Πριν από 20 χρόνια, ένα άρθρο στο περιοδικό Science αποκάλυψε για πρώτη φορά τη συσσώρευση μικρών πλαστικών σωματιδίων στο περιβάλλον, τα οποία ονομάστηκαν “μικροπλαστικά”. Από τότε, πάνω από 7.000 μελέτες έχουν αποδείξει την πανταχού παρουσία τους στη φύση, στη χλωρίδα, την πανίδα, αλλά και στο ανθρώπινο σώμα.

Επίσημο! ΣΟΚ! Τα μικροπλαστικά “κάνουν πάρτι” στον εγκέφαλο

Τα μικροπλαστικά, κομμάτια πλαστικού μικρότερα από 5 χιλιοστά, έχουν εντοπιστεί ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη. Μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα σωματίδια επηρεάζουν το περιβάλλον σε όλα τα επίπεδα του οικοσυστήματος, από τους μικρότερους οργανισμούς μέχρι τα κορυφαία αρπακτικά.

Τι έχουμε μάθει;

  1. Πηγές μικροπλαστικών: Τα μικροπλαστικά προέρχονται από πολλαπλές πηγές, όπως τα καλλυντικά, τα συνθετικά υφάσματα, τα λάστιχα αυτοκινήτων, τα λιπάσματα με πλαστική επικάλυψη, και τα πλαστικά δίχτυα για την αλιεία.
  2. Συσσώρευση και κατανομή: Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 0,8 έως 3 εκατομμύρια τόνοι μικροπλαστικών καταλήγουν στους ωκεανούς. Ακόμα χειρότερα, οι διαρροές στο έδαφος μπορεί να είναι τριπλάσιες.
  3. Επιδράσεις στην άγρια ζωή και τον άνθρωπο: Τα μικροπλαστικά βρίσκονται στο νερό που πίνουμε, στον αέρα που αναπνέουμε και σε τρόφιμα όπως θαλασσινά, αλάτι και μέλι. Σταδιακά, οι επιστήμονες εντοπίζουν μικροπλαστικά στους πνεύμονες, το αίμα και τα όργανα του ανθρώπινου σώματος.
  4. Υγεία και επικίνδυνες επιδράσεις: Παρότι όλα αυτά είναι ακόμη σε εξέλιξη και η συλλογή δεδομένων έχει πολύ δρόμο μπροστά της, η μακροχρόνια έκθεση σε μικροπλαστικά φαίνεται να σχετίζεται με φλεγμονές, κυτταρικό στρες, ανοσολογικές αντιδράσεις, και ενδεχομένως γενετικές μεταλλάξεις.

Τα μικροπλαστικά σε όλο το ανθρώπινο σώμα, η αιτία ανώμαλων σπερματοζωαρίων

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Αν και κάποιες χώρες έχουν εφαρμόσει νομοθεσία για τον έλεγχο των μικροπλαστικών, τα μέτρα δεν επαρκούν. Η Συνθήκη του ΟΗΕ για τα Πλαστικά, η οποία θα διαπραγματευτεί ξανά τον Νοέμβριο, προσφέρει μια ελπίδα για παγκόσμια δράση.

Η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει τον ανασχεδιασμό των πλαστικών προϊόντων, ώστε να μειωθεί η απελευθέρωση μικροπλαστικών στο περιβάλλον. Η συμμετοχή των κοινοτήτων είναι κρίσιμη για να υποστηριχθούν τέτοιες πολιτικές.

Η απλή λύση για να απομακρύνεις τα μικροπλαστικά από το νερό που πίνεις

Ο χρόνος για δράση είναι τώρα. Μετά από 20 χρόνια έρευνας, έχουμε τα δεδομένα που χρειάζονται για να πάρουμε μέτρα και να προστατέψουμε το μέλλον μας από τη ρύπανση που προκαλούν τα  μικροπλαστικά.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θέλετε σοβαρή δράση, σταματήστε τα μπουκαλάκια και πίνετε νερό από τη βρύση… Όλοι με ένα μπουκαλάκι λες και θα πάθουν αφυδάτωση από το σπίτι στο γραφείο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.