Ενώ ακόμα δεν αντέχονται οι θερμοκρασίες έξω, η Δευτέρα που πέρασε ήταν ίσως η πιο ζεστή μέρα στην καταγεγραμμένη ιστορία. Οι θερμοκρασίες έσπασαν ρεκόρ στις 22 Ιουλίου 2024, με την μέση θερμοκρασία της Γης να σπάει κάθε ρεκόρ από τότε που ξεκινήσαμε να την καταγράφομε.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Κοπέρνικου (C3S) έδειξαν ότι η ημερήσια παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν 17,15 βαθμοί Κελσίου τη Δευτέρα, που έγινε η θερμότερη ημέρα στην ιστορία.

Μάλιστα, έσπασε και το ρεκόρ που είχαμε στις 21 Ιουλίου, κατά 0,06 °C, που η Κυριακή με τη σειρά της είχε σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ από το 2023.

«Αυτό ακριβώς μας είπε η κλιματική επιστήμη ότι θα συμβεί εάν ο κόσμος συνέχιζε να καίει άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο», δήλωσε την Τετάρτη ο Joyce Kimutai, κλιματολόγος από το Imperial College του Λονδίνου.

πιο ζεστή μέρα

«Και θα συνεχίσει να θερμαίνεται μέχρι να σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα και να φτάσουμε σε καθαρές μηδενικές εκπομπές».

Το Copernicus χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα για να δώσει ενημερώσεις για τις παγκόσμιες θερμοκρασίες αέρα και θάλασσας, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Αναμένεται πως θα έχουμε νέα ρεκόρ καθημερινά, καθώς το καλοκαίρι κορυφώνεται στο βόρειο ημισφαίριο και όλος ο πλανήτης βράζει, λόγω μιας απίστευτης, άνευ προηγουμένου ζέστης, στο αποκορύφωμα της πιο θερμής χρονιάς.

Σε ανακοίνωση της υπηρεσίας την Τρίτη, αναφέρουν πως οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν σύντομα, αν και θα υπάρχουν περαιτέρω διακυμάνσεις.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί τεράστια και ισχυρότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, κάτι που είδαμε να συμβαίνει πολύ έντονα φέτος με μεγάλες καταστροφές σε όλο τον κόσμο.

Η απίστευτη ζέστη έγινε αισθητή σε πολλές ηπείρους, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Τα κύματα καύσωνα και οι πυρκαγιές έχουν ξεκινήσει μια καταστροφική πορεία τις τελευταίες εβδομάδες.

Μάλιστα, πλέον έχουμε πυρκαγιές και στην Αρκτική, η οποία θερμαίνεται αρκετά πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε, ενώ και το χειμώνα οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλότερες από ότι θα έπρεπε.

Φρικτές θερμοκρασίες

Το Copernicus υποστηρίζει πως το πρόβλημα δεν είναι ημερήσιο ρεκόρ στην θερμοκρασία, αλλά η ευρύτερη αύξηση της θερμοκρασίας που ανησυχεί τους επιστήμονες του κλίματος. Κάθε μήνας από τον Ιούνιο του 2023 είναι πιο ζεστός σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα των προηγούμενων ετών, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τον Ιούνιο του 2023 και από τότε έχει σπάσει 57 φορές. Μέχρι τότε, το ρεκόρ είχε ο Αύγουστος του 2016 με 16,8 °C. Αυτό δείχνει μια σταθερή άνοδο των θερμοκρασιών παγκοσμίως και πλέον οι επιστήμονες αναφέρουν πως μπαίνουμε σε αχαρτογράφητη περιοχή.

«Ο πολύ χρησιμοποιούμενος όρος «άνευ προηγουμένου» δεν περιγράφει πλέον τις φρικτές θερμοκρασίες που βιώνουμε», δήλωσε την Τετάρτη η Christiana Figueres, πρώην επικεφαλής του οργάνου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Τα αρχεία του Copernicus χρονολογούνται από το 1940, όμως έχουμε και άλλες πηγές πληροφοριών, όπως τους πυρήνες των πάγων, τους δακτυλίους των δέντρων και τους κοραλλιογενούς σκελετούς, ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να επεκτείνουν τα συμπεράσματά τους για το κλίμα, αρκετά βαθύτερα στο παρελθόν.

Cosmote TV μέσω δορυφόρου: Ενεργοποίησε δωρεάν την addon streaming υπηρεσία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η περίοδος που διανύουμε, είναι πιθανότατα η θερμότερη των τελευταίων 100.000 ετών, από την αρχή της τελευταίας εποχής των Παγετώνων.

Η καύση ορυκτών καυσίμων είναι ο κύριος μοχλός της κλιματικής αλλαγής και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παγιδεύουν τη θερμότητα συνεχίζουν να αυξάνονται παρά τις παγκόσμιες προσπάθειες για την επιβράδυνση της αύξησης της θερμοκρασίας.

Η Copernicus την Τρίτη είπε ότι το 2024 θα μπορούσε να περάσει το 2023 ως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, αλλά ήταν «πολύ νωρίς για να προβλέψουμε με σιγουριά».

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.