Ο κόσμος των smartphones μπορεί να γίνει επικίνδυνος εξαιτίας των malware, και άλλων απειλών. Αν αντιμετωπίζεις απρόβλεπτες συμπεριφορές στη συσκευή σου, όπως ανεπιθύμητα pop-ups, ή εντοπίζεις εφαρμογές που δεν θυμάσαι να έχεις κατεβάσει, τότε αυτά είναι τα πρώτα σημάδια ότι ίσως υπάρχει κακόβουλο λογισμικό σε αυτή. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τις πιο βασικές ενδείξεις που πρέπει να προσέξεις για να διαπιστώσεις αν το smartphone σου έχει μολυνθεί.

Ξαφνική αύξηση στη χρήση δεδομένων! Μία από τις πρώτες ενδείξεις είναι η ξαφνική αύξηση στη χρήση των δεδομένων, καθώς τα malware συνήθως λειτουργούν στο παρασκήνιο, κατεβάζοντας δεδομένα και στέλνοντας προσωπικές πληροφορίες σε τρίτους. Αν δεις απότομη αύξηση στη χρήση, έλεγξε στο κινητό σου ποια εφαρμογή καταναλώνει τα περισσότερα δεδομένα. Σε Android, πας “Ρυθμίσεις > Συνδέσεις > Χρήση δεδομένων > Χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας” και σε iPhone πας “Ρυθμίσεις > Κινητό > Δεδομένα κινητής τηλεφωνίας“.

Ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα (adware)! Το κακόβουλο λογισμικό τύπου adware εμφανίζει διαφημίσεις για να αποφέρει κέρδος στους hackers. Αν δεις ασυνήθιστα πολλές διαφημίσεις, ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιείς τον browser, είναι πιθανό να έχει εγκατασταθεί στο smartphone κάποιο malware τύπου adware. Ειδικά, όταν οι διαφημίσεις εμφανίζονται εκτός εφαρμογών ή σε τυχαίες στιγμές, πρέπει να υποψιαστείς ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ανεξήγητη κατανάλωση και εξάντληση της μπαταρίας! Παρατήρησες ότι η μπαταρία σου εξαντλείται πιο γρήγορα από το κανονικό, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείς το κινητό; Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποια εφαρμογή, που δεν έχεις εγκαταστήσει εσύ, λειτουργεί στο παρασκήνιο. Αν η μπαταρία πέφτει σταθερά και χωρίς λόγο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ευθύνεται κάποιο malware που βρίσκεται εγκατεστημένο στο smartphone.

Συχνές επανεκκινήσεις και κολλήματα εφαρμογών! Οι εφαρμογές μπορεί να κολλήσουν που και που, αλλά αν βλέπεις ότι όλες οι εφαρμογές κολλάνε συνεχώς ή το κινητό σου κάνει επανεκκίνηση χωρίς λόγο, μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Τα malware συχνά επηρεάζουν τη σταθερότητα του συστήματος, προκαλώντας αυτά τα προβλήματα.

Υπερθέρμανση και αργή απόκρυση! Η υπερθέρμανση του κινητού σου χωρίς προφανή λόγο είναι άλλη μια ένδειξη. Αν παρατηρείς ότι το κινητό σου γίνεται αργό και ζεσταίνεται ακόμη και με βασικές λειτουργίες, αυτό μπορεί να οφείλεται σε malware που καταναλώνει πόρους του smartphone ενώ τρέχει στο παρασκήνιο.

Ανεπιθύμητες εφαρμογές! Η εγκατάσταση άγνωστων εφαρμογών χωρίς την έγκρισή σου είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι μόλυνσης από malware. Αν δεις νέες εφαρμογές που δεν αναγνωρίζεις, έλεγξε τις άδειες που ζητούν, και προφανώς κατάργησε τες. Αν ζητούν πρόσβαση σε δεδομένα στα οποία δεν υπάρχει λόγος να έχουν, τότε κάτι ύποπτο συμβαίνει. Το ίδιο ισχύει και για άδειες οι οποίες φαίνεται να μην έχουν σχέση με αυτές τις εφαρμογές.

Αν εντοπίσεις κάποιο από αυτά τα σημάδια στο κινητό σου, είναι καλή ιδέα να κάνεις μία επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων για να διαγράψεις σίγουρα το malware και να επαναφέρεις το smartphone σου στην αρχική του κατάσταση.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.