Σε όποια θέση και αν βρίσκεσαι, είναι ανησυχητικό να ακούς ότι το Instagram συνιστά ακατάλληλο περιεχόμενο σε χρήστες ηλικίας μόλις 13 ετών. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αυτό το υλικό εμφανίζεται στις ροές των εφήβων λίγο μετά τη σύνδεσή τους στους λογαριασμούς. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την υπόσχεση της Meta νωρίτερα φέτος να παρέχει στους νεότερους χρήστες μια πιο κατάλληλη για την ηλικία τους εμπειρία.

Σε δοκιμές που διεξήχθησαν από την εφημερίδα και το Πανεπιστήμιο Northwestern, διαπιστώθηκε ότι το Instagram δεν περιορίζει το σεξουαλικό περιεχόμενο για χρήστες κάτω των 16 ετών. Σε νέους λογαριασμούς που ανέγραφαν ως ηλικία τα 13 έτη, εμφανίστηκαν βίντεο με γυναίκες που χόρευαν σαγηνευτικά ή πόζαραν προκλητικά, με αποτέλεσμα να προτείνεται ακόμη πιο ακατάλληλο περιεχόμενο. Αυτό είναι ανησυχητικό και δείχνει έλλειψη υπευθυνότητας εκ μέρους της Meta.

Σε αντίθεση με το Instagram, πλατφόρμες όπως το TikTok και το Snapchat δεν έχουν δείξει το ίδιο σεξουαλικά εστιασμένο περιεχόμενο σε ανήλικους χρήστες. Ένας εκπρόσωπος του TikTok ανέφερε ότι δίνουν προτεραιότητα στην προσοχή όταν πρόκειται για το τι μπορούν να δουν οι έφηβοι συνδρομητές στην πλατφόρμα τους. Είναι σημαντικό για τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ευημερία των νεαρών χρηστών τους.

Ο καθηγητής Edelson του Πανεπιστημίου Northwestern επεσήμανε ότι υπάρχουν διαφορές στο περιεχόμενο που συνιστάται στους εφήβους στις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Σημείωσε ότι ακόμη και η εμπειρία των ενηλίκων στο TikTok έχει λιγότερο ακατάλληλο περιεχόμενο από την εμπειρία των εφήβων στη λειτουργία Reels του Instagram. Αυτό εγείρει ανησυχίες σχετικά με το είδος του περιεχομένου που προβάλλεται στους εφήβους.

Η Wall Street Journal πραγματοποίησε δοκιμές δημιουργώντας έναν ψεύτικο λογαριασμό 13χρονου στο Instagram, ο οποίος άρχισε γρήγορα να λαμβάνει βίντεο με ευαίσθητα θέματα. Η Meta, η μητρική εταιρεία του Instagram, υποβάθμισε αυτά τα ευρήματα ως μη αντιπροσωπευτικά του τρόπου με τον οποίο οι έφηβοι χρησιμοποιούν πραγματικά την πλατφόρμα. Ωστόσο, μια εσωτερική ανάλυση αποκάλυψε ότι οι έφηβοι εκτίθενται σε περισσότερη πορνογραφία, βία και εκφοβισμό από ό,τι οι ενήλικες χρήστες.

Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η εσωτερική ανάλυση της Meta πρότεινε τη δημιουργία μιας ξεχωριστής μηχανής συστάσεων για εφήβους. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Το σημερινό πρόβλημα πηγάζει από τον τρόπο λειτουργίας των αλγορίθμων – το περιεχόμενο συνιστάται με βάση το τι βλέπουν οι χρήστες και με τι ασχολούνται συχνότερα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.