Το Facebook το τελευταίο διάστημα, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας μετά το πρόσφατο σκάνδαλο που ξέσπασε με την Cambridge Analytica, μια εταιρεία που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, παραβιάζοντας τα προσωπικά στοιχεία 50 εκατομμυρίων χρηστών. Ο συγκεκριμένος οδηγός, αποσκοπεί να σε βοηθήσει να ρυθμίσεις κατά τέτοιον τρόπο το Facebook, ώστε να μοιράζεσαι όσο το δυνατόν λιγότερα δεδομένα με την υπηρεσία.

Απενεργοποίησε τα Location Services

Τα Location Data, ή αλλιώς δεδομένα τοποθεσίας, είναι τα πιο ευαίσθητα δεδομένα που μπορείς να παραχωρήσεις σε τρίτους ή σε κάποια άλλη υπηρεσία. Με τα δεδομένα αυτά, οι εταιρείες γνωρίζουν που ακριβώς πηγαίνεις, που βρίσκεσαι και τα λοιπά. Τα δεδομένα αυτά, είναι ανεκτίμητα για τους διαφημιστές, αλλά ταυτόχρονα και παγίδα για όσους δεν μπορούν να κατανοήσουν ή να αντιληφθούν, πότε μια εφαρμογή αποκτά πρόσβαση σε αυτά.

Αν και δεν γνωρίζουμε αν αυτού του είδους τα δεδομένα εμπλέκονταν στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica, σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ευαίσθητα δεδομένα τα οποία θα πρέπει να παραχωρείς, μόνο όταν η υπηρεσία που λαμβάνεις πιστεύεις ότι αξίζει κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, είναι απολύτως λογικό να δίνεις τέτοιου είδους δεδομένα στην υπηρεσία Google Maps για να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία σου, όχι όμως και όταν πρόκειται για μια υπηρεσία τρίτων. Για να απενεργοποιήσεις ή να περιορίσεις την πρόσβαση στην τοποθεσία σου στο iOS, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μεταβείς στο Settings app του iPhone, κάνε scroll προς τα κάτω και βρες την ενότητα Privacy και πίεσε πάνω στα Location Services. Από εκεί μπορείς να απενεργοποιήσεις το χαρακτηριστικό τελείως ή να το προσαρμόσεις στις δικές σου επιθυμίες.

Στο Android, μπορείς να μεταβείς στα Account Settings να πιέσεις πάνω στο Location. Και από εκεί με το toggle να κάνεις την απαραίτητη ρύθμιση όπως φαίνεται παρακάτω.

Αποσύνδεσε από τον λογαριασμό σου τρίτα apps

Ίσως επί σειρά ετών να παραχωρούσατε σε εφαρμογές και υπηρεσίες τρίτων να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του Facebook, χωρίς να σκεφθείτε πως αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται από τις εν λόγω υπηρεσίες. Στην περίπτωση της  Cambridge Analytica, ένα αθώο app, το thisisyourdigitallife που ισχυριζόταν ότι μπορούσε να προβλέψει πλευρές της προσωπικότητας του χρήστη, είχε δημιουργηθεί από τον Καθηγητή ψυχολογίας Aleksandr Kogan. Κατέβηκε από συνολικά 270.000 ανθρώπους οι οποίοι στη συνέχεια πραγματοποίησαν είσοδο σε αυτό με τους λογαριασμούς τους στο Facebook. Τα δεδομένα που επεξεργάζονταν, περιελάμβαναν στοιχεία, όπως που ζούσαν οι άνθρωποι, οι φίλοι τους, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, μετά την παραχώρηση των δεδομένων εκ μέρους του Καθηγητή στην Strategic Communication Laboratories, παραβιάζοντας τους όρους χρήσης του Facebook.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μεταβείς στην ενότητα Apps των ρυθμίσεων του Facebook. Καλύτερα είναι να το κάνεις από desktop. Εκεί θα δεις τον συνολικό αριθμό των εφαρμογών που έχεις παραχωρήσει τη σχετική άδεια. Ο πιο εύκολος τρόπος να προστατευθείς, είναι να κάνεις scroll προς τα κάτω και να βρεις την ενότητα, εφαρμογές ιστότοποι και πρόσθετα, κλικ στο επεξεργασία και απενεργοποίησέ το.

Περιόρισε τα  sharing settings

Αυτή είναι μάλλον η πιο περίπλοκη ρύθμιση της ιδιωτικότητάς σου στο Facebook. Πήγαινε στην ενότητα των ρυθμίσεων και στη συνέχεια κάνε κλικ στο Απόρρητο. Στην επιλογή, ποιοι μπορούν να δουν τις μελλοντικές δημοσιεύσεις σας, καλό είναι να επιλέξεις μόνο οι φίλοι. Μάλιστα, κάτι τέτοιο μπορεί να εφαρμοστεί και στις προηγούμενες δημοσιεύσεις σας, περιορίζοντας την δυνατότητα προβολής τους μόνο στους φίλους.

Στη συνέχεια, μπορείς να ρυθμίσεις πως οι άνθρωποι θα σας βρίσκουν στην πλατφόρμα και μπορούν να επικοινωνούν μαζί σας. Μπορείτε να ρυθμίσετε, ποιοι μπορούν να σας στείλουν αιτήματα φιλίας, αν θα εμφανίζεται το προφίλ σας στις μηχανές αναζήτησης. Στην ενότητα, Χρονολόγιο και Ετικέτες, μπορείτε να ρυθμίσετε ποιος μπορεί να δημοσιεύσει στο προφίλ σας και ποιος να σας κάνει tag στις φωτογραφίες. Είναι καλό να περιορίσετε κάτι τέτοιο στους φίλους σας ή μόνο εγώ.

Αφαίρεση προσωπικών στοιχείων και ad preferences. 

Μπορείτε να κάνετε κλικ στο ερωτηματικό, στην πάνω δεξιά πλευρά και στη συνέχεια να επιλέξετε Έλεγχος Απορρήτου. Αφού ολοκληρώσετε τα τρία βήματα, κάντε κλικ στην επιλογή: Η σελίδα πληροφορίες του προφίλ μου. Εκεί μπορείτε να δείτε τις πληροφορίες που έχετε μοιραστεί με το facebook, αριθμούς τηλεφώνου και τα λοιπά. Δώστε όσες θέλετε εσείς, ή σβήστε όσες πλέον δεν θέλετε να φαίνονται. Τέλος, στις διαφημιστικές προτιμήσεις, μπορείτε να αφαιρέσετε τη δυνατότητα στους διαφημιστές να σας σερβίρουν διαφημίσεις, βάσεις των προσωπικών πληροφοριών σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.