Η NASA όταν έστειλε το Ingenuity στον Άρη, παρακαλούσε να κάνει τουλάχιστον μία πτήση. Τελικά το ηρωικό ελικόπτερο, πέταξε 72 φορές! Πρόκειται για ένα ιστορικό σκάφος, καθώς είναι το πρώτο που πέταξε στην επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη. Πετούσε μέχρι και 700 μέτρα ανά πτήση και εξερεύνησε τον κρατήρα Jezero του Άρη. Ήταν ο αξιόπιστος σύντροφος του ρόβερ Perseverance, ελέγχοντας τον δρόμο μπροστά του και δίνοντάς του συντεταγμένες για τις καλύτερες τοποθεσίες ερευνών.

Η NASA μας έδωσε ένα βίντεο ενός λεπτού, που μας δείχνει πως πέταξε το Ingenuity στον Άρη και τις διαδρομές που ακολούθησε, πριν φτάσει την τελευταία του πτήση. Στην πτήση νούμερο 72, το σκάφος συνετρίβη σε μια αποξηραμένη κοιλάδα ποταμού.

«Ποτέ δεν είχαμε σχεδιάσει για μια τόσο μεγάλη αποστολή», είπε ο Τέντυ Τζανέτος, διευθυντής έργου του Ingenuity, σε μια ενημέρωση μέσων ενημέρωσης. “Είχαμε αρχικά ένα μόνο logbook, ελπίζοντας για μια επιτυχημένη πτήση να καταγραφεί σε αυτό το logbook. Τελικά φτάσαμε σε πέντε [πτήσεις] και ήμασταν εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που προχωρήσαμε στην εκτεταμένη επίδειξη των δραστηριοτήτων μας.”

Τελικά το ομαλό και αμμώδες έδαφος ήταν και τελικά καταστροφικό για το Ingenuity. Το ελικόπτερο προηγήθηκε με χρήση λογισμικού που παρακολουθεί την κίνηση αντικειμένων, όπως βράχους. Όμως οι αμμόλοφοι δεν έχουν χαρακτηριστικά, εξήγησε η NASA.

“Όσο πιο χωρίς χαρακτηριστικά είναι το έδαφος, τόσο πιο δύσκολο είναι για το Ingenuity να πλοηγηθεί με επιτυχία σε αυτό”, ανέφερε η διαστημική υπηρεσία σε μια δήλωση . “Η ομάδα πιστεύει ότι το σχετικά χωρίς χαρακτηριστικά έδαφος σε αυτήν την περιοχή ήταν πιθανότατα η βασική αιτία της ανώμαλης προσγείωσης.”

Έτσι το σκάφος έκανε ανώμαλη προσγείωση, με αποτέλεσμα να σπάσουν οι έλικες του. Χωρίς αυτούς η πτήσεις ήταν φυσικά αδύνατες. Για να μπορεί να πετάει στην λεπτότερη ατμόσφαιρα του Άρη, το Ingenuity έπρεπε να γυρίζει τους έλικές του με 2.400 στροφές το λεπτό, κάτι που παραμένει εντυπωσιακό. Ο ατμόσφαιρα του Άρη έχει το 1% της πυκνότητας της ατμόσφαιρας της Γης. Για οποιαδήποτε πτήση ελικοπτέρου, απαιτούνται έλικες που θα μπορούν να περιστρέφονται πάρα πολύ γρήγορα, ώστε να δημιουργήσουν την ώθηση που χρειάζεται.

5 εταιρίες υπεύθυνες για το 24% της ρύπανσης από πλαστικά στον πλανήτη

Το Ingenuity ήταν το πρώτο από τα εναέρια μέσα της NASA σε άλλους κόσμους. Τώρα η NASA εξετάζει το ενδεχόμενο αεροπλάνου για τον Άρη. Παράλληλα, σε τέσσερα χρόνια θα στείλει σκάφος με 8 έλικες στον Τιτάνα, το φεγγάρι του Κρόνου. Εκεί θα εξερευνήσει έναν κόσμο γεμάτο αμμόλοφους και θάλασσες μεθανίου.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η Άποψη μου είναι ότι κάποτε θά βρεθεί ο πλανήτης πού Υπήρχε ζωή και μετά θά ψάχνουν πού πήγε ο κόσμος Από Αυτόν το πλανήτη.Δεν θά υπάρχει ζωή ενώ θά δείχνουν όλα ότι κατοικούσε Κόσμος Ακριβός Σαν Εμάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.