Το φεγγάρι του Άρη, ο Φόβος, πέρασε μπροστά από τον Ήλιο και το Perseverance ήταν εκεί για να καταγράψει την έκλειψη του Ηλίου. Η απίστευτη και διαφορετική έκλειψη φωτογραφήθηκε από το Mars Rover στις 8 Φεβρουαρίου. Το φεγγάρι σε σχήμα πατάτας ήταν ξεκάθαρα ορατό, μπροστά από τον Ήλιο, από την θέση του rover, στον κρατήρα Jezero.

Μηχανικοί από το Εργαστήριο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA, ανέβασαν 68 εικόνες από την ηλιακή έκλειψη στο αποθετήριο ακατέργαστων εικόνων του Perseverance. Το βίντεο τραβήχτηκε από την αριστερή Mastcam-Z κάμερα, μια από τις δύο κάμερες ανίχνευσης που είναι εξοπλισμένο το Perseverance. Από αυτές τις κάμερες βλέπουμε συχνά την θέα στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ο Φόβος ανακαλύφθηκε πρώτη φορά από τον Αμερικάνο αστρονόμο Asaph Hall, το 1877., Είναι ένα φεγγάρι σε μέγεθος αστεροειδούς που περιφέρεται σε τροχιά χιλιάδες χιλιόμετρα από την επιφάνεια του Άρη. Η απόστασή του από τον Άρη μειώνεται διαρκώς και κάποια στιγμή θα διαλυθεί από τα δυνάμεις βαρύτητας του πλανήτη.

Ο Φόβος και ο Δείμος, τα δύο φεγγάρια του Άρη, έχουν ένα πέπλο μυστηρίου γύρω τους, ως προς την δημιουργία τους. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για την προέλευσή τους, καθώς μπορεί να προέρχονται από την ζώνη αστεροειδών ή από συγκρούσεις που δημιούργησαν υπολείμματα κατά την νεαρή ηλικία του ηλιακούς μας συστήματος. Φυσικά είναι ανοιχτοί και σε άλλα σενάρια.

Μέχρι σήμερα, κανένα σκάφος μας δεν έχει καταφέρει να επισκεφτεί τον Φόβο, όμως η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) σχεδιάζει να στείλει την αποστολή Martian Moons Exploration (MMX) στον Φόβο το 2026.

Στόχος της αποστολής MMX θα είναι η συλλογή και επιστροφή δειγμάτων από τον Φόβο, ώστε να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες για την προέλευση του φυσικού δορυφόρου. Παράλληλα θα έχουμε και νέες πληροφορίες για την ατμόσφαιρα του Άρη, καθώς μόρια αερίου που υπάρχουν γύρω από τον Άρη, ενδέχεται να περνάνε και από τον Φόβο.

Φωτογραφίες από την έκλειψη

Το MMX ίσως δώσει απαντήσεις σε δύο μεγάλα μυστήρια του Φόβου και του Άρη. Το πρώτο είναι η κατανόηση των λόγων που ο Άρης έχασε μεγάλο μέρος της ατμόσφαιράς του, κάτι που θα μας δώσει περισσότερα δεδομένα για την κατοικησιμότητα και το νερό του Άρη. Το νερό άλλωστε απαιτεί ελάχιστο βαθμό επιφανειακής πίεσης για να παραμείνει υγρό. Η αποστολή του Perseverance θα προσθέσει επίσης στο μείγμα, καθώς είναι το κυνήγι σημείων αρχαίου νερού και κατοικήσιμων συνθηκών.

Εδώ ίσως υπήρξε ζωή στον Άρη! (φωτογραφία)

Το MMX έχει σαν σκοπό την συλλογή δειγμάτων και την επιστροφή τους στην Γη. Θα λειτουργήσει σαν συμπλήρωμα στα δεδομένα από το Perseverance. Η NASA και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία σχεδιάζουν αποστολή για την επιστροφή των δειγμάτων από το Perseverance κάπου μέσα στην δεκαετία 2030. Δυστυχώς όμως το πρόγραμμα αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς την περασμένη εβδομάδα η JPL απέλυσε μεγάλο μέρος από τους υπαλλήλους της στο πρόγραμμα Mars Sample Return (MSR), λόγω δημοσιονομικών προβλημάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί το πρόγραμμα MSR υπερβαίνει το κόστος και χρονοδιάγραμμα, λόγω της πολυπλοκότητάς του, με την NASA να δέχεται περικοπές στις επιδοτήσεις, μέχρι το κογκρέσο των ΗΠΑ να τελειώσει τον προϋπολογισμό του έτους. Η JPL έχασε το 8% των εργαζομένων της από αυτές τις περικοπές.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.