Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ανακοινώνει τη δημοσίευση των απαντήσεων στην Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με την τροποποίηση της προσφοράς Αναφοράς χονδρικής τοπικής πρόσβασης ΟΤΕ για την εισαγωγή νέων ταχυτήτων και τον προσδιορισμό των τιμών τους από το τεχνοοικονομικό μοντέλο NGA bottom-up της ΕΕΤΤ.

Υπενθυμίζουμε ότι είχε προταθεί η αύξηση των ταχυτήτων upload από τον ΟΤΕ Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για συνδέσεις FTΤH 300, 500 και 1.000 Mbps που προσφέρονταν με 30, 50 και 100Mbps πλέον το upload θα διαμορφώνεται στα 150, 250 και 500Mbps, ενώ θα εισαχθεί και πακέτο με 3Gbps download και 1.5Gbps upload. Η ΕΕΤΤ σήμερα δημοσιεύει τις απαντήσεις των παρόχων στη Δημόσια Διαβούλευση.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κανονισμού Δημόσιων Διαβουλεύσεων της ΕΕΤΤ (ΑΠ. 1062/5/24-1-2023, Β’ 947), η ΕΕΤΤ δημοσιεύει αυτούσιες τις απαντήσεις των ενδιαφερομένων που δεν έχουν χαρακτηριστεί εμπιστευτικές.

Στη διαβούλευση έλαβαν μέρος οι παρακάτω:

1. NOVA
2. VODAFONE
3. Fiber2all
4. X (ιδιώτης)

Οι απαντήσεις αναλυτικά

Απάντηση Nova

Απάντηση Vodafone

Απάντηση Fiber2all

Απάντηση Χ (ιδιώτης)

Το σχόλιο της Nova

Διατύπωση απόψεων της εταιρείας NOVA Μ.Α.Ε. επί της προτεινόμενης τροποποίησης της Προσφοράς Αναφοράς Χονδρικής Τοπικής Πρόσβασης ΟΤΕ για την εισαγωγή νέων ταχυτήτων και του προσδιορισμού των τιμών τους από το τεχνοοικονομικό μοντέλο NGA.

Με τη με αριθ. πρωτ. ΕΕΤΤ 19351/17-7-2024 επιστολή του ο ΟΤΕ γνωστοποίησε στην ΕΕΤΤ την πρόθεσή του να αναβαθμίσει την ταχύτητα upstream των υπηρεσιών FTTH για τις ταχύτητες 300 Μbps, 500 Μbps & 1 Gbps, οι οποίες είχαν συμπεριληφθεί στην τελευταία πρότασή του για τροποποίηση της προσφοράς αναφοράς Χονδρικής Τοπικής Πρόσβασης που τέθηκε σε διαβούλευση από την ΕΕΤΤ, καθώς και να παράσχει νέες υπηρεσίες FTTH με ταχύτητες 3 Gbps downstream & 1,5 upstream.

Η ως άνω επιστολή εστάλη λίγες ημέρες πριν την έγκριση από την ΕΕΤΤ της από 25.4.2024 πρότασης του ΟΤΕ για την παροχή εκπτώσεων σε Υπηρεσίες FTTH λόγω όγκου συνδέσεων1. Αμφότερες οι πρωτοβουλίες του ΟΤΕ αλλά και κάθε ενέργεια που συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους καταναλωτές θα βρίσκουν πάντα πρόθυμο υποστηρικτή την εταιρεία μας, με την προϋπόθεση ότι δεν αποθαρρύνουν ή υπονομεύουν την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους Έλληνες καταναλωτές, η Nova κρίνει σκόπιμη την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας από την ΕΕΤΤ με σκοπό την ενθάρρυνση των παρόχων πρόσβασης ώστε να βελτιώσουν γενικότερα τους όρους παροχής των υπηρεσιών τους, ειδικά των FTTH (χρόνους παράδοσης, αποκατάστασης βλαβών, ποιότητα δικτύου κλπ), προς όφελος των τελικών καταναλωτών. Προς αυτή την κατεύθυνση η εταιρεία μας εργάζεται και θα είναι σε θέση, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να παρουσιάσει στην ΕΕΤΤ την σχετική πρότασή της.

Εμπορική διάθεση Υπηρεσιών

Μολονότι δεν διευκρινίζεται στο κείμενο της διαβούλευσης, θεωρούμε δεδομένο ότι οι προτεινόμενες από τον ΟΤΕ αναβαθμίσεις των ταχυτήτων upstream θα εφαρμοστούν στο σύνολο των πελατών νέων και υφιστάμενων όλων των παρόχων (συμπεριλαμβανομένων αυτών που συμμετέχουν σε τυχόν εκπτωτικό σχήμα που έχει συμφωνηθεί χωρίς να τροποποιούνται οι όροι αυτού).

