Οι Βρυξέλλες διαμορφώνουν αυτή τη στιγμή τα σχέδιά τους για να επιβάλλουν δασμούς στα φθηνά προϊόντα που αγοράζονται από online καταστήματα όπως το Temu και το Shein σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η προσπάθεια αύξησης των υποβαθμισμένων προϊόντων που προέρχονται από την Κίνα.

Μέσα στο μήνα, η Κομισιόν θα προτείνει την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 150 ευρώ, κάτω από το οποίο τα αγαθά μπορούν να αγοραστούν δωρεάν, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των Financial Times. Οι πλατφόρμες οι οποίες μπαίνουν στο στόχαστρο, είναι τα online marketplaces τύπου Temu, AliExpress και το Shein.

Να τι συμβαίνει όταν πατάς το πλήκτρο δεν είμαι ρομπότ!

Μόλις τον προηγούμενο χρόνο, 2.3 δισεκατομμύρια πράγματα κάτω από όριο των 150 ευρώ εισήχθησαν στην ΕΕ, με τα δεδομένα της Κομισιόν να δείχνουν ότι οι εισαγωγές έχουν κάτι περισσότερο από διπλασιαστεί φέτος, αντιστοιχώντας περίπου σε 2 αποστολές ανά νοικοκυριό. Η Κίνα μάλιστα ωφελείται από τα επιδοτούμενα ταχυδρομικά έξοδα, πράγμα που σημαίνει ότι η αποστολή φθηνών αγαθών αεροπορικώς είναι ιδιαιτέρως συμφέρουσα.

Πως μπορείς να δεις αναλυτικά όλες τις οφειλές σου παντού!

Ένα άλλο πιθανό μέτρο είναι να καταστεί υποχρεωτική για τις μεγάλες πλατφόρμες η ηλεκτρονική εγγραφή για πληρωμές ΦΠΑ, ανεξαρτήτως της αξίας τους.

Αξιωματούχοι που μίλησαν στην ιστοσελίδα Financial Times ανέφεραν ότι θα είναι δύσκολο να συμφωνήσουν οι χώρες, δεδομένου ότι το νέο καθεστώς θα αυξήσει και άλλο τον φόρτο εργασίας των ήδη καταπονημένων τελωνειακών υπαλλήλων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μα ήδη φορολογουνται τα αγαθά από τις εν λόγω χώρες και καταβάλλουν ΦΠΑ στην ΕΕ μέσω IOSS.

  2. Αν ή ευρωπαϊκή ένωση ήταν αντικειμενικά φθηνή τώρα δεν θα μιλούσαμε για αγορές μέσω Κίνας

  3. Όλες οι εταιρίες προώθησης αγαθών στην Ευρώπη και όχι μόνο ψωνίζουν χοντρικά από τις Ασιατικές χώρες και τα μοσχοπουλάν με κέρδος 1000% έκαστος. Ψωνίζω από το TEMU ένα χρόνο και δεν παρέλαβα ποτέ!!! Ελαττωματικό προϊόν!!! Η δυσφήμηση που έχουν εισπράξει οι Ασιατικές πλατφόρμες είναι υπέρ του δέοντος απαράδεκτες και κατασκευασμένες κατά την ταπεινή μου γνώμη!!!

  4. Ποτέ δεν πήρα χαλασμένο προϊόν από ΤΕΜU ειδικά. Άσε και την πολιτική επιστροφών των Κινέζων. Βρυξελλακια σας κακό φάνηκε που σας πήραν τα σωβρακα οι Κινέζοι; Ας προσεχατε. Τώρα να μην πω και το γνωστό για τη κλανιά και τη μάντρα… φιλιά

  5. Αλλά ντάλα γράφεται, δεν είναι αφορολογητα, το ΦΠΑ έχει ήδη παρακρατηθει κατά την αγορά τους και αποδίδεται στη συνέχεια στο κράτος. Αυτό που δεν γίνεται στα κάτω από 150 ευρώ είναι δασμοί και τέλη εκτελωνισμου.

