Ένα σκάφος βρίσκεται μεταξύ Γης και Σελήνης, στο δρόμο του για το βαθύ ηλιακό μας σύστημα. Το σκάφος της αποστολής Juice, καθώς περνούσε από την Σελήνη, τράβηξε μια φωτογραφία βγαλμένη από την επιστημονική φαντασία του 21 πρώτου αιώνα.

«Μερικές φορές το ταξίδι είναι εξίσου άξιο με τον προορισμό», ανάρτησε στο διαδίκτυο ο διευθυντής της ESA Josef Aschbacher . «Καθώς η ανθρωπότητα ξεκίνησε τη μνημειώδη πρώτη πτήση με τη Σελήνη-Γη, η αποστολή της @ESA Jupiter Icy Moons Explorer (Juice) κατέγραψε μια εκπληκτική ματιά του φυσικού μας δορυφόρου».

Οι σχεδιαστές αποστολών της ESA, έστειλαν το σκάφος με τέτοιο τρόπο ώστε να περάσει ανάμεσα από τη Γη και τη Σελήνη, ώστε να εκμεταλλευτεί την βαρύτητά τους, παίρνοντας την απαραίτητη ώθηση, ώστε να διασχίσει το διάστημα.  Θα πετάξει από την Αφροδίτη και τη Γη άλλες δύο φορές, ανεβάζοντας ταχύτητα καθώς διαφεύγει στο μακρινό, παγωμένο ηλιακό σύστημα. Το Juice αναμένεται να φτάσει στον Δία το 2031, όπου θα μελετήσει 35 από τα παγωμένα του φεγγάρια.

Juice
Μέρος των ηλιακών συλλεκτών του διαστημικού σκάφους Juice και μπουμ στο προσκήνιο, το φεγγάρι φαίνεται στα αριστερά στο βάθος. Πίστωση: ESA / Juice / JMC

Οι εικόνες από τις κάμερες παρακολούθησης της αποστολής, δείχνουν το διαστημόπλοιο με τις κεραίες και τα όργανά του και πίσω τους την απίστευτη θέα της Σελήνης.

Μετά από την επιτυχημένη σεληνιακή πτήση, το Juice πέρασε ξανά από την Γη, στις 20 Αυγούστου. Από την Γη θα συνεχίσει για το πέρασμά του από την Αφροδίτη.

Juice ESA
Το διαστημόπλοιο Juice καθώς πετά δίπλα στο φεγγάρι για μια βοήθεια βαρύτητας. Πίστωση: ESA / Juice / JMC // Ευχαριστίες: Simeon Schmauß και Mark McCaughrean (επεξεργασία εικόνας)

Το διαστημόπλοιο έχει προστασία από την ακραία ακτινοβολία που υπάρχει γύρω από τον Δία, παρόμοια με αυτή που είχε το σκάφος Juno της NASA. Όμως, το Juice είναι μεγαλύτερο. Χρησιμοποιεί δύο μεγάλα ηλιακά πάνελ σε σχήμα σταυρού, τα μεγαλύτερα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ για διαπλανητική αποστολή, εξηγεί η ESA. Αυτό συμβαίνει επειδή η ηλιακή ακτινοβολία στον μακρινό Δία, ο οποίος απέχει κατά μέσο όρο 484 εκατομμύρια μίλια από τον ήλιο , είναι 25 φορές πιο αδύναμη από ό,τι στον πλανήτη μας.

«Αυτό κάνει το JUICE το μεγαλύτερο «ηλιακό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας» στο Ηλιακό Σύστημα», έγραψε η ESA. Έχει πλάτος 21,7 μέτρα.

2 φέτες αυτού του αλλαντικού προκαλούν διαβήτη τύπου 2

Στόχος της αποστολής είναι να μελετήσει εξονυχιστικά κόσμους όπως η Ευρώπη, το παγωμένο φεγγάρι του Δία. Για την Ευρώπη, πιστεύεται πως διαθέτει έναν τεράστιο ωκεανό, κάτω από τους πάγους της. Θα μελετήσει επίσης και τα μεγάλα φεγγάρια Γανυμήδης και Καλλιστώ. Δεν είναι απλώς πλανητικά αντικείμενα, τονίζει η ESA. Είναι «πιθανοί βιότοποι».

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.