Ήταν 11 Απριλίου του 1985, όταν ο τότε CEO της Apple John Sculley, πέταξε τον Steve Jobs έξω από την εταιρία που ο ίδιος δημιούργησε, μαζί με τον Steve Wozniak. Τώρα, 39 χρόνια μετά, ο 85χρονος πλέον manager, κουβαλά ακόμα στους ώμους του το λάθος που έκανε, ενώ ο Steve Jobs αναγνωρίζεται σαν μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία.

Ο Steve Jobs δεν συγχώρεσε ποτέ τον John Sculley, για ότι έγινε και μάλιστα του το είχε αποκαλύψει σε συνομιλία που είχαν. Σήμερα δηλώνει πως το μεγαλύτερο λάθος που έκανε, ήταν να δεχθεί να προσληφθεί σαν CEO της Apple.

Ο Sculley είχε τότε μεγάλες περγαμηνές, καθώς υπήρξε πρόεδρος της PepsiCo και μάλιστα τον καιρό του μεγάλου πολέμου με την Coca Cola. Αυτός ήταν ο εμπνευστής της θρυλικής διαφημιστικής καμπάνιας Pepsi Challenge, που εκείνη την εποχή έπεισε το κοινό πως η Pepsi έχει καλύτερη γεύση από την Coca Cola, δίνοντας στην Pepsi καλό μερίδιο αγοράς, από εκεί που ήταν ανύπαρκτη.

Ο Jobs ήταν που έφερε τον Sculley στην Apple, ελπίζοντας πως θα έφερνε στο marketing λίγη από την ευφυία του, ώστε να την μετατρέψει σε πιο καταναλωτικό brand.

Οι δύο άντρες γνωρίστηκαν το 1982 και ο Jobs τον συναντούσε κάθε Σαββατοκύριακο, επί 5 μήνες για να τον πείσει να αφήσει την PepsiCo για την Apple.

«Γνωριστήκαμε πολύ, πολύ καλά και στο τέλος του είπα: ‘Steve, το σκέφτηκα και δεν θα έρθω στην Apple’», θα θυμόταν δεκαετίες αργότερα ο Sculley. Ήταν η τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 1983.

«Ο Steve έκανε μία παύση και σκέφτηκε για λίγο. Και τότε ήρθε πολύ κοντά σε εμένα -και την εποχή εκείνη, ήταν  20άρης και είχε κατάμαυρα μαλλιά, πολύ σκούρα μάτια και ήταν ακριβώς μπροστά από το πρόσωπό μου- και μου είπε: ‘Θέλεις να πουλάς νερό με ζάχαρη για την υπόλοιπη ζωή σου ή θέλεις να έρθεις με εμένα και να αλλάξεις τον κόσμο;».

Αυτή ήταν και η φράση που έπεισε τον Sculley και από το 1983 μέχρι το 1993, διατέλεσε CEO της Apple. Μάλιστα, επί των ημερών του, ο τζίρος της Apple αυξήθηκε από 596 εκατομμύρια δολάρια, σε 8.3 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος.

Η ιστορία έχει γράψει πως οι δύο άντρες συγκρούστηκαν το 1985 για την τιμολογιακή πολιτική των Macintosh. Και εδώ είναι που έχουμε δυο εκδοχές στην ιστορία. Η πλευρά του Jobs υποστήριζε πως η εσωτερική διαμάχη οδήγησε στην απόλυσή του, ενώ ο Sculley υποστηρίζει πως ποτέ δεν τον απέλυσε, αλλά αντιθέτως ο Jobs αποφάσισε να αποχωρίσει μόνος τους από την εταιρία που ίδρυσε. Μικρή σημασία έχει όμως, καθώς το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

Στην συνέχεια ο Steve Jobs ίδρυσε την NeXT Computer, παίρνοντας μαζί του λίγα άτομα της Apple. Τότε είχε γράψει σε επιστολή του:

«Νιώθω λες και κάποιος μου έδωσε μια μπουνιά στο στομάχι και έβγαλε όλο τον αέρα από μέσα μου. Είμαι μόνο 30 ετών και θέλω να έχω την ευκαιρία να συνεχίσω να δημιουργώ πράγματα. Ξέρω ότι έχω τουλάχιστον άλλον ένα σπουδαίο υπολογιστή μέσα μου. Και η Apple  δεν πρόκειται να μου δώσει την ευκαιρία να τον δημιουργήσω»

Αρκετά χρόνια αργότερα, δήλωνε για τον Sculley: «Τι μπορώ να πω; Προσέλαβα τον λάθος τύπο (O Sculley) κατέστρεψε όλα αυτά για τα οποία δούλευα δέκα χρόνια».

Ο Jobs δεν συγχωρέσε ποτέ τον Sculley, κάτι που παραδέχθηκε ο Sculley μετά τον θάνατο του Jobs.

«Όχι. (Η φιλία μας) δεν αποκαταστάθηκε ποτέ. Και είναι πραγματικά κρίμα γιατί εάν κοιτάξω πίσω, βλέπω πόσο μεγάλο λάθος έκανα. Βλέπετε, εγώ προερχόμουν από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Τα πράγματα εκεί ήταν κάπως τυπικά, δεν υπήρχε το πάθος που έχουν οι entrepreneurs. Τώρα, δεκαετίες αργότερα, έχω τόσο μεγάλο σεβασμό για τους ιδρυτές, για την πίστη και το πάθος και το όραμα που έχουν. Άρα το να απομακρύνω έναν ιδρυτή, ακόμα και εάν δεν απολύθηκε, ήταν ένα τεράστιο λάθος»

ΔΕΗ FiberGrid: Οπτική ίνα σε 1.7 εκατομμύρια νοικοκυριά μέχρι το 2025

«Εύχομαι ο Steve και εγώ να είχαμε βρεθεί και πάλι και να είχαμε ξαναβρεί έστω ένα κομμάτι από τη φιλία μας, αλλά δεν συνέβη».

Το 1993 όμως η Apple πήρε την κάτω βόλτα με την κατάρρευση των κερδών, κάτι που ανάγκασε τον John Sculley σε παραίτηση από την θέση του CEO.

Όταν η Apple ήταν στο χείλος του γκρεμού, το 1997, ο Jobs επιστρέφει στην εταιρία μέσα σε πανηγυρισμούς, αφού η Apple εξαγόρασε την NeXT για 400 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.