Ειδικότερα, θεωρούμε αυτονόητο ότι:

  • Ως προς τους υφιστάμενους συνδρομητές, η εν λόγω αναβάθμιση θα γίνει ταυτόχρονα για το λιανικό άκρο του ΟΤΕ και τους συνδρομητές των άλλων παρόχων (συμπεριλαμβανομένων όσων εντάσσονται ή πρόκειται να ενταχθούν στο μέλλον στο εκπτωτικό σχήμα του ΟΤΕ στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας μεταξύ ΟΤΕ και παρόχου) και ότι δεν θα υπάρξει καμία υστέρηση ή διαφορετική μεταχείριση μεταξύ των δύο, καθώς και ότι δεν θα λάβει χώρα πριν το πέρας τουλάχιστον 2 μηνών από την έγκριση από την ΕΕΤΤ των τιμών και των όρων για τα αντίστοιχα προϊόντα χονδρικής, όπως ορίζει η ΑΠ ΕΕΤΤ 1063/02/30-1-2023 σχετικά με τον ορισμό και την ανάλυση της αγοράς 1.
  •  Ως προς τους νέους συνδρομητές, οι υπηρεσίες με τις νέες ταχύτητες θα είναι εμπορικά διαθέσιμες τόσο για το λιανικό άκρο του ΟΤΕ όσο και για τους άλλους παρόχους τουλάχιστον 2 μήνες μετά την έγκριση από την ΕΕΤΤ των τιμών και των όρων για τα αντίστοιχα προϊόντα χονδρικής, όπως ορίζει η ΑΠ ΕΕΤΤ 1063/02/30-1-2023 σχετικά με τον ορισμό και την ανάλυση της αγοράς
  • Επίσης, θεωρούμε σκόπιμο να επιβεβαιωθεί ότι οι υπηρεσίες με τις νέες ταχύτητες upstream (150 Μbps, 250 Μbps & 500 Μbps) θα αντικαταστη σουν τις υφιστα μενες υπηρεσι ες (300 Mbps, 500Mbps & 1 Gbps με ταχυ τητες upstream 30 Μbps, 50 Μbps & 100 Μbps αντι στοιχα) και ο τι αυτε ς δεν θα διατι θενται παραάλληλα με τις υφιστάμενες υπηρεσιες.

Το σχόλιο της Vodafone

Η αναβάθμιση των ταχυτήτων upstream και η εισαγωγή της ταχύτητας των 3Gbps αποτελούν πολύ θετικά βήματα ως προς την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών FTTH, καθώς καλύπτονται και οι ανάγκες συνδρομητών για υψηλή ταχύτητα upload.

Ωστόσο, δεδομένης της επικείμενης αναθεώρησης και επικαιροποίησης του τεχνοοικονομικού μοντέλου για τις τιμές χονδρικής πρόσβασης σε δίκτυα χαλκού και NGA, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε εκτενέστερα κατά τις σχετικές δημόσιες διαβουλεύσεις, στις οποίες θα υπάρχει και μία πιο ξεκάθαρη εικόνα των αλλαγών και επικαιροποιήσεων στο σύνολο των υπηρεσιών που μοντελοποιούνται.

Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του τεχνοοικονομικού μοντέλου για τις τιμές χονδρικής πρόσβασης σε δίκτυα χαλκού και NGA, οι τιμές των υπηρεσιών FTTH πρόκειται να επαναξιολογηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, η διάθεση των υπηρεσιών FTTH με την αναβαθμισμένη ταχύτητα upstream σε διαφοροποιημένες τιμές σε σχέση με τις ήδη ισχύουσες τιμές, βάσει των οποίων έχουν στηθεί τόσο σε επίπεδο χονδρικής όσο και σε επίπεδο λιανικής, συστεμικές και τιμολογιακές υλοποιήσεις, θα δημιουργήσει πολυπλοκότητα στις διαδικασίες των παρόχων πρόσβασης και των παρόχων υπηρεσίας και ενδεχομένως σε διαφοροποίηση της πολιτικής σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής, ανά πάροχο πρόσβασης ή/και μεταξύ υφιστάμενης και νέας συνδρομητικής βάσης, προκαλώντας περαιτέρω πολυπλοκότητα και σύγχυση (συστεμικά/τιμολογιακά και επικοινωνιακά).

Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπόψη τη μικρή διαφοροποίηση των νέων προτεινόμενων τιμών σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές χονδρικής, καθώς και την συνολική επικαιροποίηση του μοντέλου BULRIC+ που έχει εκκινήσει και είναι σε εξέλιξη, κρίνουμε εύλογο και προτείνουμε τη διατήρηση των υφιστάμενων ρυθμισμένων τιμών των υπηρεσιών FTTH, ώστε να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή αναστάτωση στην αγορά.

Στο ίδιο πλαίσιο, εφόσον προκρίνεται και από τους λοιπούς Παρόχους Πρόσβασης αντίστοιχη διαφοροποίηση στα προφίλ των υφιστάμενων ενεργών υπηρεσιών VLU, κρίνουμε σκόπιμο να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση εκκίνησης εφαρμογής για την διάθεση των διαφοροποιημένων προφίλ upload από το σύνολο των Παρόχων Πρόσβασης, ήτοι η αλλαγή να εκκινήσει στην ίδια χρονική στιγμή, δεδομένου ότι η διάθεση διαφοροποιημένων υπηρεσιών ανά περιοχή/Πάροχο Πρόσβασης θα περιπλέξει σε διάφορα επίπεδα (συστεμικά, επικοινωνιακά, διαχείριση υποχρεώσεων βάσει Κανονισμού Ανοιχτού Διαδικτύου) τη διαδικασία παροχής τους για τους Παρόχους Υπηρεσίας.

Ως προς το νέο προϊόν 3Gbps download με 1,5Gbps upload, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και αποσαφηνιστεί ότι δεν διαφοροποιούνται πράγματι οι όροι παροχής συμπεριλαμβανομένης και της τεχνολογίας GPON καθώς σε C2 General General διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αξιολογηθεί ο χρόνος εκκίνησης των 2 μηνών βάσει των προβλεπόμενων στην Απόφαση ανάλυσης αγοράς για την χονδρική τοπική πρόσβαση.

 

Το σχόλιο της Fiber2all

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.