθμό.

Ωστόσο, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα κάθε Μάρτιο και Σεπτέμβριο, γύρω στις 21 και 22 του μήνα αντίστοιχα, ο άξονας της Γης είναι κάθετος στον Ήλιο. Αυτό συμβαίνει επειδή τις ημέρες αυτές ο πλανήτης φωτίζεται ή σκοτεινιάζει εξίσου, καθιστώντας την ημέρα και τη νύχτα πολύ κοντά στις 12 ώρες η καθεμία.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.