Εδώ και πολύ καιρό πιστεύεται ότι η τεστοστερόνη μπορεί να συντομεύσει τη ζωή των ανδρών. Ορισμένες μελέτες σε στειρωμένα ζώα και σε Κορεάτες ευνούχους έχουν υποστηρίξει αυτή την ιδέα. Ωστόσο, μια νέα μελέτη αμφισβητεί αυτά τα ευρήματα.

Στη μελέτη αυτή, ερευνητές από το University of Western Australia συνδύασαν τα αποτελέσματα 11 υψηλής ποιότητας μελετών για να διερευνήσουν την επίδραση των επιπέδων τεστοστερόνης στη διάρκεια ζωής. Οι μελέτες παρακολούθησαν τους άνδρες για τουλάχιστον πέντε χρόνια και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

Η κύρια αιτία θανάτου σε αυτούς τους άνδρες ήταν οι καρδιακές παθήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στους άνδρες παγκοσμίως. Είναι ενδιαφέρον ότι η ίδια διαδικασία που οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις μπορεί επίσης να συμβάλλει στη στυτική δυσλειτουργία – το πρόβλημα να αποκτήσει ή να διατηρήσει μια στύση για το σεξ ο άνδρας.

Καθώς οι άνδρες γερνούν, τα επίπεδα τεστοστερόνης τους μειώνονται φυσιολογικά κατά περίπου 1% ετησίως, ξεκινώντας από την ηλικία των 30 ετών. Αυτή η μείωση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων ασθενειών. Έτσι, είναι σημαντικό για τους άνδρες να φροντίζουν την υγεία τους καθώς μεγαλώνουν για να διατηρήσουν υγιή επίπεδα τεστοστερόνης και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων υγείας.

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να είναι σημάδι ασθένειας για τους άνδρες, αλλά μπορούν επίσης να την προκαλέσουν; Η ασθένεια μπορεί να μειώσει την τεστοστερόνη, καθιστώντας την δείκτη για υποκείμενες ασθένειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα θανάτου, ειδικά με μακροχρόνιες φλεγμονές και καταστάσεις όπως η παχυσαρκία.

Οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη παρέχουν εικόνα για τη σχέση αυτή. Η θεραπεία που μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης για την καταπολέμηση του καρκίνου μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ενώ η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να υποδεικνύει ασθένεια, μπορεί επίσης να συμβάλλει σε μελλοντικά προβλήματα υγείας και ακόμη και στο θάνατο.

Η εύρεση του σωστού επιπέδου τεστοστερόνης είναι πολύπλοκη και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τα μέσα επίπεδα από διαφορετικούς πληθυσμούς για να καθορίσουν τα φυσιολογικά επίπεδα και να εντοπίσουν όσους διατρέχουν κίνδυνο. Η μελέτη δείχνει ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου στους άνδρες.

Κάτι στα μάτια μας μπορεί να μας πει αν έχουμε ρίσκο πρόωρου θανάτου

Συμπερασματικά, ανεξάρτητα από το τι θεωρείται φυσιολογικό για ένα άτομο, τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ανδρών. Για την πρόληψη αυτών των κινδύνων, είναι σημαντικό να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να αποφεύγετε την απόκτηση υπερβολικού βάρους. Ωστόσο, εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι ήδη χαμηλά, η θεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη.

Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης έχει δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα στη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με τη χαμηλή τεστοστερόνη, όπως οι καρδιακές προσβολές και η συνολική θνησιμότητα. Παρά κάποιες ανησυχίες σχετικά με την πρόκληση καρδιακών προβλημάτων από τη θεραπεία, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ασφαλής για τους περισσότερους άνδρες.

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθούν πλήρως τα οφέλη της θεραπείας υποκατάστασης τεστοστερόνης για την υγεία της καρδιάς, υπάρχει ελπίδα ότι θα μπορούσε να γίνει μια κοινή επιλογή στο μέλλον. Εντωμεταξύ, η εστίαση στη διατήρηση υγιών επιπέδων τεστοστερόνης μέσω επιλογών στον τρόπο ζωής είναι το κλειδί για την πρόληψη πιθανών προβλημάτων υγείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.