Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Huawei είναι βάναυσες, όμως από ότι φαίνεται δεν είναι αρκετές για να σκοτώσουν την κινέζικη εταιρία. Αντιθέτως, την έχουν ωθήσει στο να βρει τρόπους και να δημιουργήσει νέες τεχνολογίες και γραμμές παραγωγής, για να πετάξει από πάνω της κάθε τι αμερικάνικο. Αυτό πιθανότατα θα γυρίσει μπούμερανγκ στις ΗΠΑ, καθώς η Κίνα προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Τώρα η Huawei κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για λιθογραφία αυτό-ευθυγραμμιζόμενης τετραπλής μορφοποίησης (SAQP) για την κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων σε κλίμακα 3nm με τεχνικές πολλαπλής μορφοποίησης. Οι τεχνική multi-patterning είναι το αντικείμενο μιας άλλης πατέντας από την SMIC, που παράγει τα chips της Huawei, η οποία κατατέθηκε νωρίτερα φέτος. Τώρα, η Huawei και η SMIC ετοιμάζονται για την παραγωγή chips στα 3nm με την χρήση των μηχανημάτων DUV, που έχει ήδη διαθέσιμα, από την κατασκευή 7nm chips.

Στην παρούσα φάση, μόνο η TSMC και η Samsung είναι σε θέση να κατασκευάσουν επεξεργαστές στα 3nm, καθώς διαθέτουν μηχανήματα ακραία υπεριώδους ακτινοβολίας (EUV) για την χάραξη εξαιρετικά λεπτών κυκλωμάτων σε wafers (γκοφρέτες πυριτίου). Όμως οι κυρώσεις των ΗΠΑ μπλοκάρουν την Κίνα από τις αγορές τέτοιων μηχανημάτων. Για αυτό τον λόγο, η Huawei και η SMIC έπρεπε να βρουν μια λύση για παραγωγή σύγχρονων επεξεργαστών. Η SMIC έχει σαν CEO ένα άτομο που θεωρείται διάνοια στους ημιαγωγούς, με προϋπηρεσία σε TSMC και Samsung.

Huawei 3nm

Η παραγωγή chips με αυτό τον τρόπο, δεν είχε δουλέψει τόσο καλά στο παρελθόν, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε κάνει η Intel. Τώρα όμως, έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε και οι μηχανικοί της Huawei και της SMIC ίσως έχουν βρει λύσεις. Η παραγωγή με αυτό τον τρόπο ίσως να κοστίζει περισσότερο, όμως η Κίνα χρειάζεται chips νεότερης τεχνολογίας, τόσο για τις συσκευές της, όσο και για τη δημιουργία επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης.

Φυσικοί φούσκωσαν άτομα σαν μπαλόνια, δημιουργώντας μια “αδύνατη” κατάσταση ύλης, τον κρύσταλλο χρόνου

Η Αμερική φαίνεται να νεύριασε όταν η Huawei κατάφερε να δημιουργήσει chips στα 7nm τον περασμένο Αύγουστο για τα Mate 60 Pro, που είχαν και συνδεσιμότητα 5G. Τώρα, που τα νέα για δημιουργία chips στα 3nm κυκλοφορούν, κάποιοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρέπει να έχουν χάσει τον ύπνο τους. Δεν είναι μόνο το ότι η Huawei σαν εταιρία βρίσκει λύσεις, αλλά το ότι η Κίνα σαν χώρα βρίσκει λύσεις, που θα την κάνουν πιο ανταγωνιστική απέναντι στις αμερικάνικες εταιρίες. Αν καταφέρει να παράγει επεξεργαστές με αντίστοιχη ισχύ και σε καλύτερη τιμή, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τους Αμερικάνους.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.