Μετά από 70 περίπου χρόνια, ο κομήτης του διαβόλου όπως είναι γνωστός ο 12P/Pons-Brooks επιστρέφει ξανά στην τροχιά της Γης και μάλιστα θα είναι ορατός και με γυμνό μάτι τα βράδια της 30ης Μαρτίου και 31ης Μαρτίου. Μάλιστα θα αναδίδει μια χαρακτηριστική πράσινη λάμψη και θα είναι ορατός καθώς μετακινείται από τον αστερισμό της Ανδρομέδας προς τους Ιχθείς.

Αποτελείται από ένα παγωμένο κέλυφος γεμάτο αέριο και καθώς θα πλησιάζει τον Ήλιο, θα θερμανθεί, αυξάνοντας την πίεσή του, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να συμβούν και εκρήξεις. Ο αστροφυσικός Δρ Paul Strøm, από το Πανεπιστήμιο του Warwick, δήλωσε στο Metro.co.uk: «Αυτή τη στιγμή, ένας από τους λαμπρότερους γνωστούς περιοδικούς κομήτες βρίσκεται στο δρόμο του προς τον Ήλιο.

Ο κομήτης αναμένεται να φτάσει σε μέγεθος 4,5 που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ορατός από μια σκοτεινή τοποθεσία.  Ο κομήτης μετακινείται από τον αστερισμό της Ανδρομέδας στους Ιχθείς.

Καθώς το κάνει, περνά δίπλα από φωτεινά αστέρια, κάτι που θα διευκολύνει τον εντοπισμό σε ορισμένες ημερομηνίες. Συγκεκριμένα, στις 31 Μαρτίου, το 12P/Pons–Brooks θα απέχει μόλις 0,5 μια μοίρα από το φωτεινό αστέρι που ονομάζεται Hamal».

Ο κομήτης του διαβόλου καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1812 από τον Jean-Louis Pons, αλλά οι παρατηρήσεις δεν ήταν αρκετά ακριβείς για να προβλέψουν πότε ή πού θα επέστρεφε μέχρι που ανακαλύφθηκε ξανά το 1883 από τον William Brooks.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.