    • Τι διαβάζω? Σε όλα τα αναφερόμενα πληρώνουμε μια χαρά φόρο όπως είπε και ο Nikos. Για την ακρίβεια αυτό συμβαίνει από 1/7/2021 που μπήκε το IOSS, πιο πριν περνούσαν σχεδόν όλα στην ζούλα. Δεν βγάζει νόημα το άρθρο, είναι άκρως παραπληροφορητικό, ή καλύτερα λανθασμένο. Δεν υπάρχει πουθενά και η πηγή από την financial times να δούμε τι ερμήνευσες λάθος και τι όντως συνέβη… Θα έλεγα μήπως έγραψε “A.I.” το άρθρο, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να έκανε τόσο κραυγαλέο λάθος

  6. Αυτά που γράφεται είναι ανακρίβειες, το ΦΠΑ καταβάλλεται από το πρώτο ευρώ, το πρόβλημα είναι ότι χάνουν οι ενδιάμεσοι προμηθευτές (τσιράκια των πολιτικών) και δεν βγάζουν 1000% κέρδος στην δική μας πλάτη. Αυτή η ΕΕ είναι μια ξεφτίλα και τίποτα άλλο….

  7. Μέχρι να γίνει η ΕΕ ανταγωνιστική θα συνεχίσουμε να ψωνίζουμε. Τα προϊόντα ειδικά του temu είναι εξαιρετικά και φθηνά σε σχέση με τους κλέφτες εμπόρους της ΕΕ. Πέρα ότι γράφετε ανακρίβειες προφανώς γιατί είναι δύσκολο να κατανοήσετε εμπορικές και οικονομικές έννοιες. Γράψτε καλύτερα για κάνα παιχνίδι που σας παιρνει.

  8. Έχεις μια ολόκληρη ήπειρο που το μόνο πράγμα που ξερει να παράγει είναι ΦΟΡΟΥΣ.
    Καμία διάθεση για οτιδήποτε άλλο.
    Και τους επιβάλλει συνήθως με αστείες προφάσεις.

  9. Είσαι πέρα για πέρα αστείος για να μην πω εγκάθετος. Φόρος πληρώνεται και αποδίδεται. Αυτό που δεν υπάρχει είναι εκτελωνισμος και δασμοί που επιβαρύνουν σχεδόν κατά το ήμισυ της αξίας καμιά φορά. Άλλωστε κ η Ευρώπη από Ασία ψωνίζει κ μας τα πουλά 1000 % πάνω.. καθώς το μόνο που παράγει είναι φόρους τελικά…. Έχω ψωνίσει άπειρα πράγματα στο 1/10 της τιμής εδώ. Κ πιο πολύ έκανε ναρθει απτό αεροδρόμιο σπίτι παρά απτην Κίνα εδώ. Κ είναι μια χαρά ποιότητα. Κ στην τελικά με την τιμή που τα παίρνεις, πάρε παραπάνω τεμάχια..πάλι τσάμπα είναι!

    • Είχαν ξεχάσει άλλο ενα παραθυράκι να τα αρπάξουν , γιατί ξεχνάνε οτι ολο τι ινστα και τα καταστήματα αν ψάξεις είναι γεμάτο προϊόντα απο αυτα τα site και τα πουλάνε τριπλές τιμές…

  10. Είδαν οι Ευρωπαίοι ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστουν την Κίνα και προσπαθούν να επιβάλλουν πρόσθετους φόρους και δασμούς από μια τσιμπίδα μέχρι τα αυτοκίνητα. Ψαξτε να δείτε τι γίνεται και με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έρχονται από Κίνα.

