Μήπως ζούμε σε ένα ασυνήθιστο σύστημα αστέρων; Οι αστρονόμοι προσπαθούν να κατανοήσουν αν το ηλιακό μας σύστημα είναι μοναδικό σε σύγκριση με άλλα αστέρια και τους πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από αυτά, και μόλις έκαναν το πρώτο μεγάλο βήμα προς την απάντηση του εν λόγω μυστηρίου.

Πιο συγκεκριμένα, μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ξόδεψε τρία χρόνια στην ανάλυση εκατοντάδων μετρήσεων για τον υπολογισμό των μαζών 120 επιβεβαιωμένων εξωπλανητών, καθώς και έξι υποψήφιους πλανήτες διασκορπισμένους στη βόρεια πλευρά του ουρανού. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους είναι ένας άκρως ολοκληρωμένος κατάλογος που αναλύει πόσο παράξενοι και εξωτικοί είναι αυτοί οι κόσμου και πως συγκρίνονται με το δικό μας ηλιακό σύστημα. Πάντως, τα αποτελέσματα αναφέρονται στο The Astrophysical Journal Supplement αναλυτικά εδώ.

Κρυογονική: Πάγωσε ο πρώτος άνθρωπος με την ελπίδα να επανέλθει στη ζωή στο μέλλον

 Χρησιμοποιώντας το Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA σε συνεργασία με το παρατητήριο W.M. Keck Observatory στη Hawaii, ο νέος αυτός κατάλογος περιγράφει πλήθος διατάξεων πλανητών που περιστρέφονται γύρω από διαφορετικά είδη αστεριών. Με τις πληροφορίες αυτές, μπορούμε να ξεκινήσουμε και να απαντήσουμε ερωτήματα όπως το που εντάσσεται το ηλιακό μας σύστημα στο μεγάλο μωσαικό των άλλων πλανητικών συστημάτων, ανέφερε ο Stephen Kane από το University of California.

Ένας ιδιαίτερα παρέξονος πλανήτης με πολύ υψηλή πυκνότητα, κάνοντάς τον ταυτόχρονα ογκώδη και εκπληκτικά μικρό, είναι ο TOI-1824 b. Ο εν λόγω εξωπλανήτης έχει 19 φορές τη μάζα της Γης, αλλά είναι μόλις 2.6 φορές του μεγέθους του πλανήτη μας, συγκρατώντας μια εξαιρετικά μεγάλη μάζα σε ένα εξαιρετικά μικρό σώμα. Ο εν λόγω εξωπλανήτης ίσως έχει έναν πυρήνα όμοιο με τη Γη, με μια εξαιρετικά λεπτή ατμόσφαιρα, ή πυρήνα πλούσιο σε νερό κάτω από ατμόσφαιρα υδρατμών.

Ένα άλλο παράδειγμα, είναι μια υπερ – Γη, που είναι τόσο κοντά στο αστέρι που τη φιλοξενεί ολοκληρώνοντας μια πλήρη περιστροφή σε λίγότερο από 12 ώρες. Συγκεκριμένα, ο TOI-1798 c περιστρέφεται γύρω από έναν ερυθμό νάνο, μαζί με έναν άλλον πλανήτη τον  TOI-1798 b με την περιστροφή του να ολοκληρώνεται σε 8 ημέρες.

Η εν εν λόγω υπερ – Γη όπως χαρακτηρίζεται έχει χάσει την ατμόσφαιρά της λόγω του ακραίου περιβάλλοντος και της έκθεσής της στην ακτινοβολία του άστρου της.

Η ομάδα των αστρονόμων ανακάλυψε επίσης δύο νέους πλανήτες που περιφέρονται γύρω από ένα άστρο όπως ο Ήλιος μας, ο ένας εκ των οποίων είναι ένας υπο-Κρόνος όπως χαρακτηρίζεται, με μάζα και ακτίνα που βρίσκονται κάπου ανάμεσα σε αυτές του Ποσειδώνα και του Κρόνου. Ο TOI-1386 b, όπως είναι γνωστός, χρειάζεται μόνο 26 ημέρες για την περιστροφή γύρω από το άστρο του, ενώ ο γειτονικός του πλανήτης, με μάζα κοντά σε εκείνη του Κρόνου, χρειάζεται 227 ημέρες για να τη περιφορά του γύρω το ίδιο άστρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν χιλιάδες ανεπιβεβαίωτοι πλανήτες μόνο από την αποστολή TESS, οπότε όλο και περισσότεροι κατάλογοι νέων πλανητών όπως αυτοί θα γίνονται όλο και πιο συχνοί, καθώς οι αστρονόμοι προσπαθούν να κατανοήσουν την ποικιλομορφία των κόσμων που βλέπουμε σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.