Οραματιστείτε ένα μέλλον όπου οι εξελίξεις στην τεχνολογία σάρωσης του εγκεφάλου θα μας επιτρέπουν να παρατηρούμε την περίπλοκη επικοινωνία μεταξύ των επιμέρους νευρώνων. Φανταστείτε ένα σενάριο όπου αυτές οι πληροφορίες θα μπορούν να καταγράφονται για να δημιουργηθεί μια προσομοίωση του εγκεφάλου ενός ατόμου σε υπολογιστή. Αυτή είναι η ενδιαφέρουσα ιδέα της μεταφόρτωσης (uploading) του μυαλού – η δυνατότητα μετάβασης ενός ατόμου από το βιολογικό του σώμα σε ένα συνθετικό υλικό.

Προερχόμενοι από το διανοητικό κίνημα του τρανσουμανισμού, υποστηρικτές όπως ο επιστήμονας υπολογιστών Ray Kurzweil, ο φιλόσοφος Nick Bostrom και ο νευροεπιστήμονας Randal Koene, βλέπουν το uploading του μυαλού ως ένα μέσο υπέρβασης των περιορισμών της ανθρώπινης κατάστασης μέσω της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου. Τα πιθανά οφέλη περιλαμβάνουν την παράταση της διάρκειας ζωής και την ευκαιρία να ενισχυθούν οι γνωστικές ικανότητες με προσομοιωμένους εγκεφάλους που λειτουργούν πιο αποτελεσματικά από τους βιολογικούς.

Ωστόσο, η σκοπιμότητα του uploading του μυαλού βασίζεται σε τρεις βασικές παραδοχές: τεχνολογία, τεχνητός νους, και επιβίωση. Η παραδοχή της τεχνολογίας υποθέτει ότι η τεχνολογία μεταφόρτωσης του νου θα αναπτυχθεί τις επόμενες δεκαετίες. Οι νευροεπιστήμονες χαρτογραφούν επί του παρόντος τις νευρικές συνδέσεις απλούστερων οργανισμών, με την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να αποτελεί τρομερή πρόκληση. Ωστόσο, η αύξηση της αποτελεσματικότητας, παρόμοια με εκείνη που παρατηρήθηκε στο Πρόγραμμα Ανθρώπινο Γονιδίωμα, θα μπορούσε να επιταχύνει την πρόοδο.

Θα δουλεύουμε ακόμη και στον ύπνο μας, από το 2025 και μετά, με τη συσκευή Halo

Η παραδοχή του τεχνητού νου διερευνά κατά πόσον ένας προσομοιωμένος εγκέφαλος μπορεί να δημιουργήσει έναν συνειδητό νου. Οι γνωστικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπεύθυνη για τη συνείδηση είναι η πολύπλοκη νευρωνική δομή και όχι η βιολογική ύλη. Τα σημερινά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργούν με τεχνητά νευρωνικά δίκτυα παρέχουν στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή τη δομική προσέγγιση.

Τέλος, η παραδοχή της επιβίωσης εγείρει φιλοσοφικά ερωτήματα σχετικά με το αν το άτομο που ανεβαίνει στο διαδίκτυο μέσω του uploading του μυαλού είναι πραγματικά το αρχικό άτομο. Εμβαθύνει σε συζητήσεις σχετικά με την ταυτότητα, με το ένα στρατόπεδο να δίνει έμφαση στη βιολογική συνέχεια και το άλλο να εστιάζει στην κοινή νοητική ζωή. Το ερώτημα γίνεται κρίσιμο όταν εξετάζονται σενάρια όπου το αρχικό βιολογικό άτομο επιβιώνει από τη διαδικασία μεταφόρτωσης.

Παρά τα πιθανά οφέλη, το uploading του μυαλού παραμένει ένα άλμα πίστης. Η εμπειρική δοκιμή του τεχνητού νου και των υποθέσεων επιβίωσης είναι ασύλληπτη, απαιτώντας από τα άτομα να αναλάβουν σημαντικό ρίσκο και να αγκαλιάσουν το άγνωστο. Η υπόσχεση της υπέρβασης των ανθρώπινων περιορισμών μέσω της μεταφόρτωσης του νου ελκύει, αλλά οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να υφίστανται, καθιστώντας το θέμα αυτό αντικείμενο προβληματισμού και εικασιών για το μέλλον.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.