Το Google Photos είμαι μια πολύ χρήσιμη υπηρεσία, που σου επιτρέπει να μοιράζεσαι τις φωτογραφίες και άλλους τύπους εικόνων μεταξύ των συσκευών σου.  Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις που έχεις ξεμείνει από χώρο, καθώς σου προσφέρει απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο, αλλά με έναν όρο.

Ο απεριόριστος αποθηκευτικός χώρος είναι διαθέσιμος σε όλους, αλλά το δωρεάν πακέτο σου επιτρέπει να αποθηκεύσεις μόνο φωτογραφίες σε High quality, με την επιλογή Original Quality να είναι για τους επί πληρωμή συνδρομητές. Το phonearena.com, προχώρησε σήμερα στη δημοσίευση ενός άρθρου που εξετάζει την ποιότητα των φωτογραφιών που αποθηκεύονται στη ρύθμιση High Quality και τι συμβαίνει όταν ανεβάζεις πραγματικά μεγάλα αρχεία ή RAW εικόνες.

Ας δούμε όμως πρώτα τι αναφέρει χαρακτηριστικά η Google για τα δυο quality settings:

Hight Quality:

  • Απεριόριστος δωρεάν χώρος
  • Οι φωτογραφίες συμπιέζονται για την εξοικονόμηση χώρου αποθήκευσης. Αν μια φωτογραφία είναι μεγαλύτερη από 16MP θα γίνει σε resize σε 16MP.
  • Βίντεο μεγαλύτερα από 1080p θα γίνουν resized σε high definition 1080p.

Original quality:

  • Περιορισμένος δωρεάν χώρος (15GB)
  • Όλες οι φωτογραφίες και τα βίντεο αποθηκεύονται στην ίδια ανάλυση.
  • Απευθύνεται και προτείνεται για φωτογραφίες μεγαλύτερες από τα 16MP και για βίντεο με μεγαλύτερη ανάλυση από τα 1080p.

Tι συμβαίνει σε μικρότερες φωτογραφίες (κάτω από 16MP)

Ας αρχίσουμε με μια φωτογραφία των 12MP από το Galaxy S8 και με τη χρήση της ρύθμισης High Quality. Η φωτογραφία δεν γίνεται resized, αλλά το μέγεθος έχει πέσει από τα 16MB σε μόλις 1MB. Και σχεδόν με καθόλου κόστος στην ποιότητα. Και δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το συγκεκριμένο παράδειγμα του έξυπνους αλγορίθμους συμπίεσης του Google Cloud. Η φωτογραφία ήταν τόσο μεγάλη, επειδή τραβήχθηκε με το Selective Focus feature. Το Google Photos κατάφερε να μειώσει τόσο το μέγεθος του αρχείου επειδή ένα μεγάλο μέρος της φωτογραφίας είναι εκτός focus, το οποίο επιτρέπει πολύ περισσότερη συμπίεση να γίνει σε περιοχές που δεν έχουν τόση λεπτομέρεια.

Original image (4032 x 3024 = 12.19 MP; 16.7 MB)
Google Photos “High quality” (4032 x 3024 = 12.19 MP; 1.05 MB)

Ας δούμε ακόμη ένα παράδειγμα 

Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, αν και η φωτογραφία έχει την ίδια ανάλυση όπως και πριν, το Google Photos, αποφάσισε όχι μόνο να μειώσει το μέγεθος, αλλά και να κάνει scale down την εικόνα. Μετά την συμπίεση έχουμε μια φωτογραφία με ανάλυση 2268 x 3024 που φθάνει τα 7MP, κάτω από τα 12MP.

Τι συμβαίνει σε φωτογραφίες μεγαλύτερες των 16MP;

Φωτογραφίες που δεν ξεπερνούν τα 16MP παραμένουν σχεδόν όπως είναι, αλλά τι συμβαίνει με μεγαλύτερου μεγέθους φωτογραφίες που έχουν περισσότερη λεπτομέρεια και πληροφορίες από αυτές που είδαμε παραπάνω; Η παρακάτω φωτογραφία έχει τραβηχθεί με ένα Huawei P10 που εξοπλίζεται με 20MP κάμερα με το Leica brand.

Αυτή τη φορά η φωτογραφία έγινε scaled down στα 16MP, αλλά όσον αφορά την ποιότητα του αρχείου, αυτή δεν μειώθηκε σημαντικά. Και δεν παρουσιάζει σημαντική μείωση της συμπίεσης.

Τι συμβαίνει με τις RAW φωτογραφίες;

Αλλά ας δούμε και μια άλλη περίπτωση. Τι ακριβώς συμβαίνει με τις RAW φωτογραφίες όταν χρησιμοποιείς το High quality setting. Ακόμη και αν είναι κάτω από 16MP συμπιέζονται και μετατρέπονται σε κανονικές JPEGs, κάτι που σημαίνει ότι χάνονται όλες οι λεπτομέρειες και οι πρόσθετες πληροφορίες. Για παράδειγμα ένα 23MB DNG αρχείο από το Huawei P10 κατέληξε να γίνει μια φωτογραφία JPEG των 820kb. Το High quality setting δεν προτείνετε σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως κατάλαβες.

Συμπερασματικά, αν έχεις ξεμείνει από χώρο και αποθηκεύεις φωτογραφίες που έχεις λάβει με τη συσκευή σου είσαι εντάξει. Και είναι σίγουρο ότι ποτέ δεν θα εξετάσεις τόσο κοντά τις φωτογραφίες για να αντιληφθείς τη διαφορά. Και από τη στιγμή που οι περισσότερες κάμερες έχουν 12-16MP αισθητήρες, οι περιορισμοί του δωρεάν απεριόριστου αποθηκευτικού χώρου φαίνεται να μην αποτελούν τόσο μεγάλο εμπόδιο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.