Επιστήμονες που κάνουν γεωτρήσεις στη Νότια Αφρική έκαναν μια ιδιαίτερα απροσδόκητη ανακάλυψη όταν εντόπισαν και άνοιξαν βράχο 2.000.000.000 ετών που θα μπορούσε να είναι το κλειδί στη κατανόηση της πρώιμης εξέλιξης.

Το πρόγραμμα International Continental Scientific Drilling εκτελεί επί τους παρόντος γεωτρήσεις στο σύμπλεγμα Bushveld στη Νότια Αφρική σε μια προσπάθεια η ομάδα να πάρει δείγμα πυρήνα πετρώματος 30 εκατοστών.

βράχο 2.000.000.000 ετών

Αλλά αυτό που εντόπισαν απήχε πολύ από αυτό που φαντάζονταν ότι θα συναντούσαν. Η ομάδα δηλαδή εντόπισε μικροβιακά κύτταρα στις ρωγμές των πετρωμάτων. Αν αποδειχθεί ότι αυτά είναι όντως στοιχεία του πετρώματος (δηλαδή δεν προέρχονται από μόλυνση), θα είναι οι αρχαιότεροι ζωντανοί μικροοργανισμοί που έχουν βρεθεί ποτέ μέσα σε πετρώματα.

Τα μικρόβια αυτά θα μας βοηθήσουν όχι μόνο να κατανοήσουμε τα στάδια της πρώιμης εξέλιξης στη γη, αλλά και για οργανισμούς που ίσως ζούσαν σε άλλους πλανήτες όπως ο Άρης. Ο Yohey Suzuki επικεφαλής της μελέτης αναφέρει:

Μέχρι τώρα, το παλαιότερο γεωλογικό στρώμα στο οποίο είχαν βρεθεί ζωντανοί μικροοργανισμοί ήταν ένα απόθεμα ηλικίας 100 εκατομμυρίων ετών κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού.Πρόκειται για μια πολύ συναρπαστική ανακάλυψη.

Μελετώντας το DNA και τα γονιδιώματα μικροβίων όπως αυτά, ίσως μπορέσουμε να κατανοήσουμε την εξέλιξη της πολύ πρώιμης ζωής στη Γη.

Η αναλυτική έρευνα είναι δημοσιευμένη στον εν λόγω σύνδεσμο

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.