Ποιος θα το πίστευε; Βίντεο χιμπατζήδων σε αιχμαλωσία δείχνουν ότι οι πιο κοντινοί μας συγγενείς μπορούν να έχουν τα νευρικά θεμέλια για την ομιλία. Ο Axel Ekström και η ομάδα του από το KTH Royal Institute of Technology ανακάλυψαν δύο χιμπατζήδες που λένε τη λέξη “μαμά” σε διαφορετικά βίντεο από τις δεκαετίες του ’60.

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι διαφορές στον εγκέφαλο εξηγούν γιατί μόνο οι άνθρωποι μπορούν να παράγουν νοηματικούς ήχους. Ωστόσο, αυτές οι ανακαλύψεις δείχνουν ότι οι χιμπατζήδες μπορούν να μιμηθούν λέξεις που ακούν, όπως αποδεικνύεται και από παλιότερη μελέτη όπου ένας άλλος χιμπατζής έλεγε τις λέξεις “παπά” και “κούπα”.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το νευρολογικό σύστημα που επιτρέπει την παραγωγή ήχων (και την ομιλία) μπορεί να είναι πολύ παλιότερο από ό,τι νομίζαμε, και ότι μοιραζόμαστε αυτό το χαρακτηριστικό με τους χιμπατζήδες από έναν κοινό πρόγονο πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Εντυπωσιακή είναι η ιστορία του χιμπατζή Johnny από το Suncoast Primate Sanctuary στη Φλόριντα, που αποκαλούσε όλους “μαμά” για να παίρνει ό,τι ήθελε, αρκεί να ήταν στη διατροφή του.

Humanzee: Υβρίδιο ανθρώπου και χιμπατζή αναπτύχτηκε σε εργαστήριο;

Τα παλαιότερα πειράματα που προσπάθησαν να αποδείξουν την ικανότητα των μεγάλων πιθήκων να μιλήσουν, διεξήχθησαν υπό ανήθικες και αφύσικες συνθήκες, με αποτέλεσμα να μην αντικατοπτρίζουν δίκαια τις δυνατότητές τους.

Αυτή η νέα μελέτη ανατρέπει την πεποίθηση ότι οι χιμπατζήδες δεν μπορούν να παράγουν ανθρώπινους ήχους που αναγνωρίζονται ως λέξεις και υποδεικνύει ότι το σφάλμα ήταν των ερευνητών και όχι των ζώων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.