Οι άνθρωποι που είναι ψηλότεροι, φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποιοον καρκίνο. Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο αναφέρει ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι ψηλότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος. παχέος εντέρου, μήτρας (ενδομήτριο), ωοθήκης, προστάτη, νεφρού, δέρματος (μελάνωμα), και του μαστού (προ και μετά την εμμηνόπαυση).

Γιατί όμως; Μέχρι στιγμής δε γνωρίζουμε στα σίγουρα, όμως έχουμε σημαντικές υποψίες.

Η Μελέτη Εκατομμυρίων Γυναικών του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι για 15 από τους 17 καρκίνους που διερεύνησαν, όσο πιο ψηλός είσαι τόσο πιο πιθανό είναι να τους έχεις.

Διαπίστωσε ότι συνολικά, κάθε αύξηση ύψους δέκα εκατοστών αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά περίπου 16%. Παρόμοια αύξηση έχει βρεθεί και στους άνδρες.

Ας το θέσουμε σε μια προοπτική. Εάν περίπου 45 στις 10.000 γυναίκες με μέσο ύψος (περίπου 165 εκατοστά) εμφανίζουν καρκίνο κάθε χρόνο, τότε περίπου 52 σε κάθε 10.000 γυναίκες ύψους 175 εκατοστών θα προσβληθούν από καρκίνο. Αυτό είναι μόνο επτά επιπλέον άτομα με καρκίνο. Οπότε μιλάμε για μια μικρή αύξηση του κινδύνου.

Μια άλλη μελέτη όμως, διαπίστωσε πως 22 από τα 23 είδη καρκίνου, εμφανίζονται πιο συχνά σε ψηλούς, παρά σε πιο κοντούς ανθρώπους.

Γιατί συμβαίνει αυτό όμως;

Η σχέση μεταξύ ύψους και κινδύνου καρκίνου εμφανίζεται σε όλες τις εθνότητες και τα επίπεδα εισοδήματος, καθώς και σε μελέτες που εξέτασαν γονίδια που προβλέπουν το ύψος .

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει βιολογικός λόγος για τη σχέση μεταξύ καρκίνου και ύψους. Αν και δεν είναι απολύτως σαφές γιατί, υπάρχουν μερικές ισχυρές θεωρίες.

Η πρώτη ένδειξη σχετίζεται με το γεγονός πως ένα ψηλότερο άτομο, θα έχει περισσότερα κύτταρα. Για παράδειγμα, ένα ψηλό άτομο, πιθανότατα θα έχει μακρύτερο παχύ έντερο, με περισσότερα κύτταρα, οπότε οι πιθανότητες για εκφυλισμό σε κάποιο από τα κύτταρα αυξάνονται, σε σχέση με κάποιο άτομο που έχε μικρότερο παχύ έντερο.

Με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, ο καρκίνος αναπτύσσεται μέσω μια συσσωρευμένης βλάβης στα γονίδια, που μπορεί να συμβεί σε ένα κύτταρο όταν διαιρείται για να δημιουργήσει νέα κύτταρα. Όσο περισσότερα κύτταρα με βλάβη συγκεντρώνονται, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος.

ψηλότεροι καρκίνο

Για αυτό τον λόγο, ένα άτομο με περισσότερα κύτταρα στο σώμα του, έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθούν κυτταρικές βλάβες, που οδηγούν σε καρκίνο. Την ίδια στιγμή, όσο περισσότερα κύτταρα έχει κάποιος, τόσες περισσότερες είναι και οι διαιρέσεις του, που αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος σε κάποια από αυτά.

Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα περισσότερα κύτταρα είναι ο λόγος που οι ψηλότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν περισσότερο καρκίνο και μπορεί να εξηγήσει σε κάποιο βαθμό γιατί οι άνδρες είναι πιο πιθανό να νοσήσουν από καρκίνο από τις γυναίκες (επειδή είναι, κατά μέσο όρο, ψηλότεροι από τις γυναίκες).

