Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι απαράμιλλος σε δύναμη και πολυπλοκότητα, ξεπερνώντας κάθε υπάρχοντα υπολογιστή στην ικανότητά του να επεξεργάζεται γρήγορα πληροφορίες. Η αποτελεσματικότητα του εγκεφάλου, που λειτουργεί ως επεξεργαστής και ως μονάδα μνήμης μέσα σε μεμονωμένους νευρώνες, τον διαφοροποιεί από τις κατανεμημένες μονάδες των σύγχρονων υπολογιστικών συσκευών. Οι προσπάθειες να μιμηθούν τις δυνατότητες του εγκεφάλου έχουν οδηγήσει σε καινοτόμες προσπάθειες, όπως το Brainoware, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που ενσωματώνει γνήσιο ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό με ηλεκτρονικά.

Με επικεφαλής τον μηχανικό Feng Guo του Πανεπιστημίου Indiana Bloomington, το πρόγραμμα Brainoware απέδειξε τη λειτουργικότητά του αντιμετωπίζοντας εργασίες όπως η αναγνώριση ομιλίας και η επίλυση μαθηματικών προβλημάτων. Αν και ελαφρώς λιγότερο ακριβές από το παραδοσιακό υλικό που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη, η ενσωμάτωση πραγματικού εγκεφαλικού ιστού με ηλεκτρονικά εξαρτήματα σηματοδοτεί ένα πρωτοποριακό βήμα στον επαναπροσδιορισμό της αρχιτεκτονικής των υπολογιστών.

Οι ηθικοί προβληματισμοί, τους οποίους τόνισαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, υπογραμμίζουν τη σημασία της υπεύθυνης ανάπτυξης, καθώς το Brainoware διευρύνει τα όρια της τεχνολογίας. Ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα καλλιεργήθηκαν σε εγκεφαλικά οργανοειδή, περίπλοκους τρισδιάστατους μίνι-εγκεφάλους που συνδέονται με μικροηλεκτρόδια υψηλής πυκνότητας. Το υπολογιστικό σύστημα δεξαμενής της Brainoware, το οποίο καθοδηγείται από ηλεκτρική διέγερση, παρουσίασε προσαρμοστικότητα και μαθησιακές ικανότητες κατά τη διάρκεια εργασιών όπως η αναγνώριση φωνής και η πρόβλεψη χαοτικών συστημάτων.

Παρά τους σημερινούς περιορισμούς, όπως η βιωσιμότητα των οργανοειδών και οι ανησυχίες για την κατανάλωση ενέργειας, το Brainoware υπόσχεται όχι μόνο την πρόοδο της πληροφορικής αλλά και την αποκάλυψη της πολυπλοκότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αναγνωρίζοντας τις ηθικές διαστάσεις, η έρευνα αυτή θέτει τις βάσεις για μελλοντικές γνώσεις σχετικά με τους μηχανισμούς μάθησης, τη νευρική ανάπτυξη και τις γνωστικές πτυχές των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, προωθώντας ενδεχομένως προκλινικά μοντέλα για τη δοκιμή θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Το κλειδί της αθανασίας είναι το uploading του μυαλού σε τεχνολογική συσκευή;

Αν και ο δρόμος προς γενικευμένα βιοϋπολογιστικά συστήματα μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες, η θεμελιώδης γνώση που αποκτήθηκε από το Brainoware θα μπορούσε να φωτίσει βαθιές πτυχές της ανθρώπινης νόησης και να συμβάλει σε θεραπευτικές εξελίξεις.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.