Η Samsung προσφέρει το Maintenance mode, στα καλύτερα Galaxy smartphones. Πρόκειται για μία λειτουργία συντήρησης που εξασφαλίζει ότι δεν χρειάζεται ο κάτοχος να κάνει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στο τηλέφωνο πριν το δώσει στο service.

Αντ’ αυτού, με τη χρήση αυτού του mode, όλα τα δεδομένα κλειδώνονται με ασφάλεια και η συσκευή εισέρχεται σε μια ειδική λειτουργία συντήρησης, όπου οι τεχνικοί της Samsung μπορούν να κάνουν όλες τις δοκιμές τους και να εκτελούν τυχόν διαγνωστικές εφαρμογές ή εργαλεία, όπως απαιτείται.

Παίρνοντας παράδειγμα από τη Samsung, η Google σχεδιάζει να εισαγάγει μια παρόμοια λειτουργία στα Pixel smartphones, και ενδεχομένως στο Android γενικά. Τουλάχιστον αυτό δείχνει το Android 14 QPR1.

Το Android Authority εντόπισε αναφορές για το Repair Mode στο μενού των ρυθμίσεων της πρώτης beta για το Feature Drop του Δεκεμβρίου 2023. Οι αναφορές στη λειτουργία υποδεικνύουν ότι θα προσφέρει ένα “ασφαλές περιβάλλον για την επισκευή της συσκευής”, όπως και το Maintenance mode της Samsung. Επιπλέον, φαίνεται ότι η πρόσβαση στηο Repair Mode γίνεται μέσω μιας ειδικής εφαρμογής της Google, η οποία δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη.

Η αναφορά δεν περιέχει πολλές λεπτομέρειες. Ωστόσο, η λειτουργία συντήρησης των Pixel θα επιτρέπει την παράδοση των συσκευών στα κέντρα επισκευών χωρίς οι κάτοχοι να ανησυχούν για διαρροές πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον, η λειτουργία θα δημιουργεί ένα προσωρινό προφίλ όπου οι τεχνικοί θα μπορούν να εκτελούν διαγνωστικές δοκιμές χωρίς να έχουν πρόσβαση στο κύριο προφίλ.

Προφανώς, αυτή η λειτουργία είναι χρήσιμη μόνο εφόσον το τηλέφωνο δεν χρειάζεται αντικατάσταση μητρικής πλακέτας. Σε αυτή την περίπτωση, ούτως ή άλλως τα δεδομένα που περιέχει η συσκευή χάνονται.

Αρκετοί πιστεύουν η λειτουργία συντήρησης δεν είναι απαραίτητη. Όμως, με την πάροδο των ετών, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις χρηστών Pixel που ισχυρίστηκαν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα διέρρευσαν ενώ το τηλέφωνό τους βρισκόταν στα χέρια του service. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν τον Δεκέμβριο του 2021, όταν έρευνα της Google αποκάλυψε ότι οι τεχνικοί δεν ευθύνονται για την πειρατεία λογαριασμών και την κλοπή γυμνών φωτογραφιών.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Mishaal Rahman πιστεύει ότι στο παρασκήνιο, η λειτουργία συντήρησης της Google μπορεί να είναι διαφορετική από αυτή της Samsung. Αντί να δημιουργήσει ένα νέο προφίλ χρήστη, η Google θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη λειτουργία Dynamic System Updates (DSU), η οποία έκανε το ντεμπούτο της στο Android 10, για τη δημιουργία εντός αντιγράφου του συστήματος (Generic System Image – GSI).

Η Google έχει κάνει αρκετές βελτιώσεις στο DSU στο Android 14 και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι δυνατό. Επιπλέον, η εταιρεία υπέβαλε πρόσφατα ένα patch στο AOSP για να διασφαλίσει ότι τα εργαλεία RMA που χρησιμοποιούνται στο κέντρο εξυπηρέτησης μπορούν να προσδιορίσουν πότε ένα Pixel βρίσκεται στη λειτουργία συντήρησης Repair Mode για να μην προβούν στην επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.