Βέβαια το ύψος δε σημαίνει πως ένα άτομο έχει και μεγαλύτερα όργανα. Για παράδειγμα, μια ψηλότερη γυναίκα δεν έχει απαραίτητα μεγαλύτερο στήθος, ούτε μεγαλύτερες ωοθήκες.

Μια μελέτη προσπάθησε να το αξιολογήσει αυτό. Διαπιστώθηκε ότι ενώ η μάζα οργάνων εξηγούσε τη σχέση ύψους-καρκίνου σε οκτώ από τους 15 καρκίνους που αξιολογήθηκαν, υπήρχαν επτά άλλοι όπου η μάζα οργάνων δεν εξηγούσε τη σχέση με το ύψος. Αυτή η μελέτη όμως ήταν αρκετά περιορισμένη σε αριθμό συμμετεχόντων.

Μια άλλη θεωρία θέλει να υπάρχει ένας κοινός παράγοντας που κάνει τους ψηλότερους ανθρώπους να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Μια πιθανότητα είναι μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας 1 (IGF-1). Αυτή η ορμόνη βοηθά τα παιδιά να αναπτυχθούν και στη συνέχεια συνεχίζει να έχει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της κυτταρικής ανάπτυξης και κυτταρικής διαίρεσης στους ενήλικες.

Η εν λόγω ορμόνη έχει αναλάβει μια σημαντική λειτουργία, καθώς το σώμα μας έχει την ανάγκη να παράγει νέα κύτταρα, όταν τα παλιά γεράσουν ή καταστραφούν. Σκεφτείτε όλα τα κύτταρα του δέρματος που αποκολλώνται όταν χρησιμοποιείτε ένα καλό scrub σώματος. Αυτά τα κύτταρα πρέπει να αντικατασταθούν για να μην φθείρεται το δέρμα μας.

Παρά όλα τα καλά που κάνει για το σώμα μας όμως, μελέτες έδειξαν πως άτομα με υψηλότερα επίπεδα IGF-1, έχουν κατά μέσο όρο, υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού ή του προστάτη.

Και πάλι όμως, αυτό δεν είναι σταθερό για όλα τα είδη καρκίνου. Είναι όμως πιθανό, πως περισσότερα κύτταρα και περισσότερη IGF-1, παίζουν κάποιο σημαντικό ρόλο.

Είναι προφανές, πως χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες ώστε να βρούμε γιατί ακριβώς τα ψηλότερα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο. Αυτό θα βοηθήσει τόσο στην πρόληψη, όσο και στην θεραπεία.

Είσαι και εσύ ψηλός/ή; Τι πρέπει να κάνεις;

Αν είσαι ψηλότερος από τον μέσο όρο, να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου, πως το ύψος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου σε μικρό ποσοστό. Επίσης, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου, που θα μας προσφέρουν και καλύτερη ποιότητα ζωής στο σύνολο.

Το βασικότερο είναι να έχουμε έναν καλό τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να:

  • τρώτε μια υγιεινή διατροφή
  • ασκηθείτε τακτικά
  • διατηρήσει ένα υγιές βάρος
  • πρόσεχε στον ήλιο
  • περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Το σημαντικότερο, μην καπνίζουμε.

Αν κάνουμε όλα τα παραπάνω, μειώνονται αρκετά οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου, ενώ είμαστε γενικότερα πιο υγιείς και με περισσότεροι ευεξία.

Android Auto: Το Google Gemini θέλει να γίνει συνοδηγός σου!

Καλό είναι να κάνουμε κάθε τόσο προσυμπτωματικές εξετάσεις ελέγχου καρκίνου, που βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του εντέρου, ώστε να λειτουργήσουν οι θεραπείες με επιτυχία.

Στα θετικά, η έρευνα μας λέει επίσης ότι το να είσαι ψηλότερος μπορεί απλώς να μειώσει την πιθανότητα να πάθεις καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Εγώ στα 1.86 θεωρούμε ψηλός;

H μελέτη δημοσιεύθηκε στην σελίδα προεκτύπωσης medrxiv.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.