Ερευνητές του MIT πρωτοπορούν στις προσπάθειες μετατροπής του σκυροδέματος σε βιώσιμη λύση αποθήκευσης ενέργειας. Παρουσίασαν τα ευρήματά τους, προτείνοντας ότι το σκυρόδεμα θα μπορούσε δυνητικά να αποθηκεύσει ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα στοχεύει να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στις συμβατικές μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες αντιμετωπίζουν περιορισμούς λόγω της πεπερασμένης προσφοράς λιθίου.

Η ικανότητα αποτελεσματικής αποθήκευσης ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας στον σημερινό κόσμο. Σύμφωνα με την ομάδα του ΜΙΤ, η αποθήκευση ενέργειας με βάση το σκυρόδεμα θα μπορούσε να φέρει επανάσταση σε διάφορες εφαρμογές. Για παράδειγμα, ένα σπίτι εκτός δικτύου θα μπορούσε να χρησιμοποιεί ηλιακούς συλλέκτες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία στη συνέχεια θα αποθηκεύεται στο θεμέλιο από σκυρόδεμα και θα χρησιμοποιείται τη νύχτα όταν η ηλιακή ενέργεια δεν είναι διαθέσιμη.

Αυτή η καινοτόμος ιδέα παρουσιάζει ένα πλήθος δυνατοτήτων. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι απαιτούνται σημαντικές εξελίξεις για να καταστεί η τεχνολογία αυτή πρακτική και επεκτάσιμη. Ωστόσο, αν επιτύχουν, θα μπορούσαν να αναπτύξουν μερικούς από τους πιο οικονομικούς υπερπυκνωτές που έχουν δημιουργηθεί ποτέ. Τέτοιες εξελίξεις θα έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις, δίνοντας ενδεχομένως ώθηση σε περαιτέρω έρευνα σε συναφείς τομείς. Ενώ οι συγκεκριμένοι υπερπυκνωτές είναι απίθανο να αντικαταστήσουν πλήρως τις μπαταρίες – λόγω της ταχείας εκφόρτισης της ενέργειάς τους – θα μπορούσαν να τις συμπληρώσουν, επιτρέποντας ταχύτερη επαναφόρτιση για συσκευές όπως τα ηλεκτρικά οχήματα.

Έφτιαξαν μπαταρία που φορτίζει με δάκρυα, για έξυπνους φακούς επαφής

Επί του παρόντος, η τεχνολογία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Σύμφωνα με το BBC, το σκυρόδεμα που ανέπτυξαν οι ερευνητές μπορεί να αποθηκεύσει λίγο κάτω από 300Wh ενέργειας ανά κυβικό μέτρο – επαρκής για να τροφοδοτήσει μια λάμπα LED 10 watt για 30 ώρες. Αν και η χωρητικότητα αυτή είναι μέτρια σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μπαταρίες, ένα θεμέλιο 30-40 κυβικών μέτρων θα μπορούσε να καλύψει τις καθημερινές ενεργειακές ανάγκες ενός μικρού σπιτιού.

Το μέλλον αυτής της έρευνας είναι πολλά υποσχόμενο. Εάν η ομάδα του ΜΙΤ μπορέσει να βελτιώσει και να κλιμακώσει αυτή την τεχνολογία, θα μπορούσε ενδεχομένως να ενσωματωθεί με άλλες καινοτομίες στο ανθεκτικό σκυρόδεμα, με αποτέλεσμα αξιόπιστες και στιβαρές κατασκευές με ενσωματωμένες δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.