Επιστήμονες έχουν καινοτομήσει δημιουργώντας μια ηλεκτρονική γλώσσα, γνωστή ως E-tongue, σχεδιασμένη να αναπαράγει την ανθρώπινη αντίληψη της γεύσης. Αναπτυγμένη από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Daegu Gyeongbuk (DGIST), η E-tongue χρησιμοποιεί τεχνολογία deep learning και μπορεί να διακρίνει τέσσερις γεύσεις – αλμυρή, ξινή, στυφή, και γλυκιά – σε μικροσκοπικά δείγματα τροφίμων, επιδεικνύοντας αποτελεσματικότητα στην ανάλυση διαφόρων κρασιών.

Λειτουργώντας ως ένα ευέλικτο εργαλείο, η ηλεκτρονική γλώσσα E-tongue βρίσκει εφαρμογές σε διάφορες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των ποτών, των καλλυντικών και της ιατρικής. Ο καθηγητής Kyung-In Jang από το DGIST δίνει έμφαση στην ενσωμάτωση αισθητήρων και deep learning στην τεχνολογία, επιτρέποντας την ποσοτική αξιολόγηση της γεύσης.

Η E-tongue αντιμετωπίζει προκλήσεις στην ακριβή αναγνώριση των γεύσεων λόγω των πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων και τη διατήρηση της αξιοπιστίας σε δυναμικές συνθήκες. Για να βελτιώσουν την απόδοση, οι ερευνητές εισήγαγαν ένα βιολογικά εμπνευσμένο τεχνητό σύστημα που διαθέτει μικροσκοπικούς αισθητήρες γεύσης και έναν προσαρμοσμένο αλγόριθμο deep learning.

Παρά τις ασυμφωνίες μεταξύ της ηλεκτρονικής γλώσσας E-tongue και των αξιολογήσεων των χρηστών, ένας ταξινομητής βελτίωσε σημαντικά την ακρίβεια ταξινόμησης, φθάνοντας περίπου το 95% για τη διάκριση μεταξύ έξι κρασιών, ακόμη και σε περιβάλλοντα δεδομένων που είναι επιρρεπή σε σφάλματα.

Ο καθηγητής Jang προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη για εφαρμογές στις βιομηχανίες τροφίμων, καλλυντικών και φαρμάκων, αποδεικνύοντας τον πιθανό αντίκτυπο της E-tongue στην ενίσχυση της αντίληψης της γεύσης και των συστημάτων συστάσεων.

Τεχνολογία πένθους, ή πώς επαναφέρεις στη ζωή νεκρούς με τη χρήση AI

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.