Ο Άρης απέκτησε έναν νέο μεγάλο κρατήρα, που μας θυμίζει πως το ηλιακό μας σύστημα αλλάζει συνεχώς. Τις φωτογραφίες έβγαλε το Mars Reconnaisance Orbiter της NASA, που είναι σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη από το 2006. Η κάμερα υψηλής ανάλυσης που βρίσκεται στο σκάφος, μας έδωσε αναλυτικές φωτογραφίες από τον κρατήρα που άφησε πίσω της η πρόσκρουση.

“Ένας μικρός, πολύ πρόσφατος κρατήρας” ανέβασε η NASA στο διαδίκτυο. Βέβαια ο κρατήρας δεν είναι καθόλου μικρός, ίσως είναι μικρός σε σχέση με τους τεράστιους κρατήρες του Άρη, όμως παραμένει με διάμετρο 5 χιλιομέτρων.

Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς έγινε η πρόσκρουση, ενώ πιθανότατα κάποιος αστεροειδής έπεσε στην επιφάνεια, αφήνοντας ένα μεγάλο βαθούλωμα στην ισημερινή περιοχή του Κόκκινου Πλανήτη. Γύρω από τον κρατήρα βλέπουμε τα σημάδια από τα συντρίμμια της πρόσκρουσης.

Ο Άρης είναι καλυμμένος από κρατήρες. Η NASA εκτιμάει πως υπάρχουν πάνω από 250.000 κρατήρες με μέγεθος παρόμοιο με τον κρατήρα Barringer της Arizona, που έχει διάμετρο 12 χιλιομέτρων. Επίσης υπάρχουν πάνω από 43.000 κρατήρες στον Άρη, μεγαλύτεροι από 5 χιλιόμετρα.

Ο Άρης είναι πολύ κοντά στην ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος, μια περιοχή που περιλαμβάνει εκατομμύρια αστεροειδής. Η ατμόσφαιρα του Άρη είναι μόλις το 1% από αυτή της Γης, που σημαίνει πως είναι λιγότερο πιθανό να καούν στην ατμόσφαιρα οι αστεροειδής ή τουλάχιστον να καεί ένα μεγάλο μέρος τους. Με τον Άρη να μην είναι τόσο ενεργός στο εσωτερικό του όσο η Γη, δεν υπάρχει η απαραίτητη γεωλογική δραστηριότητα ώστε να καλυφθούν οι κρατήρες.

Απίστευτο: Ο αστεροειδής που χτυπήσαμε με το DART φαίνεται πως θεραπεύεται! [Βίντεο]

Η Γη σήμερα έχει περίπου 120 γνωστούς κρατήρες, όμως για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια οι σεισμοί και τα ηφαίστεια, έχουν ανακατέψει το έδαφος, κρύβοντας τους παλαιότερους κρατήρες.

  • Κάθε μέρα στην Γη, περίπου 100 τόνοι σκόνης και σωματιδίων πέφτουν στην ατμόσφαιρα, από μικρούς μετεωρίτες που καίγονται στην ατμόσφαιρα.
  • Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, ένας «αστεροειδής μεγέθους αυτοκινήτου» πέφτει κατακόρυφα στον ουρανό μας και εκρήγνυται, εξηγεί η NASA.
  • Οι κρούσεις από αντικείμενα με διάμετρο περίπου 460 πόδια συμβαίνουν κάθε 10.000 έως 20.000 χρόνια.
  • Και μια πρόσκρουση “δολοφονίας δεινοσαύρων” από ένα βράχο ίσως μισού μιλίου σε διάμετρο ή μεγαλύτερο συμβαίνει σε χρονικές κλίμακες 100 εκατομμυρίων ετών.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.