Οι κοκκώδεις κεφαλόποδες (Mnemiopsis leidyi) έχουν εκπλήξει τους επιστήμονες με την ικανότητα τους να συγχωνεύονται σε ένα μόνο λειτουργικό ον μετά από τραυματισμούς. Αυτή η ανακάλυψη έγινε τυχαία από ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν βρήκαν ένα ασυνήθιστα μεγάλο άτομο με δύο… πισινούς!

Όταν το ένα από τα δύο μισά του συνδυασμένου οργανισμού ερευνήθηκε, η αντίδραση του ολόκληρου σώματος να ανακινείται δείχνει ότι τα νευρικά τους συστήματα έχουν πλέον συγχωνευθεί. Ο Kei Jokura, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Exeter, εξέφρασε την έκπληξη του λέγοντας ότι οι μυϊκές συσπάσεις των συγχωνευμένων κοκκώδους κεφαλόποδων έγιναν συγχρονισμένες.

κοκκώδεις κεφαλόποδες

Αυτή η συγχώνευση δεν περιορίζεται μόνο στο νευρικό σύστημα. Οι πεπτικές οδοί τους έχουν επίσης συνενωθεί, με αποτέλεσμα οι κοκκώδεις κεφαλόποδες να διαθέτουν δύο στόματα και να αποβάλλουν τα υπολείμματα τους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές! Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η διατροφή του ενός μισού συνεισφέρει στο πεπτικό σύστημα του άλλου, κάτι που προκαλεί αίσθηση.

Η ικανότητα αυτή είναι σημαντική, καθώς οι κοκκώδεις κεφαλόποδες έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν γρήγορες αναγεννητικές ικανότητες. Οι επιστήμονες αποφάσισαν να ελέγξουν την ικανότητα συγχώνευσης με πειράματα τραυματισμού σε καλλιεργούμενους κοκκώδεις, και διαπίστωσαν ότι 9 από τα 10 ζευγάρια είχαν συγχωνευθεί σε ένα μόνο οργανισμό.

Βρέθηκε νέο είδος “καρχαρία φάντασμα” να “καραδοκεί” στον βαθύ ωκεανό

Αυτή η ικανότητα φέρνει στο προσκήνιο πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη βιολογία τους και την εξέλιξη των πολυκύτταρων οργανισμών. Οι ερευνητές διερευνούν επίσης αν η ικανότητα συγχώνευσης μπορεί να προσφέρει εξελικτικό πλεονέκτημα, επιτρέποντας ταχύτερη ανάρρωση από τραυματισμούς.

Επιπλέον, οι κοκκώδεις κεφαλόποδες φαίνεται να μην διαθέτουν τα γονίδια που απαιτούνται για την αναγνώριση του «εαυτού», γεγονός που εξηγεί γιατί μπορούν να συγχωνευθούν τόσο αποτελεσματικά. Ο Jokura ελπίζει ότι η κατανόηση των μηχανισμών αυτής της συγχώνευσης θα βοηθήσει στην πρόοδο της έρευνας για τη διαδικασία αναγέννησης.

κοκκώδεις κεφαλόποδες

Αυτή η συναρπαστική ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο Current Biology και ανοίγει νέους δρόμους στην κατανόηση της βιολογίας των κοκκώδους κεφαλόποδων και των πιθανών εφαρμογών τον ικανοτήτων τους στην ιατρική.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.