Τα έξυπνα γυαλιά της Meta είναι σίγουρα από τα πιο εντυπωσιακά που μπορείς να βρεις στην αγορά. Σε συνεργασία με τη Ray-Ban, αυτά τα γυαλιά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για τα καλύτερα προϊόντα στην κατηγορία τους. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν μια αρκετά εξειδικευμένη επιλογή, και πιθανότατα δεν θα τα δεις να κυκλοφορούν πολύ συχνά, παρόλο που η τελευταία τους έκδοση είναι διαθέσιμη εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Αν, λοιπόν, σου αρέσει να απαθανατίζεις φωτογραφίες και βίντεο και να βιώνεις τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο, αξίζουν σίγουρα μια δοκιμή.

Όμως, με την κυκλοφορία τέτοιων συσκευών, αναπόφευκτα προκύπτουν και ανησυχίες για την ιδιωτικότητα. Ιδιαίτερα με την εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης σε πολλά σύγχρονα προϊόντα, οι εταιρείες είναι εξαιρετικά προσεκτικές σχετικά με την παρουσίαση των προϊόντων τους και τη συλλογή δεδομένων. Η Meta διαθέτει μάλιστα μια ειδική σελίδα για την ιδιωτικότητα και τα έξυπνα γυαλιά Ray-Ban, προσπαθώντας να ενημερώσει τους χρήστες για τη χρήση των γυαλιών αυτών. Παρόλα αυτά, οι εταιρείες μπορούν να ελέγξουν μόνο μέρος της κατάστασης, γι’ αυτό πάντα θα υπάρχουν παραδείγματα τεχνολογίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τρόπους που δεν προορίζονταν αρχικά.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο έρχεται το έργο I-XRAY από δύο φοιτητές του Harvard, τον AnhPhu Nguyen και τον Caine Ardayfio. Με μια εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί από αυτούς, είναι σε θέση να επιδεικνύουν πώς τα έξυπνα γυαλιά των Meta και Ray-Ban μπορούν να αξιοποιηθούν με ενδιαφέροντες τρόπους. Η εφαρμογή έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει πρόσωπα σε πραγματικό χρόνο, ταυτοποιώντας ονόματα σε λιγότερο από μερικά δευτερόλεπτα. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι η εφαρμογή δεν περιορίζεται μόνο στα ονόματα, αλλά μπορεί να βρει και πιο προσωπικές λεπτομέρειες, όπως διευθύνσεις κατοικίας, αριθμούς τηλεφώνου και άλλες πληροφορίες που δημιουργούν την αίσθηση μιας προσωπικής σύνδεσης με το άτομο.

Είναι εντυπωσιακό, αν και κάπως τρομακτικό. Ωστόσο, δεν είναι όλοι σε θέση να δημιουργήσουν κάτι τέτοιο και οι περισσότεροι θα χρησιμοποιούν τα έξυπνα γυαλιά Ray-Ban της Meta για διασκέδαση. Έτσι, αν δεις ένα ζευγάρι τέτοιων γυαλιών στον δρόμο, μην ανησυχείς πολύ. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε τι μπορεί να επιτευχθεί με λίγο ευφυΐα και προσπάθεια. Και αν αυτό μπορεί να γίνει από δύο φοιτητές τώρα, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πού θα οδηγήσει αυτή η εξέλιξη τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.