Ένας φοιτητής μαθηματικών, ο Hudhayfa Nazoordeen, από το Πανεπιστήμιο του Waterloo, κατάφερε το αδιανόητο: μέσα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, δημιούργησε έναν μικρό αυτοσχέδιο αντιδραστήρα σύντηξης στο δωμάτιό του, με κόστος περίπου $2.000 και τη βοήθεια του Claude, του chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Anthropic.

Ο Nazoordeen παραδέχεται ότι δεν είχε καμία εμπειρία με hardware, αλλά κατάφερε να βρει και να συναρμολογήσει όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα μέσα σε μια εβδομάδα. Στη δεύτερη εβδομάδα, έφτιαξε τον βασικό θάλαμο και το κύκλωμα ανορθωτή, ενώ την τρίτη εβδομάδα άρχισε να ενσωματώνει τον μετασχηματιστή νέον που θα παρείχε ενέργεια στον αντιδραστήρα.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε ήταν το σύστημα κενού, αλλά τελικά τα κατάφερε. Το αποτέλεσμα; Ένας αυτοσχέδιος αντιδραστήρας ικανός να δημιουργήσει πλάσμα. Ο Nazoordeen δημοσίευσε λεπτομέρειες για το πώς το κατάφερε στο Twitter, αποδίδοντας την επιτυχία του στη Claude 3.5 Sonnet, καθώς και στη βοήθεια άλλων μηχανικών από το πανεπιστήμιο.

Αν και ο αντιδραστήρας του δεν μπορεί να πραγματοποιήσει σύντηξη, το γεγονός ότι τον κατασκεύασε με τόσο λίγα χρήματα και χωρίς προηγούμενη εμπειρία είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό. Ίσως, αυτή η προσπάθεια αποτελέσει κίνητρο για νέες εξελίξεις στην αναζήτηση απεριόριστης ενέργειας.

Το μυστικό της πυρηνικής σύντηξης ίσως βρίσκεται στη μαγιονέζα της Hellmann’s

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.