  11. Συμφωνώ απόλυτα με τους πιο πάνω καταναλωτές!!!
    Εξαιρετικά προϊόντα
    Παραλαβές στην εντέλεια
    Κ να σκεφτεις μόλις η παραγγελία περνά την ημερομηνία παράδοσης αμέσως πίστωση στο λογαριασμό σου
    Κ εγώ είχα παραλάβει την παραγγελία μου εντός του ορίου. Φαίνεται όμως ότι ο courier πρέπει να έκανε λάθος κ δεν σημείωσε ότι παραλήφθηκε.
    Από μόνοι τους αμέσως με πιστωσανε με όλο το ποσο της παραγγελίας που πληρωσα

  12. Ούτε ξέρετε για ποιο πράγμα γράφετε. Καλύτερα να μη γράφετε καθολου, γιατί γράφετε ανακρίβειες και μάλιστα εκνευριστικες!
    Πώς θα “αναχαιτιστεί η προσπάθεια αύξησης των υποβαθμισμένων προιόντων που προέρχονται από Κίνα” όταν τίποτα -πραγματικα τιποτα- μικροτερο από ένα αυτοκίνητο δεν κατασκευάζεται στην Ευρώπη?
    Όταν δηλαδή η siemens ή η blauphnkt πωλουν στην Ευρώπη τηλεοράσεις φτιαγμένες στην Κίνα δεν είναι “υποβαθμισμένα προϊόντα” ?
    Όταν όλα τα εργαλεία και συσκευες που πουλά το γερμανικό Ν συμφερόντων Lidl είναι κατασκευασμένα στην Κινα, αυτα δεν είναι “υποβαθμισμένα”?
    Όταν το σύνολο σχεδόν των casual clothes που μπορείς να ψωνίσεις σε όλα τα μεγάλα μαγαζιά στο Παρίσι, το Λονδίνο, τη Βιέννη, το Μόναχο είναι κατασκευασμένα επίσης στην Κίνα, δεν είναι “υποβαθμισμένα” ούτε αυτά?
    Η ΕΕ είναι μια τεράστια απάτη. Δεν είναι τίποτε άλλο από ένας φοροεισπρακτικος μηχανισμός που έχει απλώσει τα πλοκάμια του και απομυζά τους λαούς της Ευρώπης, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένα συγκεκριμένο “διευθυντήριο”. Οι Άγγλοι που αποχώρησαν δεν ειναι ηλιθιοι. Οι Νορβηγοί που σε δύο δημοψηφίσματα για την ένταξη τους -σε λιγότερο από μία πενταετία μεταξύ τους- είπαν “όχι” δεν είναι ηλίθιοι.
    Ηλίθιοι μάλλον είναι οι λαοί που μπήκαν χωρίς να ερωτηθουν και μετά υπέστησαν και την πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ ότι “χωρίς ΕΕ δεν υπάρχει μέλλον” και “χωρίς ευρώ δεν υπάρχει οικονομία”.
    Η ΕΕ από πολιτική και οικονομική ένωση, έχει καταντήσει ευρωπαϊκός καταπιεστής. Ενοχλείται από κάθε δραστηριότητα που δεν ελέγχει απολύτως κι από κάθε οικονομική συναλλαγή που δεν αποφέρει φόρο, μεγαλύτερο από το κέρδος της συναλλαγής!
    Τώρα έχει μπει στο στόχαστρο το Τemu. Παλαιότερα ήταν το light in the box και το ali express κλπ. Δεν πρέπει οι πολίτες να γιορτάζουν τίποτε φθηνό! Ούτε ένα μπλουζάκι, ούτε ένα smartphone, ούτε ένα τρυπάνι. Γιατί να τα αγοράζουν από τους Κινέζους απευθείας και να είναι φθηνά? Να τα αγοράζουν ακριβα από τις δικές μας φιφμες (οι οποίες τα παίρνουν φθηνά από τους Κινέζους) !!
    Όσο πιο γρήγορα καταλάβουν οι λαοί της Ευρώπης τι ρόλο παίζει αυτό το “διευθυντηριο” των Βρυξελλών, τόσα πιο σύντομα θα ανασάνουμε αέρα ελευθεριας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.