Ο Άρης μόλις χτυπήθηκε από μια έκρηξη ακτινοβολίας. Ο Ήλιος βρίσκεται στο απώγειο του 11χρονου ηλιακού κύκλου, πράγμα που σημαίνει πως έχουμε εκρήξεις ενέργειας και σωματιδίων στο διάστημα. Οι πρόσφατες ηλιακές καταιγίδες, δημιούργησαν σέλας σε διάφορα σημεία της Γης, στις 20 Μαΐου. Τώρα όμως μια τέτοια καταιγίδα χτύπησε τον Άρη, που έχει ατμόσφαιρα στο 1% της πυκνότητας, από την ατμόσφαιρα της Γης.

Αυτή η ακτινοβολία και τα σωματίδια χτύπησαν την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη και το Curiosity Rover της NASA, απαθανάτισε το φαινόμενο.

«Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της 20ης Μαΐου, τόση πολλή ενέργεια από την καταιγίδα έπληξε την επιφάνεια που οι ασπρόμαυρες εικόνες από τις κάμερες πλοήγησης του Curiosity γέμισαν με «χιόνι» — λευκές λωρίδες και κηλίδες που προκλήθηκαν από φορτισμένα σωματίδια που χτυπούσαν τις κάμερες», εξήγησε η διαστημική υπηρεσία. σε δήλωση.

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζει γρηγορότερα από iPhone

Στη Γη, έχουμε το μαγνητικό μας πεδίο που παγιδεύει τα σωματίδια ενέργειας στην υψηλή ατμόσφαιρα, προστατεύοντας την επιφάνεια του πλανήτη και εμάς, από την ακτινοβολία. Ό Άρης όμως, έχασε το προστατευτικό μαγνητικό πεδίου του πριν από πολύ καιρό. Για αυτό, τα φορτισμένα σωματίδια μπορούν να φτάσουν στην επιφάνεια του πλανήτη με άνεση.

Οι μετρήσεις του Curiosity λένε πως αυτή ήταν η μεγαλύτερη ακτινοβολία που έχει μετρήσει αποτέ, από το 2013 που προγειώθηκε στον Άρη.

«Αν οι αστροναύτες στέκονταν δίπλα στο ρόβερ Curiosity Mars της NASA εκείνη τη στιγμή, θα είχαν λάβει μια δόση ακτινοβολίας 8.100 micrograys – ισοδύναμη με 30 ακτινογραφίες θώρακα», εξήγησε η NASA . Αυτό δεν είναι από μόνο του μια «θανατηφόρα» ποσότητα, είπε ο οργανισμός, αλλά σίγουρα κάτι στο οποίο οι άνθρωποι δεν θα ήθελαν να εκτεθούν, πόσο μάλλον επανειλημμένα.

Η NASA έχει σκοπό να στείλει αστροναύτες στον Άρη, την δεκαετία του 2030. Θα είναι μέρος του προγράμματος Artemis, που θα στείλει πρώτα ανρθώπους στο φεγγάρι, το 2026. Αν μια ηλιακή καταιγίδα πλήξει τον Άρη όσο οι αστροναύτες είναι εκεί, η NASA πρέπει να αναζητήσει καταφύγια κάπου υπόγεια, σε κάποια αρειανή σπηλιά, λάκκο ή τούνελ λάβας.

Αν θες να μειώσεις τον λογαριασμό ρεύματος, δες πώς θα κάνεις σωστή χρήση του κλιματιστικού

«Οι βράχοι ή οι σωλήνες λάβας θα παρείχαν πρόσθετη θωράκιση για έναν αστροναύτη από ένα τέτοιο γεγονός», δήλωσε ο Don Hassler, επιστήμονας στο Southwest Research Institute που ηγείται του προγράμματος Radiation Assessment Detector του Curiosity. «Στην τροχιά του Άρη ή στο βαθύ διάστημα, ο ρυθμός δόσης θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερος».

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.