Ο Elon Musk παρουσίασε πριν λίγο ένα νέο όχημα, το CyberCab, που εστιάζει στην αυτό-οδήγηση, για χρήση σαν ταξί. Το όχημα, μετά από ατελείωτες αναβολές, χαμένες προθεσμίες και ψεύτικές υποσχέσεις, επιτέλους είναι εδώ. Το όχημα είναι πλήρως αυτόνομο και δεν καν πεντάλ και τιμόνι. Αυτό όμως σημαίνει πως θα πρέπει να πάρει ειδικές άδειες από κάθε χώρα πριν εισαχθεί και πιστοποιηθεί για κυκλοφορία.

Το CyberCab έρχεται με σχεδιασμό από το μέλλον, με τις πόρτες του να ανοίγουν προς τα πάνω, ενώ η καμπίνα του είναι μικρή, με χώρο μόνο για δύο επιβάτες. Το ακόμα πιο τρελό είναι πως δεν έχει καν πρίζα φόρτισης, αφού θα φορτίζει επαγωγικά. Βέβαια, αυτό πάει κόντρα στο αφήγημα για την προστασία του περιβάλλοντος, αφού η επαγωγική φόρτιση, αν και βολική, έχει μεγάλες απώλειες ενέργειας.

Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του Musk, τα αυτόνομα αυτοκίνητα όπως το CyberCab, είναι 10 με 20 φορές πιο ασφαλή από τα οχήματα που οδηγούν άνθρωποι, ενώ καίνε πολύ λιγότερο, με την κατανάλωση να είναι στα $0.20 ανά μίλι (1.6 χλμ.)

CyberCab

Το αυτοκίνητο ανακοινώθηκε, όμως πότε μπαίνει σε παραγωγή;

Η Tesla σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή του CyberCab μέχρι το 2026, αλλά ίσως φτάσει το 2027. Όταν ακούμε τον Musk να λέει μπορεί… μάλλον πρέπει να το παίρνουμε σαν δεδομένο.

Το όχημα χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό χαρτών υψηλής ευκρίνειας, κάμερες και αισθητήρες για την αυτόνομη οδήγηση, με τον Musk να τονίζει πως δεν βασίζεται τόσο πολύ στους χάρτες όσο στα άλλα δεδομένα. Μάλιστα, η ανακοίνωση έγινε στην εκδήλωση We, Robot της εταιρίας, που έγινε σε ένα κινηματογραφικό οικόπεδο τους Warner Bros, στην Καλιφόρνια, που διαθέτει αρκετούς δημόσιους δρόμους ώστε να γίνει επίδειξη.

CyberCab

Ο Elon Musk θέλει να κάνει την Tesla μια επιχείρηση που παράγει ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη και όχι τόσο μια αυτοκινητοβιομηχανία. Άλλωστε, ο Musk πέτυχε τον στόχο του και πλέον η χρηματιστηριακή αξία της Tesla είναι υψηλότερη από όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες μαζί. Όμως, η υπόσχεσή του για την δημιουργία πλήρως αυτο-οδηγούμενου οχήματος παραμένει.

CyberCab

Το αν το CyberCab θα καταφέρει να πετύχει αυτό τον στόχο, μένει να το δούμε, αν και οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του. Βέβαια, υπάρχουν ήδη οχήματα από θυγατρική της Google που λειτουργούν σαν αυτόνομα ταξί, αλλά ακόμα είναι σε περιορισμένη κυκλοφορία και ήδη έχουμε προβλήματα στη συμπεριφορά τους.

CyberCab

Ατυχήματα όμως είχαμε και με την αυτόνομη οδήγηση της Tesla και όχι λίγες φορές. Για αυτό και ο οδηγός πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, σαν να οδηγεί αυτός. Πρόσφατα, ένας μοτοσικλετιστής έχασε τη ζωή του από ένα όχημα της Tesla που χρησιμοποιούσε την αυτόνομη οδήγηση, κάτι που οδήγησε στην ανάκληση δύο συστημάτων υποβοήθησης.

Όλο το internet πρέπει να αλλάξει τον κωδικό του σε αυτή την υπηρεσία!

Η αυτοματοποίηση είναι πάντα καλή, αρκεί να έχει μικρό ρίσκο αποτυχίας και αρκεί να έχει κάποιον εκεί να διορθώνει τα λάθη της. Η εποχή που το αυτοκίνητο θα μας πηγαίνει μόνο του όπου του ζητήσουμε, μπορεί να είναι κοντά, όμως ταυτόχρονα τόσο μακριά.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.