Φαντάσου να μπορούσες να μάθεις πόσος χρόνος σου έχει απομείνει! Μια νέα εξέταση μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό, βασισμένη σε πρόσφατες έρευνες για τη βιολογική γήρανση και τους δείκτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να προσδιορίσουν την βιολογική σου ηλικία λαμβάνοντας μόνο ένα δείγμα σάλιου από το εσωτερικό του στόματος στο μάγουλο. Οι τελευταίες ανακαλύψεις, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Frontiers in Aging, αποκαλύπτουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία για την ηλικία του μάγουλου και πώς οι επιστήμονες μπορούν να αξιολογήσουν τη βιολογική ηλικία του σώματός με βάση τα κύτταρα της περιοχής.

Η έρευνα στηρίζεται σε ένα καινοτόμο εργαλείο, το CheekAge, που έχει σχεδιαστεί για να καθορίζει τη θέση του σώματός σου σε ένα νέο επιγενετικό ρολόι που αναπτύχθηκε νωρίτερα φέτος. Αυτό το ρολόι στοχεύει να εξετάσει τα γονίδιά μας και τις αλλαγές στον τρόπο που διαβάζονται και εκφράζονται με την πάροδο του χρόνου. Η ιδέα είναι ότι διάφορα μέρη του σώματος προσφέρουν διαφορετικούς βιολογικούς δείκτες.

Για να δοκιμαστεί η αξιοπιστία του CheekAge, ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από πάνω από 1.500 άτομα ηλικίας 67 έως 90 ετών. Στη συνέχεια, εφαρμοσαν αυτά τα δείγματα στον αλγόριθμο του CheekAge. Παρά το γεγονός ότι τα δείγματα δεν περιείχαν καν το ήμισυ των δεικτών DNA που έχει σχεδιαστεί να εξετάσει το εργαλείο, ήταν σε θέση να δείξει μια ισχυρή ικανότητα πρόβλεψης του κινδύνου θνησιμότητας.

Πιο συγκεκριμένα, το εργαλείο μπόρεσε να καθορίσει τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής ηλικίας του ατόμου και της προβλεπόμενης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παλαιότερη βιολογική ηλικία παρουσίασε ποσοστό θνησιμότητας γύρω στο 50%, περίπου 7.8 χρόνια νωρίτερα σε σύγκριση με την ομάδα που είχε τους νεότερους βιολογικούς δείκτες.

Πρόωρος θάνατος περιμένει όσους άντρες έχουν μειωμένη τεστοστερόνη, λένε επιστήμονες

Το γεγονός ότι το CheekAge κατάφερε να επιτελέσει το έργο του ακόμα και με δείγματα αίματος αντί για κύτταρα που προέκυψαν από λήψη δείγματος σάλιου από το εσωτερικό στο μάγουλο είναι εντυπωσιακό. Ωστόσο, είναι ακόμα μακριά από το να μπορεί να προβλέψει πλήρως πόσο θα ζήσεις, ειδικά με τρόπο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους επιστήμονες. Όταν όμως το εργαλείο αυτό βελτιωθεί, θα μπορούσε να δώσει στους γιατρούς μια ακόμη επιλογή για την αξιολόγηση της βιολογικής ηλικίας και του ποσοστού θνησιμότητας.

Αυτό που το καθιστά ακόμη πιο ελκυστικό είναι η μη επεμβατική του φύση, απαιτώντας μόνο μια απλή λήψη με δείγμα σάλιου από το μάγουλο, γεγονός που θα μπορούσε να το καθιστά πιο προσιτό και εύκολο να γίνει αποδεκτό από τους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες έχουν καταβάλει μακροχρόνια προσπάθεια να κατανοήσουν τους βιολογικούς χρόνους ζώων και ανθρώπων. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα axolotl μπορούν να είναι σε θέση να σταματήσουν τους βιολογικούς τους χρόνους — μια ανακάλυψη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων που προσπαθούν να αναστρέψουν τη γήρανση στους ανθρώπους.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.