Η κυριαρχία του Google Chrome με μερίδιο αγοράς πάνω από 65% οφείλεται σε συνεπείς ενημερώσεις, προσοχή στη λεπτομέρεια και πλήθος λειτουργιών ασφαλείας για την προστασία των χρηστών από διαδικτυακές απειλές. Μια πρόσφατη ενημέρωση αναφέρει ότι η Google ίσως κάνει τις προειδοποιήσεις λήψης πιο εμφανείς, όπως οι προειδοποιήσεις πλήρους οθόνης για ύποπτες σελίδες, στον Chrome για υπολογιστές.

Ωστόσο, στον Chrome για Android, η Google φαίνεται να ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση. Οι λήψεις APK συνήθως προκαλούν την εμφάνιση της προειδοποίησης “Το αρχείο μπορεί να είναι επιβλαβές”, ανεξάρτητα από την πηγή ή τον προγραμματιστή. Για παράδειγμα, ακόμη και αν κατεβάσεις μια beta έκδοση μιας εφαρμογής της Google από αξιόπιστη πηγή όπως το πολύ γνωστό APK Mirror, το κινητό θα σε προειδοποιήσει.

Σύμφωνα με το Android Authority, η Google σχεδιάζει να μειώσει τη συχνότητα αυτών των προειδοποιήσεων στον Chrome για Android. Αξιοποιώντας την υπηρεσία Play Protect, που σύντομα θα επιτρέπει επανέλεγχο της συσκευής χωρίς διαγραφή προηγούμενων σημασμένων εφαρμογών, η Google ίσως καταφέρει να εμφανίζει προειδοποιήσεις μόνο όταν είναι αναγκαίο.

Η αλλαγή αυτή δεν σημαίνει ότι η Google γίνεται ξαφνικά πλήρως φιλική προς τις λήψεις APK, ούτε ότι θα σταματήσει να σαρώνει τα APK. Το εργαλείο Play Protect, που εκτελεί έλεγχο ασφαλείας στις εφαρμογές του Play Store πριν την εγκατάσταση, θα επεκταθεί για να σαρώνει και τα sideloaded APK, αποτρέποντας την εμφάνιση προειδοποιήσεων σε κάθε λήψη από τρίτο μέρος.

Οι χρήστες με απενεργοποιημένο το Play Protect θα συνεχίσουν να βλέπουν την προειδοποίηση και θα ενθαρρύνονται να ενεργοποιήσουν το εργαλείο για να παραμείνουν ασφαλείς. Η δυνατότητα για επανελέγχους και οι σαρώσεις για sideloaded εφαρμογές κάνουν το Play Protect έναν ισχυρό ενσωματωμένο εργαλείο ασφαλείας. Παρόλο που δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς θα εφαρμοστεί η αλλαγή, σίγουρα είναι μια ευπρόσδεκτη κίνηση.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.