Μια πολύ αμφιλεγόμενη θεωρία έχει ένας επιστήμονας, που όμως αν αποδειχθεί θα βάλει βόμβα στα θεμέλια της επιστήμης. Όμως καλό θα είναι να παραμείνουμε επιφυλακτικοί με τα λεγόμενά του προς το παρόν. Η επιστήμη για χρόνια έχει δημιουργήσει θεωρίες για την σκοτεινή ύλη, μια αόρατη δύναμη, που κρατάει το σύμπαν σε συνοχή. Μια νέα έρευνα όμως έρχεται για να δείξει πως τα μέχρι τώρα μοντέλα για το σύμπαν είναι λάθος, ενώ υποστηρίζει πως το σύμπαν είναι δύο φορές πιο παλιό από ότι υπολογίζουμε.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα τρέχοντα  επιστημονικά μοντέλα που χρησιμοποιούμε για την παρατήρηση και την κατανόηση του Σύμπαντος είναι λάθος και θα πρέπει να τα αλλάξουμε. Αν η μελέτη αποδειχθεί σωστή, τότε θα διαλύσει όλα όσα γνωρίζουμε για το Σύμπαν και θα πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή.

Σύμφωνα με τον φυσικό Rajendra Gupta  και την δημοσιευμένη πρότασή του, η επί του παρόντος αποδεκτή ηλικία του σύμπαντος είναι απλώς ένα τέχνασμα του φωτός. Με βάση την παλαιότερη ηλικία του Σύμπαντος όμως, δεν χρειάζεται να βασιστούμε στην σκοτεινή ύλη, ώστε να μας βοηθήσει να το καταλάβουμε.

σκοτεινή ύλη
Η σκοτεινή ύλη πιστεύεται ότι είναι ένα σημαντικό μέρος της σύνθεσης του σύμπαντος μας. Πηγή εικόνας: Vadimsadovski/Adobe

Αντί να βασίζεται στην μαγεία της σκοτεινής ύλης ή της σκοτεινής ενέργειας, ο Gupta προτιμά να βλέπει το σύμπαν από άλλη οπτική γωνία.

«Στην τυπική κοσμολογία, η επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος λέγεται ότι προκαλείται από τη σκοτεινή ενέργεια, αλλά στην πραγματικότητα οφείλεται στις εξασθενημένες δυνάμεις της φύσης καθώς διαστέλλεται και όχι στη σκοτεινή ενέργεια», εξήγησε ο Gupta σε μια δήλωση.

Φυσικά ο Gupta δεν είναι ο μόνος που αμφισβητεί την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης. Αρκετές προσπάθειες έχουν γίνει για να εξηγήσουν το σύμπαν χωρίς την σκοτεινή ύλη, όμως ο Gupta είναι ο πρώτος που τον βγάζει εντελώς από την εξίσωση. Η αφαίρεση της σκοτεινής ύλης από την εξίσωση όμως, ανοίγει νέες πόρτες στην εξερεύνηση των θεμελιωδών ιδιοτήτων του σύμπαντος, αναφέρει ο Gupta.

Ο κομήτης του διαβόλου σε τροχιά με τη Γη ορατός με γυμνό μάτι στις 30 Μαρτίου

Βέβαια για να πείσει άλλους επιστήμονες ο Gupta, σε αυτή την υπαρξιακή κρίσης της σκοτεινής ύλης, θα πρέπει να τους αποδείξει πως το μοντέλο του κάνει καλύτερη δουλειά στο να εξηγεί την πολυπλοκότητα του σύμπαντος. Μέχρι σήμερα τα μοντέλα μας βασίζονται στην σκοτεινή ύλη σαν την ωστική δύναμη διαστολής. Η δυνατότητα να αφαιρεθεί τελείως η σκοτεινή ύλη θα κάνει την φυσική αρκετά πιο εύκολη. Όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποδείξουμε πως η ηλικία του σύμπαντος είναι αυτή που προβλέπει ο Gupta.

Όμως έτσι δουλεύει η επιστήμη, ο κάθε επιστήμονας παρουσιάζει τα ευρήματά του, τα οποία πρέπει να είναι και μαθηματικά δεδομένα. Όταν υπάρχει η βάση, η υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα θα τα ελέγξει και θα προσπαθήσει να τα αποδείξει και πειραματικά. Αν η προτάσεις ισχύουν, τότε η επιστήμη θα αντικαταστήσει όλα όσα γνώριζε μέχρι σήμερα, με νέα μοντέλα που θα εξηγούν καλύτερα τα όσα παρατηρούμε. Αυτό είναι το μαγικό με την επιστήμη, πως δεν φοράει παρωπίδες και όταν κάνει λάθος το αναγνωρίζει και το διορθώνει. Δεν προσπαθεί να βρει δικαιολογίες για να δικαιολογήσει μια προβληματική θεωρία. Γιατί είναι γνωστό πως όταν μια πόρτα κλείνει, μια νέα και πιο συναρπαστική ανοίγει.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όσα σας λέει ο Ιδομενέας μέσω εμού, πρέπει να περνάνε χρόνια για να τα κατανοήσετε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.